Annons

Mönsterås Bostäder höjer hyran med två procent

Mönsterås Vid årsskiftet höjs hyran med i genomsnitt två procent för 1 300 hyresgäster hos Mönsterås Bostäder AB. Som mest ökar hyran med 35 kronor per kvadratmeter.

Det krävdes medling på central nivå innan det kommunala bostadsbolaget Mönsterås Bostäder AB och Hyresgästföreningen till slut kunde nå en överenskommelse om nästa års hyror. Men nu står det klart att hyran för 2012 höjs med två procent i genomsnitt.

Sedan tidigare värderas samtliga lägenheter enligt ett särskilt hyressättningssystem, för att bostäderna ska ha rätt hyra i förhållande till standard och läge. Det innebär att vissa hyresgäster nu får en hyreshöjning på upp till 35 kronor per kvadratmeter, medan andra klarar sig undan med en höjning på åtta kronor per kvadratmeter.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hyreshöjningen gäller formellt från och med årsskiftet. Men eftersom förhandlingarna har dragit ut på tiden har januarihyran aviserats oförändrad. Höjningen för årets första månad fördelas i stället på avierna för februari och mars.

Klas Palmqvist, vd för Mönsterås Bostäder, är glad att kunna avsluta året med en färdig överenskommelse på bordet.

Annons

– Det känns jätteskönt, säger han. Jag tror att båda parter är ganska lättade.

Läs ocksåHyresgäst kämpar mot mystiska störningar

Däremot innebär uppgörelsen att vissa större underhållssatsningar måste skjutas på framtiden, konstaterar han. Det gäller bland annat fönsterbyten, markarbeten och balkongrenoveringar. Bolaget hade velat höja hyran med 3,5 procent, men tvingades kompromissa.

– Vårt stora problem är underhållsbehoven som inte riktigt täcks i det här, säger Klas Palmqvist. Vi måste generera lite mer eget kapital innan vi gör större investeringar. Ska man klara stora arbeten, som stambyten och standardhöjningar, tar det ganska lång tid.

Annons

Hem & Hyra har inte kunnat nå Hyresgästföreningens förhandlare för en kommentar.

Läs ocksåHyreshöjningen klar för Mönsterås Bostäder
Fakta: Hyreshöjningar i Kalmar län 2012

Följande hyreshöjningar är klara hos länets kommunägda bostadsbolag, och gäller från och med årsskiftet:

AB Hultsfreds Bostäder: 2,1 procent
Byggebo i Oskarshamn AB: 1,9 procent
Högsby Bostads AB: 1,85 procent
Kalmarhem AB: 2 procent
Mörbylånga Bostads AB: 1,96 procent
Torsås Bostads AB: 2,1 procent + 75 kronor/lägenhet
Vimarhem AB, Vimmerby: 2,95 procent

Läs också Pensionärer tar upp kampen för lägre elkostnader Nya hyror klara för Mönsterås bostäder Hyresgästföreningen tar första steget i Mönsterås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.