Nisse sover med mössan på
Nils-Erik ”Nisse” Bohlin öppnar ytterdörren med den sönderslagna glasrutan som han själv lagat med tejp.
– Ta inte av skorna, jag har det så kallt.
Till och med när han sover har han mössa på. I vardagsrummet surrar en luftavfuktare.
– Hade jag inte haft den hade du inte kunnat titta ut genom fönstren, säger han och pekar på kondensen på fönsterrutorna.
Nils-Erik Bohlin har bott på Flisevägen 28 i Kallinge i 15 år och han visar runt bland droppande vatten och mögel i källaren. Eftersom fastighetsägarna Christopher Clarén och Tommy Larsson inte betalt sina vattenräkningar blev vattnet avstängt fem gånger under ett år och i juni beslutade hyresnämnden om tvångsförvaltning med Ronnebyhus som förvaltare.
Tvättstugan finns i grannhuset, som inte är tvångsförvaltat. Där är torktumlaren trasig och i torkrummet ligger en spång för att hyresgästerna ska kunna gå torrskodda vid översvämning.
När Hem & Hyra kontrollerar med Ronneby miljöteknik visar det sig att den senaste vattenräkningen gått till inkasso.
Tvångsförvaltningen gäller i tre år.
– Jag oroar mig hela tiden för att när tiden går ut så kommer de inte att göra ett enda dugg.
Nils-Erik Bohlin har fått erbjudande om att gå före i Ronnebyhus lägenhetskö.
– Jag vill avvakta ett halvår till. Jag har två motorcyklar och bygger kanoter. Jag vet inte var jag ska göra av allt. Jag flyttar ingen annanstans utan att jag kan hyra ett garage.
För Ronnebyhus vd Sven-Olof Klasson kommer situationen i huset som en överraskning.
– Vi måste naturligtvis se till att man kan bo i lägenheterna och att det är hälsosamt att bo där. Men eftersom det är så lite intäkter så är vår strategi att göra så lite som möjligt och det bär inte att göra något åt det, säger han.
Ronnebyhus boservicechef Håkan Fridh lovar att se över ventilationen. Men att åtgärda problemen i källaren ingår inte i planerna, det räcker inte hyresintäkterna till.
– Det är ju ett ganska stort arbete att försöka få ordning på det nere i källaren, säger han.
Christopher Clarén, en av ägarna, berättar att de båda fastigheterna varit till salu sedan februari/mars 2012, men att det inte kommit in några seriösa bud.
– Vi har lagt en miljon kronor på de där fastigheterna under de här fem åren som vi ägt dem. Men det är väldigt svårt att få uthyrt till vettigt folk – ibland blir det billigare att inte hyra ut lägenheterna.
Både han och hans kollega Tommy Larsson känner sig färdiga med fastighetsbranschen.
När får höra om den obetalda vattenräkningen blir han bestört.
– Den ska in nu! Vi tänker inte hamna i den obekväma sitsen igen, men ibland blir det sent beroende på när vi får in hyran.
– Allt är inte hyresgästernas fel. Det var en dold vattenläcka för något år sedan. Den knäckte oss rätt rejält ekonomiskt och det har varit svårt att komma ikapp.
Läs mer om de obetalda vattenräkningarna, och hyresnämndens beslut här och här.
Innebär att hyresnämnden beslutar om att frånta ägaren rätten till förvaltningen av fastigheten och utser en tillfällig förvaltare.
Hyran betalas till den tillfälliga förvaltaren som betalar el och värme, samt för att göra reparationer. Ägaren måste fortfarande betala eventuella lån och liknande kostnader. Det innebär att ägaren har kvar utgifter för fastigheten men inte får några inkomster. Det är därför vanligt att tvångsförvaltning leder till konkurs eller försäljning.