Nattvandrande föräldrar i Ryd får årets Tryggvepris
— Det är helt fantastiskt!
Det är Nuro Hassan Mohameds spontana kommentar när hon och Abdirahman Haji Ismail precis fått ta emot priset av Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist och Linköpings borgmästare Helena Balthammar.
Allt började för ungefär ett år sedan då några föräldrar på eget initiativ började nattvandra i stadsdelen Ryd.
— Vi tänkte att vi föräldrar kan göra någonting. Många vet inte vad deras barn gör och vilka problem de har, säger Nuro Hassan Mohamed.
I dagsläget är de 15 vuxna som regelbundet rör sig i området kvällstid. Det har blivit många möten med unga Rydsbor, men aldrig några obehagliga incidenter.
— De flesta känner oss, säger Abdirahman Haji Ismail.
Han är ordförande i föräldraföreningen som startades efter en tag för att underlätta och formalisera kontakterna mellan föräldrarna, olika myndigheter och hyresvärden Stångåstaden.
Enligt Anando Mesic, projektledare hos hyresvärden Stångåstaden, har antalet störningsärenden minskat och flera butiksinnehavare i Ryds centrum har uttryckt tacksamhet över att det blivit betydligt lugnare i området sedan nattvandringarna drog i gång.
Från föräldraföreningens sida vill man gärna utöka sina insatser, men då behövs en lokal. I dagsläget har man tillgång till en mindre lokal där nattvandrarna kan gå in och värma sig och fika tillsammans. Men de vill ha plats att samla fler Rydsbor för att kunna erbjuda föräldraträffar, läxhjälp och studiecirklar. En studiecirkel om jämställdhetsfrågor är redan på gång.
— Vi har ett jättestort behov av en lokal, säger Nuro Hassan Mohamed.
Anando Mesic säger att man från Stångåstadens sida hoppas att kunna hjälpa till med detta framöver.
— Men vi har ingen lösning just nu.
Det är just kommunala hyresvärden Stångåstaden som står bakom Tryggvepriset. Men även Linköpings kommun, polisen, räddningstjänsten och Hyresgästföreningen är inblandade. Det delas sedan 2001 ut årligen den 25 september då Tryggve har namnsdag till någon eller några som bidrar till att skapa trygghet i bostadsområdena. Priset består, förutom äran av en keramikbjörn, ett diplom och 10 000 kronor.
— Att jobba med att försöka stärka Linköping och våra stadsdelar är otroligt viktigt för oss. Vi har också försökt jobba lite extra mycket i Skäggetorp, Ryd och Berga de sista åren för att lyfta de stadsdelarna. Vi kan inte göra allting själva och då tycker vi att det är jätteroligt när det kommer fram bra initiativ som vi kan samverka med, säger Fredrik Törnqvist.