Annons

Nästa år fördelas 7500 flyktingar – så många tar din kommun emot

Nyheter Nästa år ska landets kommuner ta emot sammanlagt 7 500 flyktingar enligt bosättningslagen. Mottagandet är kvar på samma nivå som tidigare år. Listor: Så många flyktingar ska din kommun ta emot!
Flyktingmottagande, Migrationsverket, 2022
Fördelning klar. Nu är fördelningen av de 7500 flyktingar som kommunerna ska ta emot enligt bosättningslagen, klar för nästa år.

Nu är fördelningen mellan kommunerna av de 7500 flyktingar som ska tas emot enligt bosättningslagen klar. Det handlar alltså om flyktingar som kommer till Sverige och inte själva ordnar boende hos exempelvis en vän eller släkting.

Mottagandet har minskat kraftigt sedan 2019 och är nu nere på en tredjedel av de nivåer vi såg från flyktingkrisen 2015 fram till 2018.

Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

För 2022 är det 20 kommuner som inte kommer ta emot några flyktingar alls. Det är mindre kommuner som tidigare år tagit emot ett stort antal flyktingar i förhållande till sin storlek. Bland annat Hultsfred, som vi skrivit om tidigare.

Flest antal tar Stockholm och Göteborg emot, medan Malmö återfinns längre ner på listan. Landets tredje största stad har också svarat för ett stort mottagande genom åren.

Annons

Värt att notera är att av de 7 500 flyktingar som kommuner skulle ta emot i år har enbart 5 000 anlänt hittills. Om inte kvoten uppnås utökas antalet flyktingar med motsvarande antal under 2022.

Läs ocksåIndustriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: "Någonstans ska ju alla bo"Gullspångsbostäders vd Magnus Persson.

Kommuner som ska ta emot flest flyktingar 2022

1 Stockholm 664
2 Göteborg 301
3 Uppsala 139
4 Lund 127
5 Linköping 126
6 Kungsbacka 120
7 Jönköping 119
8 Nacka 110
9 Varberg 96
10 Täby 93
11 Örebro 91
12 Malmö 86
13 Umeå 85
14 Karlstad 80
15 Solna 80
16 Västerås 80
17 Mölndal 77
18 Helsingborg 75
19 Falun 73
20 Luleå 71

Kommunerna som inte tar emot några flyktingar nästa år, enligt bosättningslagen:

Alvesta, Avesta, Bengtsfors, Burlöv, Degerfors, Fagersta, Filipstad, Flen, Hultsfred, Hällefors, Högsby, Lessebo, Mönsterås, Norberg, Nybro, Perstorp, Ronneby, Sävsjö, Vingåker, Åsele, Östra Göinge.

Lista över hela landet: Så många flyktingar ska din kommun ta emot:

Källa: Migrationsverket

Annons

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.
Fakta: Vad är bosättningslagen?

Bosättningslagen trädde i kraft den första mars 2016. Lagen innebär att alla kommuner är skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd. Syftet är att nyanlända snabbare ska kunna påbörja etableringen i samhällslivet och på arbetsmarknaden. Lagen omfattar nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd som flyktingar eller annan skyddsbehövande enligt vissa bestämmelser i utlänningslagen, samt anhöriga till dessa personer. Källa: Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Läs också Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd” Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.