Ofrivilligt isolerad av dålig snöröjning: ”Jag hamnade i en husarrest”
Siv Johansson, 79 år, står utanför sitt hyreshus och pekar på snöhögar och gångvägar.
– Så skottat som det är nu har det inte varit på hela vintern, säger hon.
Hon använder permobil eller rullator när hon ska gå ut. Oavsett vilket tar det stopp om det har snöat en decimeter.
– Om du har en normal rullator och det är en decimeter snö, då orkar du inte. Det blir för jobbigt att ta sig ut på gatan.
Vad blir konsekvensen?
– Du blir ofrivilligt isolerad. Nu har jag en make som är någorlunda pigg och kan hjälpa mig att putta på så att jag tar mig till läkaren, till affären eller var jag nu ska, men jag tänker på de stackare som är ensamma. Hur gör de? Det finns ju ingen taxi heller här i samhället.
När det har snöat är det hyresvärdens ansvar att skotta utanför porten och vid de platser som hör till fastigheten.
Det är upp till hyresvärden att bestämma när snöröjningen ska ske, men det måste vara inom rimlig tid så att hyresgäster inte påverkas under längre tid.
Hem & Hyra har frågat alla allmännyttiga hyresvärdar i norra Sverige vid vilken snömängd de påbörjar snöröjning. De flesta svarar mellan sju-tio centimeters nysnö.
Vissa bolag lägger till att de påbörjar snöröjningen tidigare om snön är blöt, då ofta redan vid fem centimeters snö.
”Dålig snöröjning drabbar inte bara rörelsehindrade”
Enligt DHR, en organsation för rörelsenedsatta, är problemet med ofrivillig isolering under vintermånaderna utbrett i hela landet.
Det snöar visserligen mest i norr, men beredskapen för snöröjning är ofta sämre i södra Sverige.
– Det här drabbar inte bara rörelsehindrade, utan också äldre upplever det besvärligt när det är mycket snö eller halt, säger Viggo Pedersen, ordförande för DHR i Västerbotten.
– Jag tror att det skulle behövas mer information och dialog, så att hyresvärdar får upp ögonen för hur besvärligt det kan bli.
För Nora Eklöv, 28 år och boende i Stockholm, blev förra vintern väldigt jobbig.
I början av året flyttade hon in i en nyproduktion. När det kom snö fanns ingen plan för hur den skulle hanteras.
– Har folk flyttat in måste man kunna bo där på lika villkor. Att det är nytt ska inte vara en anledning till att inte kunna hantera snön, säger Nora.
När det var som värst tog det flera dygn innan snön skottades bort. Nora missade sjukhusbesök, kunde inte gå till jobbet eller gå och handla.
– Det tog ganska hårt på en att bli så instängd. Jag hamnade i stort sett i en husarrest. Du inte kan komma ut med din rullstol eller med hjälpmedel. Det känns som att man är mindre värd och inte har samma rätt att gå ut, ta sig till jobbet eller gå och handla.
Nora Eklöv är generalsekreterare för organisationen Unga rörelsehindrade. Efter vintern skrev hon ett klagomål till hyresvärden angående snöröjningen, vilket verkar ha fått effekt.
– Jag beskrev vilka konsekvenser snöhanteringen fick för mig och tog de vidare klagomålet och av vad jag har märkt har de faktiskt skottat ganska snabbt den här vintern.