Annons

Nekas hyra ut i andra hand: ”Affärsrörelse att hyra ut till hockeyspelare”

Värmland Provboende och tillfälligt arbete? Eller en affärsrörelse att hyra ut till uppmärksammade spelare i Örebro Hockey? Det är frågan som hyresnämnden ska ta ställning till.
En Ai-genereradbild föreställandes två händer, två nycklar och en ishall med en klubba och puck.
Foto: AI-genererad bild
Kvinnan har gång på gång hyrt ut sin lägenhet i andra hand till hockeyspelare. Nu vill bostadsrättsföreningen få ett stopp.

En kvinna i 35-årsåldern har gång på gång ansökt och fått rätt att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Nu har bostadsrättsföreningen fått nog och kallar hennes uthyrningar ”affärsrörelse”.

Enligt hyresnämnden bodde kvinnan bara i bostadsrätten, som ligger i anslutning till vinterstadion Behrn Arena, i drygt två år innan hon första gången ansökte om att få hyra ut i andra hand. Skälet var att hon ville provbo med sin pojkvän i ett år. Bostadsrättsföreningens styrelse godkände.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Andrahandshyresgästen var en spelare för SHL-laget Örebro Hockey. Men efter sex månader flyttar hockeyspelaren vidare och kvinnan inkommer med en ny ansökan. Även denna gång vill hon hyra ut i ett år för att fortsätta provbo med sambon.

Hockeyspelare 2 flyttar in

Bostadsrättsföreningen säger nej, men hyresnämnden beslutar att kvinnan får hyra ut lägenheten de kvarvarande sex månaderna. Den nya hyresgästen är även han en kontrakterad proffsspelare i Örebroklubben.

Några månader efter att uthyrningen upphört inkommer en ny ansökan. Den här gången vill kvinnan hyra ut ett år till en tredje spelare. Skälen hon anger är ”tillfälligt arbete eller studier på annan ort”.

Annons
Läs ocksåHyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar
En bild på en fasad lite snett nedifrån. Fasaden badar i sol och bär texten Örebro tingsrätt i svarta metallbokstäver. Blå himmel i höger hörn.
Hyresnämnden ska i veckan avgöra om kvinnan får hyra ut lägenheten i andra hand eller inte.

Hockeyspelare 3 flyttar in

Föreningen godkänner åtta månaders uthyrning, från juni 2023 till februari 2024. När februari närmar sig, vill kvinnan att andrahandsuthyrningen ska förlängas så att spelaren har boende till hockeysäsongens slut i maj.

Föreningen går med på förlängningen för att inte störa spelaren mitt under säsongen. Andrahandsuthyrningen avslutas därför 31 maj i år.

Får hockeyspelare 4 flytta in?

Men kvinnan är inte sen med att göra en ny ansökan. Nu vill kvinnan hyra ut till en fjärde spelare från juni eller juli 2024 till juni 2025. Anledningen: ”Tillfälligt arbete eller studier på annan ort.”

Bostadsrättsföreningen säger nej. De menar att de två års rätt till andrahandsuthyrning som föreningens policy medger för att studera eller arbeta på annan ort redan har förbrukats. De skriver också till hyresnämnden att de anser att kvinnan bedriver en affärsrörelse som uthyrare till spelare i Örebro Hockey.

Annons
Kvinnan vill hyra ut för att hon fått jobb på annan ort. Bostadsrättsföreningen tycker att kvinnan bedriver en affärsrörelse och säger nej till fortsatt andrahandsuthyrning.

Kvinnan å sin sida beskriver att hon fått en ny tjänst i januari i år. För att kunna ta sig till arbetet behöver hon bo hos sin sambo i Stockholm. Och hon har enbart haft Örebrolägenheten uthyrd i 15 månader för tillfälligt arbete – inte i 24 månader som policyn medger.

I veckan möts parterna i hyresnämnden som ska avgöra vem som har rätt.

Läs ocksåBallonghundar och Ramonesskivor – Susanne bygger världar i miniatyrformatKvinna som står framför en hylla där dockhus och andra installationer i miniatyr finns uppställda. Kvinnan tittar ut från bilden, står med sidan mot hyllan.
Fakta: Hyra ut i andra hand

Reglerna i bostadsrättslagen är generösare än motsvarande regler för hyresrätter i jordabalken.

Till exempel krävs endast ”skäl” till att hyra ut en bostadsrätt i andra hand samtidigt som det krävs ”beaktansvärda skäl” att hyra ut en hyresrätt.

En annan skillnad är hur hyran kan sättas.
Den som hyr ut en hyreslägenhet får endast ta ut samma hyra som hen själv betalar för lägenheten. Är lägenheten möblerad kan en mindre summa för möblerna läggas på, max 15 procent av hyran.

För bostadsrätt eller villa sätts hyran efter en schablon beräknad utifrån marknadsvärdet på bostaden och med tillägg för månadsavgiften om det är en bostadsrätt.

Läs också Medlem hittade känsliga brev som Hyresgästföreningen slängt: "Jag blev förvånad" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.