Något kortare väntan för årets studenter
Dånet från byggarbetsplatserna ekar över bostadsbristens Sverige. Inför 2017 räknade Boverket med att cirka 5 500 studentbostäder skulle påbörjas de närmaste 12 månaderna och bara i huvudstaden förväntas 3 300 studentbostäder bli inflyttningsklara innan året är slut. Håller man inslagen byggtakt innebär det att Stockholm i mitten av nästa år har ökat det totala antalet studentbostäder med 50 procent sedan 2013.
Och lagom till att tiotusentals studenter nu fått sitt antagningsbesked skymtas de första tecknen på att kötiderna mattats en aning.
I Hem & Hyras rundringning rapporterar såväl studentbostadsföretaget SSSB, Svenska bostäder samt bostadsförmedlingen kortare kötider i Stockholm inför höstterminens start.
Men det är från ett hisnande utgångsläge. SSSB rapporterar en minskning på cirka en månad, vilket ger en snittväntetid på tre år och 30 dagar. Bostadsförmedlingen rapporterar en minskning med nästan tio månader jämfört med samma tid i fjol – men medelväntetiden är likväl över fem år och två månader.
– Det är fortfarande ett jättehögt söktryck. Men vi kan se en trend i Stockholm att söktiden är lite kortare, vilket beror på att det byggs väldigt mycket, säger Ingrid Gyllfors, vd på SSSB.
Bara jämfört med samma tid i fjol är effekten påtaglig, berättar hon.
– Det här är absolut en skillnad från förra året. Då rörde det sig kanske om någon veckas kortare kö. Men hur det blir nästa år är för tidigt att svara på. Bostadsmarknaden är komplicerad – att det finns fler studentbostäder att ställa sig i kö till behöver inte betyda att trycket minskar.
I Göteborg har byggandet av studentbostäder gått trögare och kötiden hos SGS Studentbostäder ligger sedan flera år på cirka 1,5 år för ett studentrum och upp till fem år för en central lägenhet. Här väntas lättnaden i stället komma 2018.
– Det har inte gått i riktigt samma takt som i Stockholm. I princip alla projekt beräknas vara klara till nästa år. Då räknar vi absolut med en effekt på kötiden, säger marknadschef Karin Dalåker.
I Uppsala har nyligen uppdraget att förmedla studentbostäder tagits över av den kommunala bostadsförmedlingen och man vågar sig därför inte på att göra någon gissning om förändrad kötid. Som kortast tar det dock ett till två år att få någon form av bostad.
– Eftersom vi endast har förmedlat cirka tusen studentbostäder ger snittskötiden inte en aktuell bild av hur lång tid det tar att få en studentbostad, säger kommunikationsansvariga Tala Raha.
Även studentstäderna Umeå och Luleå har angett en något kortare kötid än i fjol, rapporterar Martin Johansson, vd för branschorganisationen Studentbostadsföretagen.
– Det ser i alla fall inte ut att vara värre brist i år än tidigare. Kanske snarare tvärtom, även om skillnaderna är minimala.
Hos bostadsföretagen själva är stämningen dock fortsatt låg. Enligt en veckofärsk enkät från Studentbostadsföretagen förväntar sig 73 procent av studentbostadsföretagen ett oförändrat läge jämfört med förra årets höstterminstart, och 18 procent av de tillfrågade tror snarast på en ökad efterfrågan.
– På många håll är efterfrågan alldeles för hög och tiden för att hitta en studentbostad orimligt lång, säger Martin Johansson.
STOCKHOLM
- SSSB: I genomsnitt tre år och 30 dagar för en bostad. (300 dagar och uppåt för studentrum i korridor. Tre till fem år för studentlägenhet.)
- Bostadsförmedlingen: 5,2 år för studentlägenhet.
GÖTEBORG
- SGS: 1,5 år för rum i korridor. 1,5 till 3 år för lägenhet utanför centrum och 4 till 5 år för central lägenhet.
- Chalmers: Cirka ett år.
UPPSALA
- Bostadsförmedlingen: Ett till två år som kortast för någon form av bostad. Snittkötid 4,5 år.
LUND
- AF Bostäder: Lottar ut köplatser, ingen vanlig kö.
UMEÅ:
- Bostaden i Umeå: I snitt sju till tio månader för bostad.