Nej till tvångsförvaltning av hyreshus på Möllevången
Uppgifterna som kommit fram räcker inte för att ställa huset på Monbijougatan under tvångsförvaltning. Det har hyresnämnden kommit fram till.
Hyresgästföreningen inspekterade huset i december och listade en rad punkter med brister. Dessa låg som grund när fallet gick vidare till hyresnämnden.
Målet var tvångsförvaltning, att värden skulle förlora kontrollen över hyreshuset i korsningen Bergsgatan och Monbijougatan. Det handlade bland annat problem med hissar, avsaknad av förråd och ett torkrum som inte fungerade. Men så blir det inte.
– Jag tycker det är ett tråkigt beslut och allvarligt att värden tecknar andrahandskontrakt för att kunna kringgå hyreslagen. Jag kan inte förstå hur man kan acceptera det. Jag tycker det är så allvarligt att det borde vara tillräckligt för en tvångsförvaltning, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.
Hon menar att boende i huset är rädda att förlora sina kontrakt och därför drar sig för att medverka i processer mot hyresvärden.
– När hyresgästerna inte vågar ta striden är det viktigt att Hyresgästföreningen agerar vilket vi har gjort, säger hon.
Nämnden hänger upp beslutet på helhetsbilden, enskilda brister är inte avgörande står det. Räddningstjänsten och miljöförvaltningen har också haft synpunkter med de bristerna har åtgärdats. Eftersom nämnden ser att resterande brister också har fixats, eller ska ses över, så avslås hyresgästföreningens krav. Nämnden lämnar dock öppet för att skälen för tvångsförvaltning kan ha funnits tidigare, men inte längre.
Hyresvärden Frank och Robert Fastighet AB har hela tiden nekat till att ha gjort något fel men backar på en punkt. Bland husets 36 lägenheter finns flera där hyresgästerna bor i andra hand, ägaren själv står på kontraktet. Hyresgästföreningen har drivit tesen att detta är ett sätt att kunna sätta högre hyror och skapa en en osäker situation för de boende.
I nämndens beslut står det att fastighetsägaren nu har “förstått att det här med andrahandskontrakt kanske inte är den bästa lösningen för att få hyresgäster att sköta sig” och att modellen ska skrotas.
Hyresgästföreningen anser att hyresnivåerna är “oskäliga” och för höga. Men den frågan ville inte hyresnämnden ta upp inom ramarna för en eventuell tvångsförvaltning. Det finns många medlemmar i huset men saknas en förhandlingsordning för fastigheten och nämnden skriver att “hyresvärden och hyresgästerna kan komma överens om vilka hyror de vill”.
– Det är alldeles rätt. Det är ett bra beslut, säger Frank Dovic Joras, som äger huset.
Nu tänker han gå vidare till tingsrätten.
– Det här har varit fruktansvärt. Jag kommer att kontakta en advokat och lämna in en stämningsansökan mot Hyresgästföreningen. De ska stå för vad de har gjort och vi har haft stora kostnader för detta. Jag är en liten fisk men fisken kan simma.
Hur blir det med hyresgästernas kontrakt?
– Titta på hur samhället ser ut idag. Man vågar knappt gå ut på gatan. Det är samma med hyresgästerna. Tre timmar efter att vi har städat är det skitigt igen. Vi ska gallra bland hyresgästerna. De som inte passar ska flytta och de som sköter sig ska få förstahandskontrakt, säger Frank Dovic Joras.
Hyresgästföreningen har ännu inte tagit ställning till om Hyresnämndens beslut ska överklagas och vill inte kommentera Frank Dovic Joras hot om stämning.
Hyresnämnden kan beslut om tvångsförvaltning om en hyresvärd grovt missköter sina åtaganden. Det innebär att ansvaret för huset läggs över på en förvaltare som agerar hyresvärd under en period. Det är endast hyresgästföreningen och kommunernas som kan ansöka om tvångsförvaltning. Allt regleras i bostadsförvaltningslagen.