Niklas befarar hyreschock efter värdens konkurs: ”Jag letar ny bostad”

Munkedal I totalt 20 dygn var Niklas Ytterberg och hans grannar på Kampstorp i Munkedal utan värme och vatten. Sedan gick hyresvärden i konkurs. "Jag letar efter en ny bostad", säger Niklas.
Niklas Ytterberg och hans familj tvingades utstå totalt 20 dygn utan värme och vatten. Nu har hyresvärden gått i konkurs och Niklas letar efter annat boende.
Foto: Kajsa Wedberg
Niklas Ytterberg och hans familj tvingades utstå totalt 20 dygn utan värme och vatten. Nu har hyresvärden gått i konkurs och Niklas letar efter annat boende.

Niklas Ytterberg bor på Kampstorp i Uddevalla och hyrde tidigare av fastighetsbolaget Stenhus i Munkedal. När Hem & Hyra träffade honom i november förra året hade han och grannarna just varit utan värme och el i nio dygn. Orsaken var att deras hyresvärd inte betalat elräkningen.

– Värmen, vattnet och elen i trapphus och källare slutade att fungera för nio dagar sedan. Exakt hur kallt det varit i vår lägenhet vet jag inte. Men inne hos grannen var det nere på 10 grader, sade Niklas och visade vattendunkarna som han just fyllt upp på annat håll för att klara vardagen.

Läs ocksåAllt fler hyresvärdar går i konkurs - 80-årige Roger blev utan el i en månadNär hyresvärden slutade betala räkningarna stängdes elen av i en månad hos Roger Nyström.
Niklas Ytterberg, Kampstorp, Munkedal.
När värmen och vattnet försvann tvingades Niklas Ytterberg på Kmapstorp i Munkedal att hämta vatten i dunkar för att få vardagen att fungera.

– Det har varit besvärligt. Inte minst med kylan som dröjt sig kvar i våra utkylda bostäder även när uppvärmningen kommit igång, sade Niklas Ytterberg till Hem & Hyra.

Konkurserna ökar

Elräkningarna var inte det enda som Stenhus i Munkedal lät bli att betala. Bolaget hade även en skuld till Swedbank på drygt 2,1 miljoner kronor. Så i början av februari försattes bolaget i konkurs. I höstas gick Stenhus i Munkedals moderbolag, Real Associates Sweden AB, i konkurs och i början av februari var det Stenhus tur.

Därmed har åtta bolag i fastighetskoncernen med omkring 60 hyreslägenheter i Munkedal, Uddevalla och Lysekil försatts i konkurs. I Uddevalla kommun handlar det om Intranor AB, som har hyreshus med 22 lägenheter i Kyrkebyn. Konkursförvaltare är Magnus Löfving på advokatfirman Lindahl AB där Victor Wodlén är handläggare.

Även på Rönnvägen och Ranvägen i Munkedal hade Stenhus i Munkedal hyresfastigheter.
Även på Rönnvägen och Ranvägen i Munkedal hade Stenhus i Munkedal hyresfastigheter.

– Vi letar fortfarande efter en köpare till fastigheterna men har ingen att presentera i nuläget, säger Victor Wodlén.

Konkurserna i Munkedal är inte unika. Enligt Hem & Hyras granskning gick 127 av landets hyresvärdar i konkurs förra året. Det innebär en ökning med 77 stycken sedan 2022.

Läs ocksåHyresgästföreningen: Kommunerna måste ta ansvar när värdar går i konkursRoger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Hur är det då att ha en konkursförvaltare som hyresvärd? 

Enligt Niklas Ytterberg fungerar det skapligt. I samband med att konkursen inleddes fick han och grannarna ett brev med kontaktuppgifter till förvaltaren, nya hyresavier samt information om att fastigheten skulle besiktigas och fotograferas inför den kommande försäljningen. Inledningsvis använde sig konkursförvaltaren av den förvaltning och fastighetsskötsel som fanns sedan tidigare men sedan en tid tillbaka anlitar man en extern förvaltare.

– Hyresnivån och det bristande underhållet är detsamma som tidigare, säger Niklas Ytterberg.

Läs ocksåBoende blev utan el och värme – ändå vägrar kommunala värdar ta ansvar för tvångsförvaltningHyresgästen Jan-Åke Ek drabbades när hyresvärden slutade betala räkningarna.
Kampstorp Munkedal.
Kampstorp Munkedal stod färdigt 1911 och var från början ett vårdhem. I dag rymmer huset åtta lägenheter. Men under Stenhus i Munkedals tid som ägare har underhållet varit bristfälligt. Färgen på fönsterkarmarna flagnar.

Hur fungerar det med el, värme och vatten nu? 

– Det fungerar bra. Vi hade faktiskt ett litet elavbrott i förra månaden, men det berodde på ett arbete som elleverantören gjorde. Så det hade inte med vår värd eller konkursförvaltare att göra, säger Niklas Ytterberg.

I november sade Niklas till Hem & Hyra att han alla problem till trots trivdes så pass bra på Kampstorp att han planerade att bo kvar. I dag har han tänkt om.

– Vi har ökat på våra ansträngningar för att få en annan bostad. Alla år av misskött underhåll av det här huset gör att jag befarar att det kan komma in en ny ägare som vill renovera så mycket att det blir en chockhöjning av hyran. Det vill jag inte vara med om, säger Niklas Ytterberg.

Familjen har varit och tittat på lägenheter i Uddevalla och inom ett år tror Niklas att flyttlasset har gått.

– Om den tidigare värden skött det löpande underhållet hade det inte behövt gå så här långt, säger han.

Läs också Nya dystra siffror indikerar att bostadsbyggandet minskar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.