Nära dubbel hyra – och bajsflugor
I tjugo år bodde Maria Pauly i de svårt nedslitna husen på Granitvägen på Lidingö. Hon längtade efter renovering. Till slut blev den av, men bra är inte ordet hon använder när hon beskriver slutresultatet.
– Vi var så upprörda. Det var så himla dåligt gjort. Vi trodde att de anställde alla de som blev arbetslösa efter ”Fuskbyggarna”, säger Maria Pauly.
Men trots det förhandlades en ny normhyra fram från den nu fem år gamla hyran 880 kronor. Den nya blev 1 315 och skulle fördelas upp under en femårs period och ligger nu med de årliga hyreshöjningarna nära 1 400 kronor. Men trots att inget särskilt gjorts i fastigheten under de här fem åren kräver nu värden Skandia ytterligare höjningar till 1 565 kronor i normhyra. Det gör att en trea på 77 kvadratmeter passerar tiotusenkronorsgränsen i månadshyra.
Och då har inte ens de gångna fem åren varit en dans på rosor för hyresgästerna. Två år efter den färdiga ”totalrenoveringen” sprack avloppet i källaren med alla de obehag som följer.
– Våra förråd är fortfarande fulla av brukdamm och döda bajsflugor. Jag vill inte ens gå in i mitt förråd, säger Maria Paulys granne Anna Walheim.
Maria Pauly tänker på de många äldre som bor i området. De är oroliga för framtiden, säger hon.
– Det här är ett blandat område. Det är trevligt, men så lär det inte bli. De lär ju inte ha råd att bo här.
Hem & Hyra ställde frågan till Sandra Borg på Skandia, hur de ställer sig till den problematiken, men hon väljer istället att svara generellt om höjningen.
– Hyran för Skandia Fastigheters renoverade hyresrätter på Lidingö ligger i dag inte på en nivå i enlighet med det bruksvärdessystem som tillämpas i Stockholm. Detta i jämförelse med andra ombyggda hyresrättsfastigheter inom det egna beståndet och även med andra hyresvärdars
Normhyra är hyra per kvadratmeter och år och används för att räkna fram hyran för olika stora lägenheter. En mindre lägenhet får en högre hyresnivå per kvadratmeteter än en stor.