Annons

Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: ”Ingen succé – mer farligt avfall än matolja”

Södermanland Fettet från din stekpanna får inte hällas ut i vasken. Sedan nyår måste kommunen samla in matfettet till återvinning. På vissa håll hjälper hyresvärdarna till med insamlingen. Men det funkar inget vidare när folk slänger hundbajs och motorolja i stället för matfett i behållarna.
Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.
Foto: ChatGPT/Mattias Frödén/Ideando
Bilden på tratten och flaskan är framtagen med hjälp av generativ AI.

Sedan årsskiftet är det lag på att hushållen måste sortera sitt rinnande matfett. Och grundregeln är att kommunerna måste ta hand om det, om inte annat sägs i avfallsföreskrifterna.

Men bostadsbolag har inga krav på sig att ordna med insamling av överblivet matfett från hyresgästernas frityr- och stekpannor. Ändå finns det några som gör det medan andra har testat för att sedan avslutat eller pausat försöken.

Läs ocksåKameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljanI förgrunden syns en stekpanna på en spis. Bakom den syns en kvinna i rutig skjorta som stödjer sig med ena armen mot köksbänken. I bakgrunden syns en man so sitter vid ett bord.

Det visar en koll som Hem & Hyra har gjort med 18 kommunala hyresvärdar i Mellansverige och sydöstra Sverige.

 

Matti Kapanen, Nyköpingshem.

Mycket olja i matlagningen

Nyköpingshem är ett av två bostadsbolag i undersökningen som har en egen insamling. I januari 2021 ställde bolaget ut fyra särskilda insamlingsskåp i två av sina bostadsområden. Ett står i Isaksdal, de tre andra i Brandkärr.
– I Brandkärr såg vi att folk ställde flaskor fyllda med matolja i miljörummen. Dessutom hade vi problem med stopp i avloppen i Brandkärr och Isaksdal. Det är mångkulturella områden och jag tänker att det är många som använder olja i matlagningen där, säger Matti Kapanen, en av två områdeschefer på Nyköpingshem.

Nyköpingshem äger 787 lägenheter i Brandkärr. Totalt finns här 2 100 lägenheter, hyresrätter och bostadsrätter.

Förebilden för hyresvärden var ägaren, det vill säga Nyköpings kommun. Som redan 2017 ställde ut de första insamlingsskåpen. I dag finns de på 14 olika platser runtom i kommunen, till stor del vid livsmedelsbutiker. Här kan alltså alla kommuninvånare lämna sina flaskor med matfett, om de inte vill eller inte kan ta sig till återvinningscentralerna.

Åtskilliga ton matfett

Fettet kan de samla upp i flaskan med hjälp av de särskilda miljötrattar som Nyköping – liksom många andra kommuner – erbjuder gratis.

Nyköpingshem och kommunen samarbetar med samma insamlingsföretag, Ideando. Totalt har kommunen fått in 47,5 ton fett i skåpen, Nyköpingshem cirka 1,5 ton.
– Åtskilliga ton fett som annars kanske skulle ha hamnat i avloppet, konstaterar Elin Glanell som är kommunikatör på tekniska divisionen i Nyköping.

Läs ocksåSå återvinner du ditt fett på rätt sätt
Tvådelad bild. Kvinna som ler och tittar in i kameran samt ett orange skåp där man kan lägga flaskor med matfett.
Ideando hör hemma i Nyköping men verkar över hela landet. ”I första hand får vi uppdrag från kommunerna, men det är även kommunala bostadsbolag som hör av sig till oss och frågar om våra tjänster. Vi har flera exempel på dialog även om vi inte har kommit längre än så”, säger Karin Sundby, verksamhetsansvarig på företaget.

Problemen med fettproppar i avloppen finns fortfarande i Brandkärr och Isaksdal. Men – det har blivit bättre sedan insamlingsskåpen kom på plats, enligt Matti Kapanen:
– Allt fler lämnar sina flaskor med matfett där. Och kostnaden är klart värd att ta. Vi ser det här som en service till våra hyresgäster. Sedan kommer vi att tjäna på det i förlängningen i och med att vi slipper få stopp i avloppen.

Blöjor och bindor

Stoppen beror nu inte alltid på matfett. De kan orsakas av sådant som blöjor och bindor. Att avloppstammarna till en del är gamla och underdimensionerade i Isaksdal och Brandkärr bidrar dessutom till att rören lättare proppas igen.
– Vi har en underhållsskuld, konstaterar Matti Kapanen.

Annons

Knackade dörr i Borlänge

I Borlänge har Tunabyggen sett till att ta reda på de flaskor med fett som hyresgäster ställer i miljörummen, trots att de egentligen inte behöver det. Fettet häller personalen sedan i två stycken 200-litersfat som står i ett inhägnat område.

Men nu har bolaget precis infört en organiserad insamling av matfetter i en del av bostadsområdet Bullermyren i Borlänge. En särskild behållare finns i miljörummen där hyresgästerna kan lämna sina flaskor med matfett. Det hämtas sedan av bolaget Svensk Fettåtervinning.

Tunabyggen knackade dörr för att informera de berörda hyresgästerna om vikten av att sortera fettet. Alla fick dessutom en miljötratt.
– Vi gör det här som ett pilotprojekt för att se hur det fungerar, säger Fredrik Gedin som är miljö- och avfallsstrateg på Tunabyggen.
– Det är mycket som är förspänt, fortsätter han. Vi har en väldigt engagerad miljövärd och en lika engagerad fastighetsvärd i det här området.

