Annons

När 80 kronor gör skillnad – kommunerna som ger stöd för medlemskap

Dalarna Egentligen har de inte råd, ändå är både Bennjamin Andersson och Helena Bergström medlemmar i Hyresgästföreningen. Bägge råkar bo i kommuner som inte ger extra försörjningsstöd till medlemskap. Hem & Hyras granskning visar att endast 5 av 52 kommuner ger stödet.
Foto: Anna Rytterbrant
Bennjamin Andersson bor i Storå i Lindesbergs kommun, som likt de flesta andra kommuner säger nej till extrastödet. För Bennjamin hade pengar till medlemsavgiften gjort stor skillnad eftersom han lever på existensminimum och behöver vara med i Hyresgästföreningen för att få juridisk hjälp.

Det kostar 80 kronor att vara medlem i Hyresgästföreningen. För Bennjamin Andersson i Storå i Lindesbergs kommun och för Helena Bergström i Borlänge är det en stor summa.

Han lever på försörjningsstöd och har just blivit medlem i Hyresgästföreningen, trots att han egentligen inte har råd. Fastigheten han bor i är nedgången och har nyligen bytt ägare. Det doftar mögel och fukt i källaren och i köket påminner skador i golv och på tapeter om tidigare hyresgäster.

Läs också"Vi beviljar inte försörjningsstöd till några intresseorganisationer"

– Jag kan behöva den juridiska hjälpen. Alla grannar är med och det är bra att gå ihop, säger Bennjamin om skälet till att han väljer att lägga pengar på något han egentligen inte har råd med.

Det samma gäller Helena Bergström. Hon bor i Borlänge och lever på försörjningsstöd sedan flera år tillbaka. Efter att ha betalat hyra, el, bredband med mera återstår några tusenlappar till mat och andra livsnödvändigheter för henne och den 22-­årige sonen som fortfarande bor hemma.

– Jag har svårt att få det att gå ihop, konstaterar hon.

Läs också"De som verkligen behöver gå med har inte råd"

Helena Bergström är med i Hyresgästföreningen eftersom det är en trygghet för henne. Händer det något med boendet så har man tillgång till bra juridiskt stöd. Dessutom har medlemmar ett större inflytande över sitt boende i största allmänhet, resonerar hon.

Men de 80 kronorna i månaden som medlemskapet kostar skulle hon gärna slippa.

– Är man med i föreningar som Hyresgästföreningen så tycker jag att kommunen kan stå för avgiften. Likadant om man har barn som är med i till exempel en idrotts- eller kultur­förening, säger hon.

Läs också"Se det som en försäkring"
Helena Bergström är med i Hyresgästföreningen trots att hon egentligen inte har råd. Förutom att medlemskapet ger juridiskt stöd och boinflytande är det också ett sätt för henne att finnas med i ett sammanhang. ”Man känner sig delaktig i samhället”, säger hon. Men hade Bennjamin och Helena bara råkat bo i en annan kommun, hade han fått medlemsavgiften betald via ett extra försörjningsstöd till medlemsavgiften.

Bennjamin och Helen är inte ensamma om att tycka att avgiften är betungande. I Hyresgästföreningen region Mitt – där länen Dalarna, Södermanland, Värmland och Örebro ingår – lämnade totalt 7 738 personer föreningen mellan januari och slutet av augusti i år. Av dem uppgav 708 personer, 9 procent, att de inte hade råd att vara medlemmar.

Hem & Hyras genomgång visar att fem av 52 kommuner i Mellansverige ger ett extra försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen. I Örebro län, där Bennjamin bor, gör ingen kommun det.

– Jag hade önskat att även Lindesberg betalade avgiften, jag lever på existensminimum och räknar varje krona, men utan medlemskapet har jag ingen trygghet.

Varför flyttar du inte till en annan hyresvärd?
– På grund av mina skulder till Kronofogden är det svårt att få hyra hos en seriös hyresvärd. Jag får vara glad att jag har en bostad, säger han.

Vad är det då som gör att det skiljer sig mellan kommunerna? Förklaringen är att de till stor del är styrda av vad de måste ge stöd för. Dit hör sådant som boende, hushålls-el, hemförsäkring, mat, kläder med mera. Sedan kan kommunerna själva välja att ge extra bistånd för vissa saker. Dit hör exempelvis extra stöd till barnfamiljer – och ett medlemskap i Hyresgästföreningen.

Det här innebär exempelvis att alla med försörjningsstöd som är med i facket får hjälp med fackavgiften, trots att de flesta bidragstagare saknar jobb. Men att bara några få kommuner ger extra ­bistånd för medlemskap i Hyresgästföreningen, trots att en majoritet av dem som lever på försörjningsstöd bor i hyresrätt.

Annons

Falun, Hedemora, Strängnäs, Gnesta och Torsby tillhör den lilla skaran som tar den här kostnaden.

Ritva Pohjola är enhetschef på socialtjänsten i Strängnäs. Hon säger att kommunen ser att personer som är i behov av bistånd är en utsatt grupp och att det händer att de får problem med sin hyresvärd.

– Vi tänker likadant om Hyresgästföreningen som när det gäller hemförsäkringen. Det är en grundläggande trygghet för alla människor, oavsett försörjningsstöd eller inte, säger hon.

