Annons

När femton ska få fint tillsammans i Vallastaden

Linköping Sambos, grannar eller kollektivkompisar? Det har gått några månader sedan 15 utvalda studenter flyttade ihop. Hyresgästerna i Vallavåning 3 berättar hur de får livet tillsammans att fungera.

Trottoarerna i nya Linköpingsstadsdelen Vallastaden är spöklikt tomma den här fredagseftermiddagen. Kanske är gatorna så öde för att veckans sista föreläsningar fortfarande pågår på universitetet ett stenkast härifrån. På gatan, som leder till universitetet och passande döpts till Kunskapslänken, finns ett par våningar med studentkollektiv. Det är dit vi är på väg.

– Golvvärmen här är jätteskön, man fryser aldrig, säger Milla Bengtsson som lotsar oss in på Vallavåning 3.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Linköpings kommunala hyresvärd Studentbostäder komponerade studentkollektiven utefter hur länge studenterna sökt bostad och vilka fakulteter de tillhör. Här bor ungefär lika många killar som tjejer och för att slippa vardagsgnissel är bestämmelsen att alla ska ha bott hem-ifrån en tid innan de kan få bostad här.

I köket träffar vi Paulina Filis och Ebba Thörnblad som liksom de övriga i kollektivet flyttade in den 1 november 2017.

– I stället för en smal korridor som leder till ett gemensamt kök har vi en fyrkantig, stor gemensam yta som leder till enskilda smålägenheter, säger Ebba.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

– Först var det svårt att veta vad jag skulle kalla er som jag bor med. Skulle jag säga kompisar eller grannar, liksom? Numera säger jag att jag ska hem till mina sambos, fortsätter hon.

Daniel Davallou, som just kommit från affären, informeras om att ett missförstånd gjort att de har färre påsar grillchips kvar än de trodde. Kanske får någon gå och komplettera inför kvällen.

Annons

– Det är lite synd att det inte finns en kvartersbutik så att man slipper gå till Citygross varje gång.

Läs ocksåSusanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Nu börjar fler sambos droppa in, en efter en, efter veckans föreläsningar. De är blivande ekonomer, jurister, ingenjörer, psykologer och läkare. Några ska dra vidare för kvällen, någon reser bort över helgen och några ska stanna i våningen. I kväll ska ett gäng spela poker och några ska laga tacos.
Även kompisar som inte bor här brukar hänga på. Skohögen i hallen växer och fritidsgårdsstämningen ökar.

Några stora problem tycker inte gruppen att de har haft hittills.

– Ett problem i början var att det saknades ett fungerande system för sopsortering, säger Daniel.

Gruppen minns även ett tjafs om en odiskad mixer och beskriver att disk på diskbänken retar vissa mer än andra.

Milla konstaterar att det har blivit bättre sedan de införde ett rullande städschema.

Annons

– Men hur sopsorteringen ska skötas… det behöver vi nog ha ett möte om.

Hyran är 4 895 kronor och ungefär tusenlappen mer än för ett vanligt korridorboende. Då ingår all inredning samt viss städning av allmänna ytor. En besökande kompis menar att den summan är alldeles för hög jämfört med den hyra han själv betalar för sin korridorslägenhet i Ryd. Men de av Vallavåningens invånare som vi frågar tycker att hyran de betalar är rimlig och att de betalar för mer än bara 14 kvadratmeter plus sovloft.

– Det var tyst och trist när jag bodde ensam i en vanlig lägenhet, säger Agnes Claesson.

De som bor här nu är de första som flyttat in i våningen – alla på samma dag. Frågan är hur det blir när några flyttar ut och nya flyttar in.

– Det känns jobbigt att tänka på. Man vill ju liksom bara att vi som är här nu ska bo kvar tillsammans i flera år. Det är människorna här som gör kollektivet, inte sakerna eller strukturen, säger Milla.

Fakta: Vallavåningen
  • Vallavåningen ligger i stadsdelen Vallastaden i Linköping som byggdes upp inför bomässan 2017.
  • 15 studenter delar på 400 kvadratmeter, varav 14 kvadrat per person är privata rum och resten är gemensamma ytor.
Fakta: Viktigt att kommunicera
  • Kommunikation. Gruppen har en gemensam
    Facebookgrupp där alla nås av information
    och där problem kan tas upp och diskuteras.
  • Blandningen. Trots att gruppen är homogen vad
    gäller ålder, civilstånd och sysselsättning anser de boende att det är bra för balansen att de läser olika kurser, tillhör flera fakulteter och har olika könstillhörighet.
Fakta: Vett och etikett hemma
  1. Städschema. Funkar inte klockrent men bättre än utan.
  2. Byteshandel. Om någon lånar av dig så får du låna tillbaka.
  3. Gemenskap. Ingen social agenda eller kalender styr umgänget. Gemensamma middagar, gemensamt pluggande, sällskapsspel och fester sker spontant utifrån frågan ”Vem vill vara med?”.
Fakta: Kollektivets plus och minus
  • En fördel med att bo många tillsammans är att fler delar på hyran och att det därför blir billigare per person än om alla ska ha var sin bostad. Det är också lätt att hitta någon att umgås med eftersom du bor tillsammans med dina grannar.
  • För en del kan det vara jobbigt att behöva anpassa sig till andra, vilket krävs om ett kollektiv ska fungera. Den privata ytan är ofta liten och det kan upplevas som trångt.
    Källa: boupplysningen.se
Läs också Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.