Annons

Nollränta påverkar knappt hyran

Mönsterås I oktober, precis innan hyresförhandlingarna drog i gång på allvar, sänkte Riksbanken reporäntan till noll procent. Men även bolag med rörliga räntor vill ha höjda hyror.
Foto: Linda Alfons
René Ruchatz, här med sönerna Liam (skymd) och Kevin, tror inte att ränteläget märks på hyran. ”Det kan jag inte tänka mig. De vill väl spara det och lägga på något annat. Bygga något nytt eller så,” tror hon.

I hyresförhandlingarna brukar bostadsbolagen begära pengar för att finansiera bland annat sina räntekostnader. Det är då lätt att tänka att sjunkande räntor skulle påverka hyran. Men det beror på ifall bolagen lånat till rörlig eller bunden ränta.

Mörbylånga bostads har två tredjedelar rörlig ränta.

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listanEn hand håller i sedlar. Mycket tyder på att hyreshöjningarna i Uppsala län kommer att bli rekordhöga även i år.

Är det inte läskigt med så mycket rörlig ränta?

– Jo, visst är det så. Det är ett risktagande för att försöka få ner räntenivån. Men visst vill vi säkra upp mer, säger vd Jonas Everbrand.

– Det påverkar oss jättemycket med det låga ränteläget. Men vi vet aldrig riktigt när räntorna börjar vända upp igen. Så därför måste man ha lite höjd för detta.

Läs ocksåRapport: Trots rekordhöga hyreskrav – privata värdar gör fortsatt vinst: ”Lönsam bransch”

Hyresgästföreningens förhandlare Ene Nuuter Karlsson har insyn i tolv bolag i Blekinge och Kalmar län. Hon säger att om det bolag som har högst räntor skulle ligga på samma nivå som det bolag som har de lägsta räntorna, skulle de ha 67 miljoner kronor mer att röra sig med.

– Det innebär mycket pengar om man lyckas hålla nere räntorna, säger hon.

Annons

Hon tycker inte att det är en bra idé med stor andel bundna räntor, det kan innebära en högre kostnad för hyresgästerna.

Läs ocksåVärd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil"Lars Johansson, hyresgäst hos Husia AB i Lysekil.

Mönsterås bostäder har 75 procent lån till bunden ränta.

– Vi har velat säkra våra ränte­kostnader, så vi har mycket bundet, säger vd Per Holm.

Det är långsiktigt tänkande, säger han, och konstaterar att den som vågat ha samtliga lån till rörlig ränta skulle tjäna mycket pengar just nu.

Mörbylånga bostads hade mer bundna räntor förut, men har ändrat kursen.

– Men vi ska inte spekulera, det är inte vår sak. Vi ska hitta ett sätta att finansiera våra bostäder på ett så bra och billigt sätt som möjligt, säger Jonas Everbrand.

Ene Nuuter Karlsson betonar vikten av att jobba med sina räntor. Hon förespråkar en mix med hälften rörlig, hälften bunden ränta.

Annons

– Det är bra att ligga rörligt. Man tjänar pengar på det.

Mörbylånga bostads har en stor andel rörliga räntor på sina lån. Men de hyresgäster Hem & Hyra frågar tror inte att det kommer att märkas på hyran.

– De kanske inte höjer hyran, men de tjänar nog på räntan, tror Leif Bergsten i Färjestaden.

Marketta Selviranta bor hos Mörbylånga bostads och har hört att hyran ska höjas.

– Jag tror inte alls att det blir lägre, säger hon.

Fakta: Reporäntan

Reporäntan är den ränta som bankerna lånar av eller placerar pengar i Riksbanken för.
Bankernas kostnader styr i sin tur vilka räntor bankkunderna får.
Reporäntan sänktes 29 oktober till noll procent.

Källa: Riksbanken

Läs också Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.