När elhjärnan fixade tvättiden
Än i dag sitter det kvar knappar med ”teletvätt” i en del hyreslägenheter i Norrköping – trots att det var länge sedan de var i bruk. Under 1960-talet presenterades teletvätt som en ny modern lösning för att boka tvättider direkt från bostaden. Tekniken skulle råda bukt på onödigt spring, manuella bokningslistor och även kunna minska konflikterna i tvättstugorna.
Så här rapporterade Dagens Nyheter om uppfinningen när den visades upp på tekniska mässan i Stockholm 1965:
”Hemma i lägenheten har man en tryckknappdosa med signallampa som står i förbindelse med en elektrisk hjärna i tvättstugan. Hjärnan kollar ögonblickligen om någon av tvättmaskinerna är lediga och i så fall visar signalerna grönt ljus. Den beställda tvättmaskinen står sedan reserverad ett lagom antal minuter så att husmodern hinner dit med sin tvätt”.
I Norrköping satsade kommunägda Hyresbostäder tidigt på teletvätt bland annat i den då nybyggda stadsdelen norra Hageby. Monica Mellfors minns funktionen när hon flyttade in i en ny lägenhet på Limmaregatan i början på 1960-talet.
— Det var något nytt och modernt. Vi hade tvättstugan på andra sidan gården, så på det sättet var det bra och bekvämt att kunna boka tvättiden hemifrån, säger hon.
Fungerade det bra?
— Nej, man kunde stjäla hej vilt ändå och folk kunde sätta igång ens bokade maskiner. En del plockade ut ens tvätt och en del stal den, det var som kriget. Det var inget säkert system på något vis.
Enligt Hyresbostäder lades systemet med teletvätt ned ganska snabbt eftersom hyresgästerna inte respekterade de bokade tiderna. Numera bor Monica Mellfors i en hyreslägenhet i Navestad och teletvätt är inget hon saknar.
— Nej, vet du vad. Men det var väl en föregångare för hur jag bokar i dag. Nu kan jag gå in på datorn och boka tider i tvättstugan. Med låstaggen är det bara jag som kommer in på min tid, så det är svårare att stjäla tvätt. Men problemet med att folk inte städar är fortfarande kvar.