En man som står vid en återvinning där man bland annat kan lämna matfett, batterier, ljuskällor och småelektronik. Det finns uppsamlingskärl för det. Han håller en flaska med matfett i ena handen, en tratt i den andra.
Fredrik Gedin, Tunabyggen.

Ekonomiskt och ekologiskt

Hyresvärdar är inte skyldiga att ha insamling för sådant som småelektronik, lyskällor och batterier. Samma sak gäller alltså för matfett.

Men Fredrik Gedin ser stora fördelar med att samla in fettet på egen hand.
– Det skonar våra rör i och med att det inte hamnar i avloppet, men så är det också en väldigt bra produkt att återvinna. Det finns med andra ord både en ekonomisk och en ekologisk aspekt.

Trattar kan komma tillbaka

Även Bostadsbolaget i Mjölby har delat ut fettrattar till sina hyresgäster. Avloppsstopp kostade bolaget stora summor och förhoppningen var att trattarna skulle bidra till att sänka kostnaderna.

— Det var en engångsgrej vi gjorde 2016. Vi har aldrig följt upp det där och vi har inte delat ut några fler trattar sedan dess, säger fastighetschef Anders Loinder.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Han vågar därför inte dra någon säker slutsats kring hur stor effekt fettrattarna haft, men säger:

— Min uppfattning är att problemen inte är jättestora hos oss i dag så kanske har de gjort nytta i alla fall.

Anders Loinder på Bostadsbolaget i Mjölby som har delar ut fettrattar till hyresgäster.
Bostadsbolaget i Mjölby överväger att börja dela ut fettrattar igen, enligt fastighetschef Anders Loinder.

Nu överväger Bostadsbolaget att börja dela ut trattar igen. Många nya hyresgäster har flyttat in i bolagets lägenheter sedan projektet genomfördes och saknar troligen tratt.

Annons

— Frågan är ju aktuell nu så jag känner att vi skulle behöva ta tag i det här under året. Åtminstone att vi informerar och har trattar som de som behöver kan hämta. Även om vi inte har så stora problem i dag så är det självklart bra om fettet hamnar på rätt ställe, säger Anders Loinder.

Bostadsbolaget har ingen insamling av matfett i bostadsområdena. Mjölby kommun tillåter att mindre mängder kastas i hushållssoporna medan större mängder fett ska lämnas på återvinningscentralen.

Fem hyresvärdar uppger till Hem & Hyra att de har testat att ha egen insamling av matfett, men att de avslutat eller gjort ett uppehåll med försöken. Vätterhem i Jönköping skriver till exempel att hanteringen blev slabbig och att oljan läckte ut och att man därför pausat hanteringen, i väntan på bättre lösningar.

Guldgula flaskor med motorolja som står på en hylla i en bensinmack.
Det är vanligt att motorolja slängs i behållare avsedda för matfett – om de är obevakade. Det skapar stora problem, enligt Niklas Wetterhall som är Sverige-vd för insamlingsbolaget Quatra.

Motorolja och hundbajs

Kalmarhem och Finnvedsbostäder i Värnamo vittnar om andra problem: I insamlingsskåpen hamnar sådant som inte hör hemma där.

Så här skriver Thom Rhenström, energi och miljöingenjör på Kalmarhem, i ett mejl:
”För några år sedan gjorde vi ett prov där vi testade att samla in matfett och matoljor i tre av våra bostadsområden. Detta fungerade tyvärr väldigt dåligt så vi valde att ta bort dessa. Ett stort problem var att det hamnade massor av annat avfall i dessa kärl, allt från matavfall till hundbajspåsar.”

Finnvedsbostäder beskriver ungefär samma problematik efter ett test i ett bostadsområde:
– Vi hade några behållare där man kunde ställa in matolja. Men där hamnade växellådsolja, motorolja och allt möjligt, så det blev ingen succé. Det blev mer farligt avfall än matolja, säger bolagets servicechef Mikael Engstrand.

En stekpannan med två panerade fiskar som steks i mycket matolja.
Fettet från våra stekpannor kan återvinnas till exempelvis biobränsle.

Måste ha koll på skåpen

De här erfarenheterna bekräftas av Niklas Wetterhall. Han är Sverige-vd för Quatra – ett bolag som på sin hemsida beskriver sig som Europas största insamlare av matolja.
– Det är jättevanligt att man stoppar in motorolja och allt möjligt i de här skåpen, om de står på ställen där ingen har koll på dem. Det är därför vi alltid vill ha våra insamlingsskåp på återvinningscentraler där det finns personal på plats som kan övervaka dem, förklarar Niklas Wetterhall.

Bolaget skickar matfettet till en fabrik i Belgien där det återvinns till biobränsle. Men kommer det in för mycket motorolja och annat som inte hör hemma i fettavfallet måste man sortera ut det först.
– Det betyder också att det blir en extra transport. Det här gör att logistikkostnaden ökar och miljömässigt är det förstås inte bra, säger Niklas Wetterhall.

Fakta: Bara fem procent kom från hushållen

Det finns ingen samlad statisk på hur mycket matfett som samlas in i Sverige.
Men insamlingsföretaget Quatra uppger att man 2023 samlade in 6 253 ton. Av det kom 95 procent från restaurangverksamhet. Endast fem procent kom från hushållen. Men mängden hushållsfett väntas stiga i och med den nya lagen från 1 januari om att hushållen måste sortera det rinnande matfettet.
Quatra räknar också med en rejäl ökning av antalet insamlingsställen man driver åt kommuner i landet. Förra året skötte bolaget insamlingen åt kommuner på 43 återvinningscentraler. Första kvartalet i år var siffran uppe 278 – och bolaget räknar med att den fortsätter att stiga brant under detta år.

Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.