Annons

Nej till frysbox ”Det räcker med frysfack”

Nyheter Även om matkontot kan bli mindre ska inte inköp av en frysbox bekostas av bistånd. Dessutom går det att inom rimlig tid spara ihop till den önskade vitvaran. Det slår förvaltningsrätten fast.
Foto: Getty
Får ta ur egen ficka. Inköp av frysbox är inget som bekostats av bistånd. Det har en hyresgäst i Sala fått erfara.

Vad är lägsta godtagbara standard i en hyresrätt? Vad ska ge rätt till ekonomiskt bistånd och vad får den som är beroende av försörjning från det allmänna bekosta själv. Dessa frågor hade Förvaltningsrätten i Uppsala att ta ställning till i en ny dom.

En hyresgäst i Sala ansökte om ekonomiskt bistånd för att köpa in en frysbox. På så vis skulle matkostnader reduceras genom större inköp och storkok, resonerade hyresgästen och ansökte om bistånd för inköpet. Vård- och omsorgsnämnden sa blankt nej.
”Hyresgästen har bott i samma lägenhet sedan 2015 och aldrig framfört några liknande önskemål tidigare. Värden har utrustat lägenheten med det som behövs för att hyra ut till privatpersoner. Vill hyresgästen ändå köpa en frysbox kan hon omprioritera och göra det med de pengar hon beviljats enligt riksnorm”, resonerade nämnden.

Läs ocksåHälften av bolagen erbjuder tillval

Hyresgästen överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Men utan framgång. Ett frysfack för ett mindre hushåll duger för att uppnå skälig levnadsnivå. Även förvaltningsdomstolen för ett resonemang att hyresgästen kan spara ihop till en frysbox inom en rimlig tidsperiod.

Annons

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg ser små juridiska möjligheter att hyresgästen ska kunna hävda sin rätt till frysbox.

– Däremot kan man ju alltid höra med värden om han kan tänka sig att installera en kombinerad kyl- och frysbox. Det kan dock leda till en smärre hyreshöjning, säger Susanna Skogsberg.

Annons
Läs ocksåÄldre kvinna slipper betala tillbaka felaktigt bostadstillägg: ”Det har gått så lång tid”

Förvaltningsrättens dom kan överklagas till kammarrätten. Dock krävs prövningstillstånd för att ärendet ska tas upp på nytt.

Läs också Så kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du kräva Birgit, 95, bor i en stuga med vedspis – får inte flytta till systerns äldreboende Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.