Annons

Nationell riskanalys efter knivdådet i Malmö

Malmö Det våldsamma rånförsöket på Hyresgästföreningen för ett och ett halvt år sedan fick hela organisationen att omvärdera sin syn på säkerhet. "Vi har inte råd att misslyckas eller göra några fel", säger förbundschefen Jonas Nygren.

Bara minuter efter attacken på Fersens väg i Malmö fick förbundschefen Jonas Nygren uppe i Stockholm veta vad som hade hänt via ett telefonsamtal.

– Man blir ju väldigt skakad. Det är svårt att fatta, säger han.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Händelsen på Malmökontoret är ovanlig för Hyresgästföreningen, i närtid sett och i hur pass allvarligt läget blev.

– Men även om man blir berörd så blir man även väldigt resultatinriktad. Vi har inte råd att misslyckas eller göra några fel, säger Jonas Nygren.

Annons
Läs ocksåBeordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet”

Rånförsöket har fått konsekvenser för hela Hyresgästföreningen i form av en pågående nationell risk- och säkerhetsanalys.

– Med stöd utifrån, för man blir lätt hemmablind, har vi jobbat med att kartlägga risker. Det har varit en dialog bland chefer och HR-personal. Vi har haft workshops i två regioner där man har lyft fram och identifierat risker, hur stora de är och hur man kan rätta till dem.

Det viktigaste resultatet så här långt är att kontoren ute i landet ska vara kontantfria och att detta ska vara tydligt för alla besökare. Men arbetet pågår fortfarande och fler åtgärder kan bli aktuella.

Läs ocksåFrämmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälperJosef Knutsson anmäler felaktig folkbokföring

– Det viktigaste för oss är att alla medarbetare ska känna sig trygga, säger Jonas Nygren.

Annons

– Vissa funktioner är mer utsatta än andra på grund av att man är ute i bostadsområden. Ska man ha larmfunktioner? Det som är viktigt för oss är att vi börjar göra likadant över hela landet.

Borde man ha sett över kontanthanteringen tidigare?

– Om man ska vara självkritisk när det gäller kartläggningen som vi nu har gjort, det är klart att vi kunde ha gjort en sådan djuplodande genomgång tidigare. Samtidigt har det funnits krisplaner i alla regioner. Med jämna mellanrum har vi riskdiskussioner utan att det har lett fram till några större åtgärder.

Knivskärningen hos Hyresgästföreningen
Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" 3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.