Banken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv”
Hem & Hyra har berättat om hur en bostadsrättsförening i miljonprogramshusen på Malmvägen i Sollentuna plundrats på miljontals kronor i samband med Sollentunahems ombildning från hyresrätter till bostadsrätter.
Flera bostadsrätter såldes till underpris till personer som inte varit hyresgäster. Nästan 10,6 miljoner kronor har krävts tillbaka av en tidigare ledamot.
Bostadsrätt visade sig vara hyresrätt
I samband med ombildningen såldes också en bostadsrätt som visade sig vara en hyresrätt.
Dokumenten som användes vid bostadsaffären var fulla av felaktiga uppgifter. Nordea kontrollerade aldrig kontot, bostadsrättsföreningens namn eller organisationsnummer när betalningen för bostadsrätten genomfördes.
Lånet på nästan 2 miljoner kronor sattes in på ett privatkonto som inte hade någon koppling till varken låntagaren eller den aktuella bostadsrättsföreningen.
Inga kontroller
Låntagarens tillvaro kastades omkull när han plötsligt stod med ett lån för en bostadsrätt som inte fanns. Lägenheten var en hyresrätt som inte skulle säljas. Vid affären gjorde inte Nordea några kontroller om bostadsrätten existerade.
Den ansvariga lånehandläggaren som tog hand om låntagarens bolåneansökan säger i förhör med polisen att han inte var så kunnig om just ombildningar.
Han säger också att banken hade bristande rutiner för just ombildningar och att det på hans avdelning inte fanns tillräcklig kunskap.
Mannen blev av med sin licens och arbetar inte längre kvar på banken.
”Bankerna är oerhört slarviga”
Ingrid Uggla är jurist och expert på bostadsrättsfrågor och en av dem i Sverige som kan allra mest om frågan. Hon är inte förvånad när hon får höra om fallet.
– Brottsligheten har smugit sig in i olika delar när det gäller bostadsrätter såväl i föreningar som vid ombildning. Det är lätt att luras.
Hon menar att bankerna måste göra betydligt mer noggranna kontroller än vad de gör.
– Jag tycker att bankerna är oerhört slarviga. Banken borde ha kontrollerat att pengarna betalades in till bostadsrättsföreningen. Man måste kunna begära att de ser till att pengarna sätts in på rätt konto.
Ingrid Uggla efterlyser mer ordning och reda vid ombildningar och bostadsrättsaffärer.
– Alla måste ta mycket mer ansvar. Det kanske krävs att Konsumentverket blir tillsynsmyndighet. Privatpersoner har inte råd att driva processer själva när något blir fel, säger hon.
Enligt Ekobrottsmyndigheten ökar den ekonomiska brottsligheten kopplad till bostadsrättsföreningar. Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist, menar att de bara ser ”toppen av isberget”. Hon har i en tidigare intervju sagt att regeringen behöver utreda vem som ska ha tillsynsansvar när det går snett i bostadsrättsföreningar.
Att bostadsrättsföreningar är sårbara för ekonomisk brottslighet visar också en rapport av Sweco. I rapporten beskrivs att föreningarna befinner sig i en slags ”död vinkel” för de myndigheter som vanligtvis jobbar mot ekonomisk brottslighet.
Läs mer här om Ali som plötsligt stod med ett lån för en bostadsrätt som inte existerade. Läs också Nordeas svar.