Annons

Nej till kommunal bytesförmedling

Stockholm Bostadsförmedlingen i Stockholm vill inte starta en verksamhet som sysslar med bytes- och andrahandsförmedling.

Omfattande och svåröverskådlig, så beskriver Bostadsförmedlingen andrahands- och bytesmarknaden i Stockholm i ett svar på en fråga från ägaren Stockholm stad om möjligheten att upprätta en ny förmedlingstjänst. Det gör, konstaterar utlåtandet, att storleken på en tänkt verksamhet också är svår att ha en uppfattning om.

Bostadsförmedlingen pekar bland annat på omfattande insatser, även om verksamheten bara skulle bestå av ett så kallat ”annonsplank”. Annonser måste granskas manuellt före publicering med avseende på bland annat hyresnivåer.

Annons
ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

En ”e-tjänst anges i form av en annonsplats för andrahandslägenheter i alla upplåtelseformer och för lägenhetsbyten, finansierad via en avgift för annonser”, anges som ett tänkbart alternativ. Det finns dock många andra aktörer som tillhandahåller den typen av tjänster och, skriver Bostadsförmedlingen: ”kan anses ligga utanför vårt uppdrag som kommunal verksamhet”.  

Enligt en länsstyrelserapport från 2013 bor cirka 50 000 personer i en bostad som hyrs i andra hand i Stockholm. Den olovliga delen är omfattande och uppskattas av de allmännyttiga bolagen till runt tio procent av beståndet.

Annons
Fakta: Andrahandsaktörer

Bostad direkt

Bostadsportal.se

Andrahand.se

Akademiskkvart.se

Residensportal.se

Qasa.se

Fakta: Bytesaktörer

Björnsbytare.se

Bytbostad.se

Bostadsportal.se

Läs också Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg Bytte till sig drömlägenhet – hyrde ut den svart Därför får kvinnan inte hyra ut till hockeyproffs trots "låga krav" Åkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvar Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.