Annons

Niodubblad vinst efter renovering – hyrorna drivs upp

Eskilstuna Nu ökar konceptrenoveringarna i snabb takt i Mellansverige. Hyresgästerna som berörs blir små brickor i ett stort ekonomiskt spel.
Foto: Grafikbyrån
Detta är styckerenovering

Så kallade konceptrenoveringar eller styckerenoveringar som driver upp hyrorna, höjer marknadsvärdet på husen och maximerar aktieägarnas vinster, är ett snabbt växande fenomen i de mellansvenska länen Södermanland, Örebro, Dalarna och Värmland, och med Eskilstuna som ”epicentrum”.

Affärsidén går ut på att ytskiktsrenovera tomma lägenheter, toppa med ny utrustning, höja hyran med cirka 50 procent, trissa upp marknadsvärdet, låna mer pengar utifrån den uppumpade balansräkningen och växa vidare genom nya köp. Stambyten och andra mer långsiktiga åtgärder som inte driver upp hyrorna skjuts ofta på framtiden.

Läs ocksåEskilstuna: Kfast vill sälja 577 lägenheter – "skapar stor oro"

– Som hyresgäst känner man sig som en liten bricka i ett stort ekonomiskt spel, säger Mariann Grudevall i Eskilstuna.

Hem & Hyra har granskat utvecklingen genom att plocka ut nyckeltal ur några utvalda företags årsredovisningar för 2014 och 2018 och fördela siffrorna per kvadratmeter lägenhetsyta.

Företagen vi tittat på är Hembla (tidigare D. Carnegie), Willhem och Victoria Park, tre stora fastighetsbolag som systematiskt ägnar sig åt ”standardhöjande åtgärder”, som de själva beskriver det.

Läs ocksåHyresvärden dumpade deras saker i skogen

Granskningen visar att Hembla under femårsperioden niodubblat sin vinst före skatt per kvadratmeter medan Willhem nästan sjudubblat vinsten och Victoria Park fördubblat sitt resultat.

Marknadsvärdet per kvadratmeter för de tre företagen har under perioden ökat med 83, 66 respektive 97 procent.

Anmärkningsvärt är att vinsterna till betydligt mer än hälften består av värdeökningar. Ska resultaten fortsätta stiga krävs det alltså en ständig ökning av det beräknade marknadsvärdet. Annars vänder kurvan snabbt nedåt.

Annons
Läs ocksåSkadedjuren kvar i Krylbo - värden känner sig trakasserad

– Det är som ett pyramidspel. Pengarna går rätt ned i fickorna på dem som sitter i toppen. Men bakom ytan finns det ett stort kvarstående underhållsbehov och i slutändan sitter någon med Svarte Petter, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg vid
Hyresgästföreningen region Mitt.

För att jämföra har vi tagit fram motsvarande siffror för Öbo i Örebro, KBAB i Karlstad och Kfast i Eskilstuna. Tre kommunägda bolag som renoverar hela hus på traditionellt sätt.

De drivs uppenbarligen inte av samma hets att höja marknadsvärdet på husen och växa. Allmännyttornas redovisade vinster för 2018 var i genomsnitt inte ens nio procent av de privatahyresjättarnas. Men skillnaden är att i allmännyttornas resultat ingår inte någon teoretisk värdeökning.

I Eskilstuna har flera privata värdar som omfamnat det här sättet att jobba växt sig stora, vilket i kombination med bostadsbristen skakat om den lokala hyresmarknaden.

När Mariann Grudevall skulle flytta fanns det bara konceptrenoverade alternativ att välja. Hon betalar cirka 45 procent mer i hyra än grannarna.

Mariann Grudevall letade efter lägenhet när hon skulle flytta inom stan.

– Jag sa att jag ville ha en orenoverad lägenhet. Men det fanns inte på kartan. De bara skakade på huvudet.

Det slutade med att Mariann hamnade i en tvåa på 60 kvadratmeter i ett hus som hon gärna ville bo i, men med en standard som hon inte önskat sig och med 2 500 kronor högre hyra än grannarna i lika stora men orenoverade lägenheter.

För nästan 8 000 kronor, hyran som blev satt utan förhandling inför inflyttningen, får Mariann bo i en fräsch och fin liten lägenhet med nya ytskikt rätt igenom och med mikrovågsugn, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare som hon i och för sig hade klarat sig utan.

Annons

Hon betalar utan att gnälla. Hetsar upp sig gör Mariann först när hon tänker på konceptrenoveringar i en större kontext än den egna hyran.

– De som ropar efter marknadshyror kan ju luta sig tillbaka och vara nöjda. Det är det vi har fått nu, säger hon.

Andreas Sjöberg, vd för branschorganisationen Fastighetsägarna MittNord, ser bara fördelar med den här typen av renoveringar.

– Det gör att hyresgästerna kan känna sig trygga. Bostadsbolag med en ambition att förvalta och förädla beståndet behöver ha en stadig värdeutveckling för att klara av just detta eftersom ­förädlingen är kapitalkrävande, säger han.

Han menar att de stora hyreshöjningarna beror på att fastighetsbeståndet har en enorm underhållsskuld framkallad av åratal av för låga hyresjusteringar.

– Till slut kommer notan, säger han.

Fakta: Plus & minus för hyresvärdar

Plus: Större möjlighet att själva sätta hyresnivåerna. Behöver inte evakuera hyresgäster under en renovering. Höjer fastighetsvärdet snabbt.
Minus: Kan bara renovera en bostad i taget.

Fakta: Plus & minus för hyresgäster

Plus: Fräscha lägenheter. Inga överraskande renoveringar med chockhöjda hyror medan du bor där.

Minus: Ofta höga hyror. Färre lägenheter med låga hyror. Risk för socioekonomisk segregering i hus och område.

Fakta: Företagens vinst per kvadratmeter (kr)

Victoria Park, 2018: 1 186
Victoria Park, 2014: 501

Willhem, 2018: 1 452
Willhem, 2014: 214

Hembla, 2018: 2 367
Hembla, 2014: 263

Öbo, 2018: 64
Öbo, 2014: 44

Kbab, 2018: 304
Kbab, 2014: 158

Kfast, 2018: 67
Kfast, 2014: 54

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.