Mohammed från Oxhagen vinnare även på Örebrogalan
Stort grattis! Hur känns det?
– Underbart, jag är helt överväldigad och väldigt, väldigt överraskad. Det här hade jag inte väntat mig, särskilt som konkurrensen var mycket hård.
Det är ditt engagemang för ungdomar på Väster som lett till att du har vunnit de här två priserna. Sporrar det dig att fortsätta med det du gör?
– Ja, verkligen. Det här är som ett kvitto på att det jag gör är rätt och ger resultat.
Förutom äran, vad fick du för pris?
– Jag fick ett diplom, ett stort ”Ö” som symboliserar Örebro och en check på 10 000 kronor.
Oj, vad ska du göra för pengarna.
– Det har jag faktiskt ingen aning om.
Redan som 16-åring blev du ledare i nattfotbollen i Oxhagen och sedan har det bara rullat på. Du är engagerad i Vox Games där ungdomar får testa olika idrotter på loven och i fritidsgården i Oxhagen. Hur blev det så här?
– Allt började med nattfotbollen 2016. Jag var med som en vanlig deltagare när en kille som jag aldrig sett förut kom fram till mig och sa: ”Jag tror du har potential, jag vill att du blir ledare.” Att få det förtroendet var väldigt stort. Det viktigaste är att människor tror på dig, det ger dig styrka. Då kommer ledarskapet naturligt även om man förstås mognar och utvecklas med tiden.
Om vi skulle prata om det andra priset som du har vunnit. I november i fjol utsågs du till Årets unga hyresgäst av Örebrobostäder. Hur var det?
– Bara att vara nominerad var en stor ära för mig och det kom som en chock när jag vann. Samtidigt var det en underbar känsla som jag kommer att bära med mig resten av mitt liv.
I Öbos motivering står det att du är en glädjespridare och en förebild för din stadsdel, Oxhagen. Tycker du att det stämmer?
– Det är väldigt sällan som man ser mig arg eller ledsen. Jag är mycket tacksam för allt jag har – när jag tänker på det blir jag automatiskt glad. Och att jag kan sprida glädje till andra människor är helt fantastiskt.
Hur är det att bo i Oxhagen?
– Jag har bott här i hela mitt liv och tycker att det är helt fantastiskt. Det finns folk från en massa kulturer här och alla delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Det finns en sammanhållning och alla känner alla. Vi är som en stor familj.
Det finns en särskild ”Oxhagen-anda”?
– Ja, det kan man säga.
I vår tar du studenten från studierna på Thoren Business School. Hur ser framtidsplanerna ut?
– I sommar kanske jag tar körkort. Sedan vet jag inte vad jag kommer att jobba med i framtiden, det finns så många yrken som lockar. Men det är helt klart att jag ska plugga vidare och jag tror att jag i framtiden kommer att ha en ledarroll inom det yrke jag har valt.
Till sist, om du får drömma stort, vad ser du framför dig då?
– Att vi får ett samhälle där alla – oavsett kultur, bakgrund och sexuell läggning – har samma möjligheter. Att nyanlända som kommer till Sverige ska känna att de faktiskt har en chans att uppnå något i sitt liv.
Fotnot: De övriga nominerade till Årets ungdomspris var Jenny Öster-Hall som tävlar i parajudo och jiu-jitsu samt entreprenören Pontus Nederman.
Mohammed dammar av gamla fördomar att ungdomar är trötta och oengagerade. Vecka efter vecka ställer han upp för alla som behöver hjälp eller stöttning i verksamhet och aktiviteter för barn och ungdomar på väster i Örebro. Hans engagemang i nattfotbollen får många ungdomar att ägna tid och energi på goda saker. Mohammed är en förebild i sin strävan att skapa ett bättre Örebro för alla.