Annons

Hyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: ”Undanhöll uppgifter”

Västerås Socialtjänsten hjälpte en man i Västerås med hela hyran för en femrummare på 127 kvadratmeter. Men mannen hyrde samtidigt ut delar av lägenheten i smyg. "Han skrattar åt staten," skriver en anonym tipsaren.
Foto: Kristina Wahlgren/Clifford Shirley
Mannen i Västerås berättade inte för kommunen att han hyrde ut rum i sin stora lägenhet. Nu måste han betala tillbaka delar av det ekonomiska bistånd som han fått.

I september 2020 fick individ- och socialförvaltningen i Västerås in ett anonymt tips om bidragsfusk.

I det flera sidor långa dokumentet menar tipsaren att en person som under en längre period fått ekonomiskt bistånd vilselett kommunen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

På pappret såg det ut som att mannen var i stort behov av ekonomiskt bistånd. Mannen – som i dag är i 60-årsåldern – hade problem med hälsan och kunde inte försörja sig själv. Samtidigt hade mannen haft skulder hos Kronofogden och blev 2020 beviljad skuldsanering. Hans fru befann sig utomlands och kunde inte hjälpa till med försörjningen, enligt mannen.

Västerås kommun fattade misstankar om att något inte stod rätt till efter ett anonymt tips.

”Skrattar åt staten”

Men i själva verket såg mannens liv annorlunda ut, enligt det anonyma tipset.

Tipsaren menade att mannen i själva verket levde gott, gjorde utlandsresor och hyrde ut rum i lägenheten.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

”Han skrattar åt staten hos sina vänner eftersom han får leva som en kund hos staten,” skrev tipsaren till Västerås kommun.

Mannen i 60-årsåldern har bott i en större hyresfemma på 127 kvadratmeter i Västerås i tjugofem år. Under 2019 och 2020 fick han ekonomiskt stöd för hela hyran, som låg på drygt 10 000 kronor i månaden. Dessutom fick han bidrag för umgängesresor till en dotter som bor på annan ort, till el, medicin och hemförsäkring.

Annons

Bodde fem personer i lägenheten

Samtidigt som mannen fått hela sin hyra betald har han haft en rad inneboende. Något han inte berättat om för socialtjänsten.

I förhör med polisen vittnar flera personer om att de bott i mannens lägenhet. En person berättar att denne bodde i ett rum i lägenheten sex-sju månader under 2018 och 2019, och betalade 3 200 kronor i månaden i hyra.

En annan person bodde i ett rum i lägenheten i ett och ett halvt år från 2019 och framåt, och betalade som mest 3 900 kronor i månaden. I lägenheten bodde vid det tillfället mannen i 60-årsåldern, hans fru, hans son och även två till inneboende, enligt mannen.

De inneboende har dock inte betalat hyra direkt till mannen. I stället har en närstående till honom tagit emot hyresinbetalningarna, och gjort utlandsbetalningar till mannen. Allt för att dölja att pengarna kommer från hyresinbetalningar från inneboende, enligt åklagaren.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.
I mannens lägenhet har flera inneboende bott, samtidigt som mannen fått hjälp med hela hyran.

Försökte kräva tillbaka mer bistånd

I en utredning som socialförvaltningen gjort drar man slutsatsen till att mannen verkar ha undanhållit uppgifter. Västerås kommun försökte tidigare kräva tillbaka stora delar av det bistånd som mannen fått från socialtjänsten under 2019 och 2020. Totalt hade mannen fått drygt 372 000 kronor.

Kommunen menade att mannen medvetet undanhållit uppgifter om att han gjort utlandsresor, att hans fru vistas i Sverige och inte bidragit till försörjningen, att flera personer hyrt rum i hans  bostad och att han har fler bankkonton än han redovisat.

Förvaltningsrätten kom våren 2023 fram till att det fanns skäl att anta att försörjningsstöd åtminstone till viss del betalats ut felaktigt. Men eftersom kommunen inte kommit in med underlag som styrkt exakt vilka belopp som var felaktigt utbetalda blev mannen inte återbetalningsskyldig.

Annons

Får betala tillbaka 124 000 kronor

Nu har det istället blivit prövat i Västmanlands tingsrätt om mannen gjort sig skyldig till bidragsbrott, eftersom han haft inkomster från inneboenden samtidigt som han fått hyran betald.

Mannen har erkänt tjugo fall av bidragsbrott mellan januari 2019 och augusti 2020. Han måste nu betala tillbaka över 124 000 kronor till Västerås kommun.

Att det gått lång tid sedan bidragsbrotten skedde, och att det tog tid innan åtal blev väckt påverkar straffet. Mannen är heller inte straffad sedan tidigare. Det gör att mannen får villkorlig dom och dagsböter på totalt 2 500 kronor.

Mannens närstående blev åtalad för medhjälp till biståndsbrott, efter att ha tagit emot hyresinbetalningarna. Men enligt tingsrätten går det inte att slå fast att den närstående samtidigt visste om att mannen fick bidrag från Västerås kommun. Personen frias därför.

Här kan du läsa Hem & Hyras tidigare rapportering om att en annan typ av fusk, som gäller bostadsbidrag, ligger på en rekordhög nivå.

Läs också Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Chockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt" Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.