Annons

Möten i kök förenar både fisk och folk

Västernorrland Tillsammans plockar de upp fisk ur havet för att sedan tillaga en festmåltid till grannar och familj. I lokala föreningen Timrå-Sundsvall får nyanlända utforska vad svenska naturen har att ge – helt gratis.

Okej, jag erkänner direkt. Jag känner mig faktiskt lite skeptisk till kokt pepparrotsgädda, gäddfärshamburgare och kräftströmming. Förutom ädelfiskar som öring, harr, sik och röding har jag mest hållit mig till torsk eller gös.
– Gädda, abborre och strömming har ett oförtjänt dåligt rykte. När jag var fyra fem år åt jag bara det bästa jag visste – renstek och gädda, säger Lillemor Göranson, ordförande i hyresgästföreningen Sundsvall-Timrå.

Jag får även på fingrarna av Ingela Dahlin från Storöringens fiskeklubb.
– De här fiskarna är jättegoda och ingen ”skräpfisk” som vissa kallar dem. När klimatförändringarna tar död på ädelfisken är det de här som kommer att överleva längst, därför borde alla känna till och lära sig tillaga dem, säger Ingela.
Det är onsdag eftermiddag. I kvarterslokalen på Rörvägen i Tallnäs råder det ordnat kaos bland kastruller och slevar i köket. Det sammansatta matlaget på sju personer från olika länder arbetar fokuserat och alla har något för händer. Laga mat har uppenbarligen alla sysslat med tidigare. Med eller utan fisk som ingrediens.
– Matlagning är liksom ett internationellt språk och vi missförstår varann förvånansvärt lite faktiskt, säger Ingela.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Tillsammans har de även varit ute på sjön och hjälpts åt att dra upp kvällens stjärna på tallriken – gäddan.
Systrarna Mana och Mandana och deras mamma som kom till Sverige för två år sedan har aldrig fiskat förut. I deras hemland Afghanistan finns inga vattendrag att hämta hem mat ifrån.
– Det var jättekul att fiska och det gör vi gärna igen. Det ska bli spännande att smaka på gäddan sen också, säger Mana.
Det där med olika fiskar har varit lite klurigt att förklara, berättar Ingela.
– För många som kommer hit från andra länder är fisk bara ”fisk”. De känner inte till olika sorter och att de smakar olika, säger hon.
– Även ”föreningsliv” har varit svårt att förstå för vissa. Att det finns organiserade klubbar för människor med lika intressen som träffas och gör saker ihop.

Annons

Det är delvis på grund av det som det här projektet växte fram.
Storöringens fiskeklubb och lokala hyresgästföreningen slog sina påsar ihop för att fånga upp människor från olika kulturer och skapa en plattform för dem att träffas, laga mat till grannar och familj och lära sig mer om vad svenska naturen har att ge – helt gratis.
Mohammad Noori, matlagningssystrarnas pappa, kan inte många ord svenska än. Men aptiten talar för sig själv. Han skrapar tallriken ren på tre olika sorters gädda och meddelar via sina döttrar:
– Ja, det var gott! Allt var bra. Jag kan inte laga sån här mat, men nu kan dem lära mig, säger han och pekar på tjejerna samtidigt som han nappar åt sig en biff till.

Och jo, även jag uppskattade kvällens anrättningar. Min och många andras favorit blev gäddan i rosa svampsås (se receptet lite längre ner).

Annons
Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler
Fakta: Från fiske till kokbok

Hyresgästföreningen Timrå-Sundsvall har i samarbete med lokala Storöringens fiskeklubb bjudit med nyanlända till området på fisketur. De har fått fånga fisken, tillaga och servera den till familj och vänner. Under tre middagstillfällen har tre olika rätter på gädda, abborre och strömming anretts.
Nu ska alltihopa kokas ner i en bok med recept, bilder och beskrivningar på arabiska, tigrinja, persiska och svenska. Boken kommer ut före jul och går att beställa via fiskeklubben.
Projektet stöttades ekonomiskt av Hyresgästföreningens riksförbund och länsstyrelsen.

Fakta: Lyckas med fisken!

1. Gädda, abborre och strömming kan du ofta fiska själv i närliggande vattendrag. Och färsk egenfångad fisk är förstås godast. Nacka den på en gång och ta bort huvud och inälvor så fort som möjligt.
2. Använd mycket smör till all tillagning av fisk. Salta och peppra. Gädda gör sig bäst som färs eller filé.
3. Servera med ekologiska och närodlade tillbehör. Mer än så behövs inte

Fakta: Kvarterets mästerkock

• Många är intresserade av matlagning och att laga maten tillsammans kan vara extra kul och säkerligen uppskattat av hungriga grannar.
• Låt gästerna betygsätta bästa rätten med motivering. Feedback utvecklar och kan även bli till en tävling.
• Dela på inköpen och gör storkok. Ger matlådor åt alla hela veckan

Fakta: Fiska fina fisken

1. Gädda, abborre och strömming finns nästan överallt och det krävs sällan fiskekort.
2. Kallas oförtjänt för ”skräpfisk”, men är mest hållbara för framtiden.
3. Ofta lättfångad. Ingen
dyr utrustning krävs.

Fakta: Receptet på gräddgädda

500–600 g gädda
3 dl grädde
200 g svamp
4 msk tomatpuré
salt & vitpeppar

1. Skölj och torka filéerna. Gnid in med salt och lägg i smord ugnsform.
2. Blanda grädde och tomatpuré, krydda med salt och vitpeppar.
3. Slå ca 2 dl av blandningen över fisken, sätt in i ugnen 15 min. Ös med såsen några gånger.
4. Fräs svampen i smöret tills fukten är borta och de är guldgula.
5. Späd med resten av blandningen, koka upp och ta det från värmen. Häll svampblandningen över fisken och sätt in i ugnen ytterligare 5 min

Läs också Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare Här slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbranden Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.