Angelica Zunko Markström är chef för enheten Stöd till arbete i Gnesta. Hon jämför medlemskapet i Hyresgästföreningen med att vara med i facket.

– Många som har försörjningsstöd har inget jobb, men de är ändå medlemmar i facket eftersom det är ett sätt att vara en del i samhället. Det fungerar på ungefär samma sätt med Hyresgästföreningen, säger hon och tillägger:

– Självklart är det också en ypperlig hjälp att få om det skulle bli problem med boendet.

I Torsby vet man inte riktigt varför man ger det extra bidraget till medlemskapet.

– Vi har flera personer som utnyttjar möjligheten, men vi kan inte hitta något beslut om varför och det står inget i våra riktlinjer. Det är mer som en tradition att se det som en godtagbar kostnad, säger Mona Rahm som är chef för individ- och familjeomsorgen.

Flens kommun beviljar inte ekonomiskt bistånd till medlemskap i Hyresgästföreningen. Men riktlinjerna är på väg att revideras och kanske är kommunen på väg att tänka om. Det berättar Jimi Caftemo som är chef på enheten för ekonomiskt stöd.

”Detta är en sån fråga vi diskuterar. Bostadsmarknaden har ju under senare år blivit mycket tuffare och vi har märkt att en del av våra klienter drabbas på olika sätt eftersom de inte vet vilka rättigheter de har som hyresgäster. Det finns en del mindre hyresvärdar här i Flen som inte följer reglerna kring avhysning och helt enkelt struntar i att meddela socialnämnden och Kronofogden. Vi ser även att hyresvärdar tar betalt för att skriva kontrakt samt lämna ut nycklar.”, skriver han i ett mejl.

Jimi Caftemo menar att socialtjänsten har svårt att driva hyresrättsliga frågor och att medlemskap i Hyresgästföreningen skulle kunna vara en lösning ”eftersom man då kan få tillgång till rådgivning och stöd på ett annat sätt”.

I Falun har man hittills betalat extra för medlemskapet i Hyresgästföreningen. Men nu blir det – åtminstone tillfälligt – stopp för det.

– Er (Hem & Hyras) fråga har fått oss att fundera på varför vi gör detta. Nu får politikerna i socialnämnden bestämma hur vi ska göra i fortsättningen. Fram till dess kommer vi inte att godta den här kostnaden, säger Åsa Johansson som är sektionschef på socialförvaltningen.

Ett nej från politikerna i Falun skulle göra Helena Frisk – ordförande för Hyresgästföreningen region Mitt – besviken. Inte helt oväntat tycker hon att utvecklingen borde gå åt andra hållet.

Annons

Även hon anger som skäl att det rör sig om en utsatt grupp som kan behöva stöd och hjälp mot oseriösa hyresvärdar.

– Jag tror att det är en samhällsekonomisk vinst för kommunerna att stödja ett medlemskap, säger Helena Frisk.

Driver Hyresgästföreningen den här frågan?
– Det finns ett stämmobeslut från 2016 om att vi ska göra det. Fast vi driver inte på tillräckligt och regionstyrelsen kommer därför att lägga en ny motion till förbundsstämman 2020.

Grafiken visar vad kommunerna svarade på frågan om de betalar ut extra försörjningsstöd till medlemskap i Hyresgästföreningen. ”Eventuellt” kan innebära att kommunen inte prövat saken ännu, eller att de gör individuella bedömningar från fall till fall. Frågan ställdes av Hem & Hyra i början av augusti.

Ljusnarsbergs kommun är en av dem som säger nej till det extra stödet. Där hänvisas den som vill vara medlem till att det i miniminivån redan finns en summa pengar som är avsedd för fritidsaktiviteter. Ändå kan socialchef Camilla Hofström se goda skäl till att bevilja extrastöd för medlemskap.

– Det är en intressant fråga. Vi är en socioekonomiskt utsatt kommun och många här har inte råd med utgiften samtidigt som vi har problematiska hyresvärdar. Då kan Hyresgästföreningen vara ett sätt att tillvarata sina egna intressen. Men det krävs ett politiskt beslut för en sådan sak, säger hon.

I Eskilstuna har Vänsterpartiet föreslagit att det extra stödet ska införas. Men förslaget har röstats ner.

– Att betala extra för ett medlemskap i Hyresgästföreningen är inte att ta ansvar för skattebetalarnas pengar, säger Jari Puustinen som är moderat ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Eskilstuna.

Han väljer i stället att vända på frågan.

– Om nu Hyresgästföreningen tycker att det här är en så viktig grupp kan man väl ge de här människorna gratis medlemskap. Hyresgästföreningen kan ta samhällsansvaret i stället för att det ska belasta skattebetalarna.

Det är ett resonemang som Bennjamin Andersson fnyser åt:

– Det är väl lätt för en politiker med fet lön i villa att tycka så. Men jag tror det blir billigare i längden eftersom folk kan bli hemlösa annars och vad kostar det kommunerna?

(Hem & Hyra har försökt nå ­Bennjamins värd, Rocky Road, för en kommentar).

Fakta: Försörjningsstöd kallades socialbidrag

Försörjningsstöd kallades tidigare socialbidrag. Stödet ska ge individer och familjer det som kallas en skälig levnadsnivå. Nivån är inte fastställd till ett visst belopp och kan även innebära annat än pengar. Behovsprövningen är individuell.

Läs också Efter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster Betalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.