Annons

Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting

Göteborg Det drar hos Jan Erik Hoffman, 83, bland annat genom ett skevt fönster och ett stort hål i sovrumsväggen. Hyresvärden var själv och tittade i januari – men har fortfarande inte gjort något. Nästa vecka ska saken upp i hyresnämnden.
Foto: Gustaf Görfelt
Fönstret är från 1960-talet. Nu har det slagit sig och sluter inte tätt. Dessutom finns ett djupt hål i väggen intill fönstret. "Det händer ingenting när man felanmäler saker i det här huset" säger Jan Erik Hoffman. I handen håller han kudden som normalt ligger i fönstersmygen. Hushållspappret är mot regnvatten.

– Vi har alltid badrumsdörren öppen, för där inne finns en värmeslinga i golvet. Och är vi i köket när det blåser nordan slår vi på varmluftsugnen och öppnar luckan. Elementen blir aldrig mer än ljumma, även om de står på max, säger Jan Erik Hoffman.

Kraftigt drag uppmättes vid Hyresgästföreningens besiktning.

Han bor på Barometergatan i Länsmansgården, Göteborg. I lägenheten bor också hans dotter och femåriga dotterson.

Huset ägs av privatvärden Barbro Karlén och nästa vecka kommer Jan Erik Hoffman att möta henne i hyresnämnden. Med Hyresgästföreningen som ombud vill han få nämnden att döma ut ett åtgärdsföreläggande. (Se faktaruta).

– Sovrumsfönstret har slagit sig och är förskjutet. När det regnar och blåser från norr så rinner det in vatten. Min dotter och mitt barnbarn sover här inne, han får ha på sig strumpor i sängen för det är så kallt, säger Jan Erik Hoffman.

Nyligen upptäckte Jan Erik dessutom en råtta som försökte ta sig in genom glipan i fönstret. Nu vill han att hyresvärden tvingas täta både sovrumsfönstret och ytterdörren. Dessutom vill han ha ommålat i lägenheten, något som inte skett sedan han flyttade in 1998.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Det blir andra gången på kort tid som Barbro Karlén möter sina hyresgäster i rätten. För några veckor sedan kom ett hyresnämndsbeslut om att hon måste ändra i sina kontrakt. Hyresgästerna ska inte vara tvingade att hyra parkering av henne för att få bo i huset.

Annons
När Jan Erik Hoffman tar en måttstock och sticker in i hålet vid fönstret är det 8 centimeter djupt.

Nu är det alltså underhållet som är tvistefrågan. Jan Erik Hoffman har klagat och felanmält det trasiga fönstret länge, och i januari i år kom Barbro Karlén tillsammans med en inhyrd hantverkare och tittade både på fönstret och på innerväggarna.

– Hon sade att jag skulle få ommålat, och skickade färgprover ett tag senare. Men sedan hörde vi inget mer. Och hantverkaren kom aldrig tillbaka för att göra något åt fönstret eller hålet intill, säger Jan Erik Hoffman.

Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.
Det finns många skavanker i lägenheten förutom de som nu kommer upp i hyresnämnden. Bland annat sprickor i golv och väggar som Jan Erik Hoffman säger orsakades av sprängarbeten för 15 år sedan. Möblerna har stått ihopfösta sedan målarens planerade besök i vintras. ”Jag är gammal, jag orkar inte kånka dem fram och tillbaka.”

Han har gjort många påstötningar under året, men utan resultat.

Den här veckan, inför sammanträdet i hyresnämnden den 8 december, har en målare dykt upp och börjat arbeta i lägenheten. Men problemen med drag och att det regnar in är fortfarande inte åtgärdade.

Barbro Karlén vill inte kommentera ärendet. Hon lägger på luren när Hem & Hyra ringer. Men i ansökan om åtgärdsföreläggande uppges det att hon tidigare hävdat att coronpandemin hindrar att underhållsarbete utförs.

Annons
Läs ocksåHyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad"Mankan Thorneus i mörka kläder lyfter en resväska inne på å Refugee Support Uppsalas humanitära hjälpcenter på Norrtäljegatan. Flyktingar från Ukraina har haft svårt att klara chockhöjda hyror och retroaktiv hyra.
Maud Paulsson är hyresgäst hos Barbro Karlén och Västervy Förvaltning.
Maud Paulsson har bott i huset sedan 1973. Hon upplever att det gått utför med underhållet under 2010-talet. ”Förr i tiden hade vi fastighetsskötare som bodde i huset. Nu har vi inte ens haft någon anställd fastighetsskötare på 5-6 år”, säger hon.

Sandra Nogueira är processjurist på Hyresgästföreningen.

– Vi har upplevt att det är svårt att få Barbro Karlén att åtgärda saker. Nu begärde hon att få sammanträdet i hyresnämnden framflyttat för att hon skulle hinna med att utföra arbetet, men det sa hyresgästen nej till. Hon har haft sedan i januari på sig.

LÄS MER: Hem & Hyras Svarta lista – värdarna som fällts i hyresnämnden

Fakta: Åtgärdsföreläggande

Åtgärdsföreläggande kan tas till om hyresvärden inte gör nödvändiga åtgärder när lägenheten är skadad, har brister i underhållet, om det finns hinder eller men i nyttjanderätten, eller om det finns brister i gemensamma utrymmen, exempelvis tvättstugan.

Hyresnämnden beslutar om åtgärdsföreläggande, som även kan förenas med hot om böter om inte åtgärderna är gjorda inom en viss tid.

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.