Mörka trenden: Nästan 300 barnfamiljer vräktes förra året – högsta siffran på tio år
Varför misslyckas arbetet med förebygga barnvräkningar? Förra året vräktes 298 barnfamiljer, en ökning med 49 jämfört med föregående år. Totalt berördes 572 barn av vräkningar, även det en ökning jämfört med föregående år. Det visar nya siffror från Kronofogden. Ökningen är del av en uppåtgående trend som pågått sedan 2018.
Och barnvräkningarna följer ökningen av vräkningar totalt sett, som landade på 2 560 förra året jämfört med 2 106 året innan.
– Vi ser väldigt oroande på ökningen och särskilt när det handlar om barn, säger Davor Vuleta, analytiker vid Kronofogden.
– Jag har tidigare jobbat som inspektör i sex, sju år och jag kan säga att det är en av de värsta arbetsuppgifterna vi har.
Enligt honom kan pandemin vara en del av förklaringen till det senaste årets uppgång då det dels drabbat många ekonomiskt, dels skapat en ökning just 2021 eftersom vissa värdar kan ha avvaktat med att vräka hyresgäster i pandemins inledande skede under 2020.
– Under 2020 gick många värdar ut med att de skulle vara mer tillmötesgående, men de kan inte vänta hur länge som helst.
Den vanligaste orsaken till vräkningar är hyresskulder som ligger bakom 87 procent av fjolårets vräkningar. De som drabbas av vräkningar är enligt Davor Vuleta de som har det svårast i samhället och det kan vara samma personer som drabbats mest av pandemin.
– Vi vet att det är en stor andel ensamstående föräldrar och om barnen tvingats vara hemma med symptom så har de fått vabba och därmed fått lägre inkomster. Jag som är analytiker kunde till och med jobba hemifrån när jag hade covid men om jag hade varit pedagog i förskolan eller sjuksköterska så hade jag fått stanna hemma från jobbet.
Malmö är den kommun där barnvräkningarna ökat mest. 2020 genomfördes 13 vräkningar där barn berörs och 2021 hade siffran ökat till 25, alltså en fördubbling.
– Jag har inte sett statistiken för i år men det är inte okänt att vi har många familjer som har en svag etablering på bostadsmarknaden och som har en svår ekonomisk situation, säger Rikard Vroland, avdelningschef inom socialtjänsten i Malmö stad.
Kommuner med fyra vräkningar eller fler där barn är berörda
Källa: Kronofogden
I Malmö finns en särskild enhet som arbetar förebyggande för att förhindra barnvräkningar. Något som även Kronofogden förespråkar. Men trots det ökar alltså barnvräkningarna i staden.
– Jag tror att är det så att har man byggt upp väldiga skulder och det är ett återkommande beteende, då är min bild att det kan vara svårt att förebygga vräkningar. Det finns ett bristande tålamod med personer som inte sköter hyresförhållandena eller kanske inte följer reglerna i fastigheterna. Det spelar inte så stor roll om det är barnfamiljer eller inte för det är en sådan oerhörd konkurrens om de hyresrätter som finns.
Vad tänker du om att det att det finns en nollvision när antalet barnvräkningar samtidigt ökar år efter år?
– Det är ju ett förslag som kommit om att det mer eller mindre skulle vara förbjudet med vräkningar av barnfamiljer och det är en vällovlig tanke men jag tror det måste organiseras på ett sätt som innebär att barnfamiljer inte ska hamna utan tak över huvudet. Det som nog inte är känt för alla är vilka möjligheter till hjälp man har i nödsituationer, säger Rikard Vroland.
2021 vräktes 298 barnfamiljer, jämfört med 249 föregående år. Det är en ökning med 49 vräkningar.
2021 var antalet berörda barn 572, jämfört med 449 föregående år. Det är en ökning med 123 barn.
Bland dessa bodde 316 permanent i det vräkta hushållet, 120 växelvis medan 136 var umgängesbarn.
Det totala antalet vräkningar ökade från 2 106 till 2 560.
Källa: Kronofogden.