Nekades låta sonen ta över – mister lägenheten i Kungsbacka
Äktenskapet hade skurit sig. Mannen använde sina köpoäng och skrev kontrakt på en egen hyreslägenhet i Kungsbacka. Han folkbokförde sig också där, tillsammans med sin vuxne son.
Samtidigt valde han att ställa posten till hustruns hyreslägenhet på en närbelägen ort. I flera års tid har mannen sedan stått med även på detta hyreskontrakt.
Under tiden har ytterligare en son flyttat in i Kungsbackalägenheten och skrivit sig där. Mannen hävdar att de har bott där tillsammans alla tre. Han har flera gånger ansökt om att låta den ene sonen ta över kontraktet, men nekats av värden.
I stället har värden vänt sig till hyresnämnden för att få riva kontraktet helt. Värden hävdar att upplägget hela tiden syftat till att sönerna skulle bo i lägenheten, och att mannen låtit dem bo där själva i andra hand utan värdens tillstånd.
Enligt värden har mannen bott med sin fru, och alltså aldrig delat hushåll med sonen i trean. Det är något som också intygas av vittnesmål från flera av bolagets fastighetsskötare.
Mannen nekar till värdens version. Han framhåller att han och sonen har bott tillsammans i trean sedan han och hustrun bestämt sig för att gå isär. Därefter har relationen med frun lappats ihop igen, men mer som ett särboförhållande.
Det är han själv som har betalat hyran och övriga utgifter, och han har inte har tagit ut någon andrahandshyra av någon. Han säger sig heller inte ha fått någon varning från värden om att upplägget skulle vara fel.
Men hyresnämnden anser att flera saker talar för att mannen faktiskt inte har sitt hem i den aktuella lägenheten. Bland annat det faktum att han fortfarande är gift, och att han länge varit medhyresgäst till hustruns lägenhet. Att han enbart skulle ha sin post dit bedöms inte som trovärdigt.
Därför får värden rätt att säga upp lägenheten. De som bor där får några månaders uppskov, men måste tömma lägenheten och flytta ut till senhösten.
Om det verkligen blir så är däremot inte säkert. Beslutet har överklagats till hovrätten.