Annons

Muralmålaren Massimo gör konst att leva i

Höganäs Hans målning ses av alla som går förbi – och några kommer bokstavligen att leva inuti hans konstverk. Muralmålaren Massimo Villoresi hoppas att invånarna på hans ort ska gilla verket.
En man framför en fasad till ett hus med en fasadmålning på.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Massimo Villoresi framför sitt verk.

Det kommunala bostadsbolaget i skånska Höganäs utlyste en tävling för en utsmyckning av fasaden. Massimo Villoresi vann och nu har hans muralmålning invigts. Den ska efter tre till fem år ersättas av en annan utsmyckning.

Hur känns det att det var ditt förslag som vann?
– Det känns jättebra! I början tänkte jag att jag skulle prova att skicka in men tänkte inte att jag skulle vinna tävlingen, men det gjorde jag.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hur är det att måla på 80 kvadratmeter vägg istället för en duk?
– Det är inte som att måla på en duk som är en kvadratmeter – men om du sen målar på 20, 80 eller 100 kvadratmeter så är det ingen större skillnad, allt är stort. Du måste ändå dela upp bilden och måla med stora drag så att det ser bra ut på avstånd. Jag fick gå ner från liften ibland och titta från avstånd – som Michelangelo i Sixtinska kapellet. Men han var ett geni, det är inte jag.

Annons
Ett hyreshus med loftgångar som vetter ut mot gatan - en bild före med färgglad utsmyckning och en bild efter utan.
En annan sida av det hus som Massimo nu målat har tidigare haft en annan utsmyckning i form av ett färgglatt mönster. Denna utsmyckning blev hett omdebatterad på orten. En del älskade den, en del gillade den inte alls.

Vad har du fått för reaktioner från de som bor i huset?
– Det har redan funnits en målning på huset som blivit kritiserad så folk var lite skeptiska i början. Men när de började se vad det blev så uppskattade dem det och det var väldigt peppande. Till slut kom det någon och ville snacka varje gång jag var nere på gatan men det var bra för man behöver ju ta pauser då och då.

Du har målat en fasad på fasaden, med fönster och allt. Hur kom du på den idén?
– Jag tänkte att jag skulle använda elementen i själva byggnaden. Det finns tre fönster. En av dem är till ett vardagsrum, och han som bor där sa till mig när jag målade att jag bara kunde knacka på rutan om jag behövde hjälp. Han var väldigt trevlig och tyckte det var spännande.

Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.
Ett äldre apotek med rikt utsmyckad fasad och text i guld på rutorna, "Universitets apotek".
Massimo Villoresi skapar inte bara nytt, utan vårdar också det gamla. Han har bland annat anlitats för att restaurera fasaden på ett välbevarat apotek i centrala Lund.

Har du nåt speciellt ansvar som konstnär när du målar på en publik fasad?
– Ja, det tycker jag. Folk ska kunna spegla sig i idén – och så bor jag ju själv i Höganäs, och folk vet var jag bor, haha.

Annons
Ett hus med en muralmålning på.
Muralmålningen avbildar flera landmärken i trakten, bland annat Höganäs högsta hyreshus.

Hur känns det att ditt verk kommer att försvinna om ett par år?
– Som konstnär blir man ju självkritisk och kanske trött på sina konstverk, speciellt dem som man har hemma, men hit kommer jag inte komma varje dag. Men visst, man blir ju glad om ens konstverk håller i evighet så lite tråkigt känns det.

Fakta: Massimo Villoresi

Gör: Konstnär som just har gjort en muralmålning på Höganäshems hyresfastighet i korsningen Storgatan/Götagatan.
Ålder: 58 år.
Smeknamn: Villo.
Familj: Fru och två vuxna barn.
Bor: I villa i Höganäs.
Yrkesbakgrund: Konstnärliga utbildningar på högskolenivå i Italien. Konservator.
Gör på fritiden: Allt möjligt. Nyfiken på historia och vetenskap. Följer politiska debatter i Italien.

Läs också Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass De fick sänkta hyror efter två års kamp – flyttar ändå: ”Förlorat glädjen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.