Annons

När värmen känns kall

Dalarna De flesta anmälningar om för kalla lägenheter till miljöförvaltningarna, har tillräcklig temperatur. Det visar Hem & Hyras undersökning. Ändå fryser många hyresgäster.

Olov Johansson är 86 år och har morgonrock ovanpå kläderna. Hans termometer visar 21 grader. Men Olov, liksom många andra, fryser ändå.

På golvet ligger mattor och i sovrummet står ett extra element. Olov fryser. Men eftersom hans termometer visar mellan 20-21,6 grader finns ingen hjälp att få.

Läs ocksåHyresgäster utan värme i nio dagar: "Grannen hade 10 grader i lägenheten"Niklas Ytterberg, Munkedal.

– Jag har alltid morgonrocken på mig när jag ser på tv, det är jag tvungen till. Vet inte om det är jag som är frusen eller hur det är. Men när en är lite till åren blir en väl frusen av sig, säger han.

Det finns två sorters kyla. Den där som syns på termometern och den som kroppen upplever. Socialstyrelsen har utfärdat rekommendationer om temperaturen i bostäder.

Men för många är inte känslan den samma som bestämmelser om temperatur från en myndighet. För Olov är inte ensam.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Madeleine Askelöf, samt träd.

Hos miljöförvaltningar och bostadsbolag i de sju län som ingår i Region Mitt/Aros-Gävle och som Hem & Hyra har frågat är bilden den samma: de flesta anmälningar om kalla lägenheter rör sig om upplevd kyla. Hyresgästen fryser trots att termometern visar ”varmt”.

Olov har ringt till sin hyresvärd, kommunala Örebrobostäder, Öbo, varje år och sagt att han fryser. Men han tror egentligen inte att det kommer att bli någon förändring.
– Det är väl för dyrt. De sparar på allt.

Annons

Olov böjer sig fram och tittar på termometern igen. Den har krupit upp till 21,6 sedan jag kom en knapp timme tidigare. Kanske på grund av att han haft torktumlaren i gång.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.

Han är nöjd med sin investering i det extra elementet, men vill inte köpa fler eftersom han själv betalar elen.
– Man får ju tänka lite på ekonomin också. Jag har morgonrocken på mig i stället.

Hur tänker du om att hyran skulle höjas om hyresvärden vred upp värmen?
– Det där kan jag inte uttala mig om. Jag vill bara ha lite varmare. Jag tycker inte att en ska behöva sitta i morgonrock.

För å ena sidan: frysande medlemmar hör av sig till Hyresgästföreningen och vill ha hjälp. Å andra sidan: medlemmarna vill hålla nere hyran.

Det är relativt få hyresvärdar i region Mitt-Aros/Gävle som inte efterlever Socialstyrelsen rekommendationer om värme i lägenheter. Trots det är det många som upplever att de fryser. Störst är problemen när utomhustemperaturen varierar mellan plus ena dagen och minus nästa.

För Hyresgästföreningen innebär det samtal från frysande hyresgäster.

Annons

Dessa ska föreningen hjälpa. Men samtidigt ska föreningen hålla hyran nere. Eftersom det kan vara svårt rent tekniskt att höja värmen endast i enstaka lägenheter skulle det innebära att de måste höjas för alla.

– Rekommendationen är att äldre och sjuka ska ha det lite varmare. Men skulle bolagen ta fasta på det skulle det innebära hyreshöjningar och det är jag inte så säker på att alla hyresgäster är beredda på att ta, säger Lotta Zaine som jobbar på juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region Mitt.

En lösning kan vara om hyresvärdarna kunde stå för extraelement, som hyresgästen själv betalar elen för.

Det kostar cirka 20 kronor extra i månaden att höja värmen från 21-22 grader i ett 15 kvadratmeter stort rum med hjälp av ett modernt extra element. Det har Energimyndigheten räknat ut på uppdrag av Hem & Hyra.

Läs också Här blir det extra varmt i värmeböljan: ”Dyrt med AC” Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.