Annons

När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning”

Helsingborg Redan i början av året märkte hyresgästerna att något var riktigt fel. Nu är de helt övergivna av hyresvärden. Kommunen har inte fått tag på värden och bildar en arbetsgrupp – för att se hur de kan gripa in: ”Det är en helt förfärlig situation”.
En man och en sopbild.
Foto: Pressbild/ Anders Eeg-Olofsson
Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande i Helsingborg. Och en bild tagen i maj från hyreshusets soprum.

Det har snart gått ett halvår sedan hyresgästerna på Hantverkaregatan i centrala Helsingborg övergavs. Fastighetsägaren Oscar Properties hade hamnat i en riktig ekonomisk kris och det visade sig att ingen längre förvaltade hyreshuset i Helsingborg.

Sophämtning och städning upphörde och ingen lagade den trasiga ventilationen. Obehöriga hittade hit.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.
De flesta hyresgäster går in från gatan för att undvika källarutrymmena när de ska slänga sopor.

Hyresgästerna fortsätter betala hyra och el och vatten fungerar fortfarande. Men i övrigt är situationen inte bra.

– Det blir bara sämre och sämre. Huset är som en soptunna, säger en hyresgäst som vi kallar Anja.

Efterlyste hjälp

Hem & Hyra träffade henne redan i slutet av maj och hon efterlyste hjälp av polisen, kommunen eller någon annan. Hennes hem hade blivit en otrygg plats och hon gick ogärna utanför dörren.

Två hyresgäster i huset hade tidigare kontaktat miljöförvaltningen som för ett par veckor sedan lade ett föreläggande förenat med ett löpande vite på mellan 10 000 kronor och 30 000 kronor. Sedan dess har kommunen lagt ytterligare ett föreläggande angående en trasig hiss i fastigheten. Det är förenat med ett vite på 50 000 kronor.

Men kommunen hör inget från Oscar Properties.

Annons

– Det är en helt förfärlig situation, säger miljönämndens ordförande Amir Jawad (L).

Läs ocksåDåligt har blivit bättre – men nu kräver kommunen Oscar Properties på 40 000 kronorEn delad på med en dammsugare och ett husfasad.
En man i glasögon som tittar rakt fram.
Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande i Helsingborg.

Enligt honom har man efter att ha blivit medveten om problemens omfattning bildat en central samordningsgrupp. Den består av tjänstemän från olika förvaltningar och dialog förs också med polis och räddningstjänst.

”Utesluter inte tvångsförvaltning”

– Vi har från miljöförvaltningens sida agerat utifrån vår lagstiftning, stadsbyggnadsförvaltningen har gjort det efter sin. Men eftersom det här är en fråga som är större än så behöver vi se över vilka andra åtgärder vi kan vidta. Vi utesluter inte en tvångsförvaltning, men vi är inte där än, säger Amir Jawad.

Han vill inte säga vilka åtgärder som kan bli aktuella eller eventuellt när, utan menar att det är för tidigt att säga. Den centrala arbetsgruppen bildades i förra veckan.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.
Ett dörrlås utan låskolv.
Någon plockar bort låskolvarna på dörrlåsen.

Amir Jawad menar att de nu gör vad de kan från kommunens sida, men det bästa vore om fastighetsägaren svarade.

– Jag tycker att det här är genuint oseriöst och osmakligt agerat av Oscar Properties, säger han.

Ovisst öde för fastighetsägaren

Oscar Properties äger hyreshus på Hantverkaregatan 6 och 2 i Helsingborg. Det är ett svenskt fastighetsbolag som startade 2004 och som växte snabbt med storslagna och lyxiga projekt. Byggen som Norra Tornen i Vasastan förändrade Stockholms siluett.

Annons

Men bolaget fick problem med flera projekt och vissa blev inte av. 2020 ändrade man inriktning och fokuserade på fastighetsförvaltning, skriver Dagens Nyheter.

Men det fortsatte att gå utför.

Ett hyreshus i gult tegel med en skylt med texten "Hantverkaregatan 6".
Oscar Properties äger hyresfastigheten på stadsdelen Söder i Helsingborg.

På senare tid har bolaget varit mycket nära konkurs. I dagsläget är dess framtid oviss. Enligt ett pressmeddelande ska ett beslut tas vid en stämma i juli om företaget ska drivas vidare eller försättas i likvidation, det vill säga upplösas.

Oscar Properties äger också hyreshus i Skövde. Det befinner sig i en liknande situation som det i Helsingborg.

Hem & Hyra har upprepade gånger försökt att nå fastighetsägaren.

Läs också Värden får ändra till kallhyra trots att Lottas lägenhet är ett blåshål: "Detta kommer att bli dyrt" Hundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot" Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.