Annons

Mycket kraftig ökning av andrahandshyrorna

Nyheter Det blir allt tuffare för dem som måste hyra i andra hand. Mellan 2009 och 2017 ökade andrahandshyrorna för hyresrätter med 59 procent och för bostadsrätter med 84 procent. Det är 3-4 gånger mer än vad inkomsterna steg.
Foto: Gry Ellebjerg
Andrahandshyrorna har ökat mycket kraftigt - betydligt mer än löner och förstahandshyror.

Boverket har i uppdrag att följa utvecklingen på andrahandsmarknaden och kom i dag med en rapport om detta. Den visar bland annat att andrahandshyrorna i hyresrätter ligger i genomsnitt 65 procent högre än förstahandshyrorna. I Storstockholm är de mer än dubbelt så höga.

Detta trots att lagen tydligt säger att den som hyr ut en hyresrätt i andra hand inte får ta ut mer än förstahandshyran, plus driftskostnader. Hyresnämnden brukar tillåta ett påslag på 10-15 procent för möbler, samt ersättning för el, bredband och liknande.

Läs ocksåAlla som anmälde fick ockerhyra återbetald

– Andrahandshyrorna ligger klart högre än så, allra högst i Storstockholm. Det är skillnader som inte kan förklaras av möbler, parkeringsplatser och sådant, säger Hans Jonsson, nationalekonom på Boverket och projektledare för rapporten.

Tidigare skulle andrahandshyran i bostadsrätter ligga på jämförbara nivåer, men med Lagen om uthyrning av egen bostad från 2013 släpptes de hyrorna friare. Nu ska de beräknas utifrån bostadens marknadsvärde plus driftskostnader.

Rapporten visar att andrahandshyrorna i bostadsrätter nu ligger 138 procent högre än förstahandshyrorna i hyresrätter och att uthyraren får en avkastning på fyra procent av bostadens marknadsvärde. 

Läs ocksåFelaktiga råd om andrahandshyror

– Det är antagligen för högt, men vi kan egentligen inte slå fast det eftersom det ska avgöras av rättssystemet. Det finns väldigt få prövningar så här behöver rättsläget förbättras, säger Hans Jonsson.

Annons

Tanken med lagändringen var att dämpa bostadsbristen genom att göra det mer lönsamt att hyra ut sin bostadsrätt eller villa. Boverkets rapport visar också att hyreshöjningarna tog extra fart efter 2013, när lagen trädde i kraft.

– Lagändringen gällde ägda bostäder, men det verkar som att även hyresrätterna har dragits med i hyresutvecklingen, även om andrahandshyrorna där ligger på en lägre nivå, säger Hans Jonsson.

Läs också"Tandlösa regler om andrahandshyror"

Exempel på hyresnivåer

Under samma tid som andrahandshyrorna steg med 59 respektive 84 procent, steg förstahandshyrorna med 13-15 procent i landets olika regioner.

Inkomstutvecklingen bland de unga, som oftast är de som hyr i andra hand, låg runt 20 procent.

Annons

Sammantaget gör det att de som är hänvisade till andrahandsmarknaden får en allt sämre ekonomi.

–  Väldigt många av de hushållen har det väldigt knapert. Kalkylen går inte ihop och långsiktigt är det inte en hållbar situation för dem, säger Hans Jonsson.

Undersökningen baseras bland annat på Statistiska centralbyråns undersökning om hushållens boendeekonomi och på uthyresannonser på Blocket. Utöver det finns troligen en hel del andrahandsuthyrning som är mer dold, till exempel på grund av att det handlar om olovlig uthyrning eller att det sker genom informella kontakter i stället för öppna annonser.

 

Läs också "Andrahandsuthyrning kan ge tiotusentals nya bostäder” Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.