Kontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad”
Det kändes för bra för att vara sant när han äntligen fick en lägenhet. Det var det också. Efter att Nicholas Moga hade skrivit på kontraktet, men innan han hade hunnit flytta in, höjde det kommunala bostadsbolaget Burlövsbostäder hyran med 1 100 kronor, eller med nästan tjugo procent. Från 5 887 kronor till 6 984 kronor i månaden. Utan att informera honom. Ett avtalsbrott, menar Nicholas Moga.
– Jag känner mig så lurad och jag är orolig nu. Hur ska jag ha råd att betala hyran? Kommer jag att hamna på gatan?
Nästan halva inkomsten går till hyran
Det var i slutet av förra året som Nicholas Moga sökte tvårummaren i centrala Arlöv, en grannkommun till Malmö, efter att har stått i bostadskön i sex år. Han hade hittat det han ville ha: en lägenhet på översta våningen med en stor balkong i västerläge. Hyran på drygt 5 887 kronor var okej trots hans begränsade ekonomi. Sedan en tid tillbaka var han sjukskriven för utmattningssyndrom.
Han fick lägenheten och skrev på ett förstahandskontrakt för första gången i livet. Det var nervöst. Han visste att lägenheten skulle renoveras och dubbelkollade därför att han inte skulle behöva stå för några extra kostnader. Beskedet från Burlövsbostäder lugnade honom. Det var enbart hyran som skulle betalas.
Strax innan han skulle flytta in i april loggade han in på hyresvärdens webb. Där dök det plötsligt upp en helt annan summa än vad som stod på hyreskontraktet. Hyran var nu nästan 7 000 kronor.
– Jag antog att det var fel. Jag förstod ingenting så jag mejlade och frågade, säger Nicholas Moga.
Fel hyra i både annons och kontrakt
Han scrollar på datorn hemma i vardagsrummet för att hitta mejlet. De nymålade vita väggarna gapar tomma. I soffan ligger ett par av katten Vesters leksaker slängda och på den inglasade balkongen skymtar några flyttkartonger. Han fick aldrig något svar på mejlet till hyresvärden. Det krävdes ytterligare kontakter innan beskedet till slut kom. Burlövsbostäder hade skrivit fel. Både i annonsen och på hyreskontraktet. Den lägre hyran gällde enbart före renoveringen som nu var genomförd. Om han ville flytta kunde han få tillbaka sina köpoäng som kompensation.
– Jag kände mig så lurad. De har behandlat mig illa. Hur kan man hantera ett avtal på det viset? Vi skrev ju under båda två, säger han.
Har svårt att sova på nätterna
Hade han vetat att lägenheten skulle kosta nära 7 000 kronor i månaden hade han aldrig sökt den från början. Nästan halva hans inkomst går idag till hyran. Nu sitter han här på översta våningen och oroar sig för att inte få ihop ekonomin.
– Jag vaknade halv fyra i morse och kunde inte somna om. Hur kan man behandla sina kunder på det här viset? Om jag nu ska flytta, vem ska packa, städa och sköta den flytten. Ska jag stå för det? säger han.
Han har dessutom synpunkter på den renovering som höjde hyran. I hallens fem garderober saknas både hängare och lådor. Porttelefonen fungerar inte. Köksrenoveringen är egentligen en ommålning av de gamla stommarna och spisen är av modell äldre. På ugnsplåtarna finns matrester kvar från den tidigare hyresgästen och på köksskåpens hyllplan ligger det fortfarande byggdamm. Det är stopp i vasken och droppar från avloppsröret. Det finns inga innerdörrar till något av rummen.
– Jag fick börja med att städa när jag flyttade in. Och ska jag betala extra för att det är ommålat? Det är väl helt normalt att göra det.
Hyresvärden vill inte uttala sig
Burlövsbostäders vd Mats Åsemo vill inte svara på några frågor men i ett mejl till Hem & Hyra beklagar han att det har blivit fel men att ”det är viktigt att hyran är rätt även om det har blivit fel”. Nicholas Moga har vänt sig till hyresnämnden för att få fallet prövat och eftersom det är ett pågående ärende vill vd:n ”inte kommentera ärendet ytterligare”.
Men vad gäller egentligen? Hyresgästföreningens jurist Josephine Stensson menar att det hela är olyckligt.
– Hyresvärden borde givetvis informerat ordentligt om vilken hyra som gäller. Särskilt med tanke på att hyresgästen i det här fallet dubbelkollade med värden. Det handlar också om en rätt stor höjning, säger hon.
Rent generellt är det dock den hyra som hyresvärden och Hyresgästföreningen har förhandlat som gäller.
– Den hyra som står på hyreskontraktet gäller inte för evigt. Men Burlövsbostäder är ett stor bostadsbolag och de borde ha koll på sina hyresnivåer när de tecknar kontrakt, säger Josephine Stensson.
Läs även:
Så förhandlas din hyra! Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna