Annons

Monirah tror på berättelsen

Värmland Oavsett om hon bor i Kabul eller Karlstad arbetar Monirah Hashemi med teater för att få människor att lyfta varandra. Nu är hon aktuell med en ny pjäs.

Det är långt mellan Kabul och Karlstad. Men Monirah Hashemi drar ofta paralleller. Och det känns helt naturligt. För människor är i grunden väldigt lika varandra, även om kulturerna är olika. 

I Afghanistan turnerade hon runt och tog upp orättvisor med hjälp av rollspel och forumteater. Arbetet ledde till att hon blev hotad av dem som insåg kraften som fanns i att människor började våga tala om sina personliga upplevelser. Så när hon fick en inbjudan av Riksteatern att delta i ett projekt i Karlstad, tackade hon ja.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Pjäsen hon är aktuell med nu, heter Fågelskrämman, och handlar om att komma ny till ett land och om skillnader och likheter i kulturer. Den riktar sig till barn och hade premiär i mitten av mars. Fågelskrämmor ska ju skrämma fåglar, men den här bestämmer sig för att den vill något annat: bli vän med fåglarna. 

På samma sätt menar Monirah att varje människa själv bestämmer vem hen vill vara och tillföra samhället – eller sitt eget bostadsområde: gott eller ont.

Annons

– Om du hör någon prata illa om en person eller om ett område, så måste du gå till dig själv och se vem du är. Ska du sprida ryktet vidare och förstärka problemen – eller tänker du göra något för att det ska bli bättre? Det kan alla välja mellan, säger hon.

Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

För det där med att människor på olika platser får olika rykten, det känner hon igen från alla platser hon bott på.

– En del kunde säga till mig när vi turnerade runt i Afghanistan ”att i den staden får ni akta er, där är människorna farliga”. När jag kom till Karlstad pratade en del illa om Kronoparken eller Våxnäs. Men få av dem som pratade hade varit där. Människor är sällan ens medvetna om att de blir en del i att sprida rykten, säger hon.

Annons

Och just där tycker Monirah att den skapande delen av kulturen har en viktig roll – i att försöka lösa konflikter och se likheterna mellan människor. 

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Men vad kan en ensam kvinna göra i ett land som Afghanistan för att förändra samhället?

– Hon kan berätta. Alla har en historia och berättar du den – om så bara för dina barn – gör du skillnad. Men är du tyst, kan saker fortsätta.

Läs också Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Barnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.