När värden struntar i att förhandla: Gör så här om du får en direktaviserad hyra!
Hyresgästföreningen förhandlar varje år hyrorna för miljontals hyresgäster. Men ibland kraschar förhandlingarna. År 2023 fick tiotusentals svenska hyresgäster direktaviserade hyror när värdarna rundade förhandlingssystemet och genomförde oförhandlade höjningar genom att skicka ut avier med en högre hyra direkt till de boende. Det kallas för direktavisering. Och det sker inom lagens ramar, men på Hyresgästföreningen är man kritisk. Man ser agerandet som en stridsåtgärd och är något man vill stoppa.
– Man försätter den svagare parten i en otroligt svår situation. Får man en höjd och oförhandlad hyra är ju svenska hyresgäster väldigt lojala och de betalar. Därför är det djupt omoraliskt att man utnyttjar den svagare parten, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.
Vill att hyresgästerna betalar den gamla hyran
För att stoppa direktavseringar behöver Hyresgästföreningen förmå hyresgästerna att betala den gamla hyran. Betalar hyresgästerna höjningen har de också godkänt den. Och det är här Hyresgästföreningen brukar få problem. Trots massiva informationsinsatser väljer ofta en stor majoritet att betala den nya och högre hyran. Enligt de fyra hyresjättar – Heimstaden, Victoriahem, Willhem och Trianon – som direktaviserade 12 600 hushåll i Malmö sommaren 2023 betalade mellan 72 och 90 procent av de boende den nya hyran, trots att de inte behöver. Som hyresgäst kan du själv ta ställning till om du vill betala den oförhandlade höjningen. Betalar du inte fortsätter förhandlingen och värden vänder sig sannolikt till Hyresnämnden.
Även i Göteborg och Halmstad fick hyresgästerna under år 2023 direktaviserade hyror och samma sak hände där: en majoritet av hyresgästerna betalade, uppger hyresvärdarna.
– Vi försöker att informera men vi når ändå inte alla. Tyvärr förstår väldigt många inte att höjningen är ett förslag. Vissa hör av sig och säger att de inte vill bråka med värden, man är rädd och vill inte ta konflikten, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Göteborg.
Har du fått en direktaviserad hyra? Gör så här:
Om hyresförhandlingarna strandar har hyresvärden laglig rätt att försöka driva igenom höjningen genom att vända sig direkt till dig som hyresgäst. I praktiken innebär det att hyresvärden skickar ut avier med en ny och högre hyra.
Får du en högre och oförhandlad hyra har du två val. Antingen betalar du höjningen och då godkänner du den också. Går du inte med på höjningen ska du inte betala den.
Är du osäker på om hyran är förhandlad kan du kontakta Hyresgästföreningen.
Måste ändra fakturan själv
Går du inte med på höjningen ska du alltså inte betala den nya hyran, vilket också är den väg som Hyresgästföreningen förespråkar. Betalar du inte höjningen fortsätter förhandlingen och troligtvis blir det prövning i Hyresnämnden eller i Hyresmarknadskommittén.
Vill du inte betala höjningen måste du själv ändra summan på hyresavin. Har du autogiro kontaktar du banken och stoppa det och betalar i stället manuellt via internetbanken. Betalar du via faktura ändrar du bara beloppet till den gamla hyran.
Du kan inte förlora din lägenhet om du inte betalar höjningen. Däremot kan du få en hyreshöjning i efterhand. Då kan du behöva betala den retroaktivt och därför kan det vara klokt att spara lite pengar varje månad.
Läs även: Hur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna
- Om hyresförhandlingarna strandar har hyresvärden laglig rätt att försöka driva igenom höjningen genom att vända sig direkt till dig som hyresgäst. Det kallas direktavisering.
- Får du en högre men oförhandlad hyra har du två val: betala och därmed godkänna höjningen eller inte betala.
- Är du osäker på om hyran är förhandlad kan du kontakta Hyresgästföreningen.
- Går du inte med på höjningen ska du heller inte betala den, vilket också är det som Hyresgästföreningen förespråkar. Då fortsätter förhandlingen och troligtvis blir det prövning i hyresnämnden eller i Hyresmarknadskommittén.
- Vill du inte betala höjningen måste du själv ändra summan på hyresavin. Har du autogiro kontaktar du banken och stoppa det och betalar i stället manuellt via internetbanken. Betalar du via faktura ändrar du bara beloppet till den gamla hyran.
- Du kan inte förlora din lägenhet om du inte betalar höjningen. Däremot kan du få en hyreshöjning i efterhand. Då kan du behöva betala den retroaktivt och därför kan det vara klokt att spara lite pengar varje månad.