Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn – nekas hyra ut i andra hand av domstol
Ingrid Lindberg i Lund är pensionär och nybliven mormor med ett barnbarn på ett och ett halvt år hos sin dotter i Stockholm. Till sommaren kommer ytterligare ett barn till familjen. Ingrid Lindberg vill flytta tillfälligt för att kunna hjälpa till med det som i dagligt tal brukar kallas livspussel. Hon bad sin värd, kommunala LKF, om tillstånd att få hyra ut i andra hand i ett år. Men fick nej.
Tidigare under våren kunde Hem & Hyra berätta att Ingrid Lindberg hade vänt sig till domstol för att få hjälp.
Vädjade till domstolen om att få hyra ut
I ett känslosamt brev vädjade hon till hyresnämnden om en ny bedömning:
”Varför är det självklart man får hyra ut när det gäller romantisk kärlek men inte denna typ av kärlek”, skrev hon.
– Barn är inte småbarn mer än två år. Den tiden kommer aldrig tillbaka och det är nu de behöver min hjälp. Den kärleken kan väl vara lika stor som att testa att bo ihop med någon annan, sade Ingrid Lindberg inför det kommande mötet i hyresnämnden.
LKF hade tolkat lag och praxis som att en andrahandsuthyrning med den här bakgrunden inte var möjlig. Värden ville att hyresnämnden skulle granska frågan för att kunna luta sig mot domstolens tolkning.
– Som allmännyttigt bostadsbolag försöker vi förhålla oss till de lagar, regler och praxis som finns för att ha någon typ av rättvisa gentemot våra hyresgäster. Vi skulle kunna säga att ”ja, du får för vi tycker att du verkar schysst”. Men hur ska vi då göra nästa gång? Då är det bättre att vi följer de lagar och den praxis som finns, har bolagets hyresjurist Andreas Persson tidigare sagt till Hem & Hyra.
Om en värd säger nej kan en hyresgäst vända sig till nämnden för att få en ny prövning av en andrahandsuthyrning. Precis som Ingrid Lindberg gjorde. Lagtexten nämner flera skäl som kan ge godkännande (Se faktarutan)
Nu har domstolen gått igenom mormorfallet och kommit med ett beslut.
Nämnden förstår – men säger nej
Nämnden har tolkat lagen så här: Särskilda familjeförhållanden ska främst tolkas som något äktenskapsliknande – att bo med kompisar eller släktingar räknas alltså inte. Det måste också vara den som vill hyra ut i andra hand som berörs av skälen, inte dotter och barnbarn som får hjälp av en mormor. Kerstin Lindbergs önskan får alltså avslag.
”En sådan önskan är förståelig. Den är dock, som framgår ovan, enligt hyreslagen inte något skäl för uthyrning”, sammanfattar hyresnämnden.
Beslutet går inte att överklaga och Ingrid Lindberg är besviken.
– Jag känner mig lite dum som trodde att jag skulle kunna få rätt. Det är jobbigt och jag vet inte hur jag ska göra nu. Jag kan inte hyra i Stockholm så jag får ju i så fall välja vissa veckor och åka fram och tillbaka från Skåne, säger hon.
Hon tycker inte att lagstiftningen ligger i takt med tiden och tror att hyresgäster över lag kommer vara tvungna att dela boende mer i framtiden.
– Mor- och farföräldrar har en viktig roll att spela. Som samhället ser ut idag borde detta vara ett beaktansvärt skäl, säger hon.
Den som tar in en inneboende i sin lägenhet, och bor kvar själv, behöver inte ha tillstånd. Den som vill hyra ut hela lägenheten utan att själv bo kvar måste dock ha tillstånd.
Hyresgäster som struntar i att fråga fastighetsägaren om lov eller hyr ut trots nekande, så kallad svartuthyrning, kan förlora sitt hyreskontrakt.
Läs mer: Här är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand
Den som nekas tillstånd att hyra ut i andra hand kan vända sig till hyresnämnden för att få en ny bedömning. Detta är gratis. Hyresvärden måste sedan följa nämndens beslut om domstolen skulle köra över nekandet. Hyresnämndens beslut styrs av det som kallas ”beaktansvärda skäl” vilket kan vara:
- Sjukdom
- Tillfälligt arbete eller studier på annan ort
- Längre utlandsvistelse
- ”Särskilda familjeförhållanden”
En andrahandshyra får max ligga 15 procent högre än den förhandlade månadshyran, om lägenheten är möblerad. Den som hyr ut utan tillstånd och dessutom tar för mycket betalt kan begå ett brott som har fängelse på straffskalan.