Motionerar ihop till en extra semestervecka
Trots att Västeråsföretaget Mimer som stor arbetsgivare jobbar aktivt med hälsofrämjande åtgärder, är trenden att sjukfrånvaron ökar och att andelen medarbetare som ingår i riskgrupper av olika slag är konstant.
Framför allt handlar det om stressrelaterade symptomer som sömnsvårigheter och oro.
– Det är oftast kopplat till hela livssituationen, och inte bara stressen på jobbet, säger Wivecka Ljungh, HR-chef på Mimer och därmed ansvarig för personalfrågorna.
Bästa sättet att attackera problemet är pulshöjande motion, resonerar företagsledningen.
Men Mimer har valt att gå en lite annorlunda väg för att stimulera de anställda att börja röra på sig mer. Motion på fritiden betalas sedan några veckor tillbaka med extra ledighet.
Den som kan visa att han eller hon tränat minst tre timmar i veckan får maximala 31,4 timmars extra ledighet under ett år. Alltså nästan en hel semestervecka.
– Om vi valde att ha träning på arbetstid skulle det bara leda till ännu mer stress. Det skulle inte heller kännas bra att ta av den tid vi ska vara hos kunderna för att träna i stället, säger Wivecka Ljungh.
Mimer har i stället valt att ”vattna där det gror” genom att ge medarbetare som tränar på fritiden för att orka med jobbet 20 procent av den tiden tillbaka i form av extra ledighet.
Är inte risken att ni bara når dem som ändå tränar?
– Ja, det är ju det svåra att nå de som inte rör sig annars. Och det vet vi inte om vi kommer att göra med det här heller. Men jag hör ju att nu när man kan få nästan en veckas semester till blir det ”wow, det vill jag också ha”. Det sporrar rätt så mycket.
Går kalkylen ihop så att ni genom ytterligare frisknärvaro får ut minst lika mycket arbetstid?
– Ja, det gör den. Vi kommer att få ut mer tid. Om vi hade gett en timmes träning på arbetstid hade ingen höjt på ögonbrynen. Det här är 34 minuter i veckan som vi ger tillbaka. Det är bara för att vi tänkt nytt och annorlunda som det blivit så uppmärksammat. Men det är egentligen bättre både för oss som arbetsgivare och för medarbetarna.
Hur gynnas hyresgästerna i slutändan?
– Får vi engagerade och friska medarbetare blir det billigare och bättre för hyresgästerna. Det här är också någonting vi gör på fritiden och så tar vi ut ledigheten när det passar i stället för att ta av tiden som vi är hos kunderna.