Mönsterås Bostäders tolkning av lagen ska prövas rättsligt
Det var när tidningen Östran/Nyheterna för en tid sedan bad att få ut uppgifter om det kommunala bostadsbolagets kostnader för marknadsföring och reklam som vd Klas Palmqvist vägrade lämna ut några siffror. I stället hänvisade han till den nya hyreslagen, och till affärssekretess.
– Vi ska ju vara affärsdrivande och verka affärsmässigt och det är det vi gör. Om vi berättar kan konkurrenterna få en fördel, förklarade Klas Palmqvist sitt beslut i tidningen.
Men den lagtolkningen ska nu prövas rättsligt. Östran/Nyheternas chefredaktör Lotta Lindqvist, som även skrivit artiklarna om bostadsbolagets agerande, vill att kammarrätten prövar om ett kommunalt bolag verkligen har rätt att hemlighålla den här typen av uppgifter.
– Jag anser att det är helt självklart att det ska lämnas ut, säger hon. I min värld är ett helkommunalt bolag en myndighet, ungefär som en kommun. Därför har skattebetalare, medborgare och medier rätt att ha insyn.
Lotta Lindqvist har granskat kommunala bostadsbolag förr. Att en ny hyreslagstiftning i sig skulle motivera ökad sekretess har hon svårt att tro.
– Det skulle förvåna och förfära mig, säger hon. Kan en sådan här lag verkligen påverka den grundlagsskyddade offentlighetsprincipen?
Enligt Östran/Nyheterna har Mönsterås Bostäder AB numera sekretessbelagt större delen av sina konton. Bland de hemliga uppgifterna finns bland annat tvättstuge- och tillvalsavgifter samt kostnader för snöröjning, halkbekämpning och städning på entreprenad.
I fjol ska bolaget också ha lagt ner en kvarts miljon kronor på att låta ett konsultföretag sköta rekryteringen av den nye vd:n Per Holm. Han tillträder om två veckor då Klas Palmqvist går i pension.
Klicka här för att läsa Hem & Hyras tidigare artikel om Mönsterås Bostäders vägran att lämna ut uppgifter.
Läs mer om bostadsbolaget som hemlighöll vd:s lön och fick rätt i kammarrätten, om bostadsbolaget som ännu tvekar att lämna ut den nya chefens lön, och om bostadsbolaget som tvingades ändra sitt beslut efter kammarrättens dom.