Norrland har lägsta hyreshöjningarna i landet
Sten Fors sitter i en bil på väg mot Pajala. Förberedelserna inför hyresförhandlingarna pågår som bäst med möten på olika håll i hela Norrland. Ännu har inget av de allmännyttiga bolagen i Norrland lämnat in något yrkande för nästa års hyror, men det är på gång.
– Jag inbillar mig att det inte kommer att vara några dramatiska yrkande som bolagen kommer med. Räntorna är ju extremt låga och har varit det ett tag. Jag ser ganska ljust på årets förhandlingar, säger Sten Fors, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen region Norrland.
Fors får medhåll av Sven-Ove Lindström, affärsutveckare på Norrlands största allmännytta AB Bostaden i Umeå.
– Det är en speciell situation i år med tanke på att räntorna är låga. Jag tror inte att hyresförhandlingarna kommer att erbjuda någon större dramatik, säger Lindström.
Hyreshöjningarna i Sveriges fyra nordligaste län har legat under riksgenomsnittet tre år i rad. 2007 höjdes hyrorna med i genomsnitt 1,17 procent minst i Sverige (1,65 procent var genomsnittet i riket), 2008 höjdes hyrorna i Norrland med 1,84 procent, även nu lägst i landet (2,34 procent i riket). 2009 hamnade hyreshöjningen i Norrland på 2,7 procent, näst lägst i landet (2,9 procent var genomsnittet i riket).
Sten Fors tror att de låga hyreshöjningarna beror på olika saker.
– I Norrland kanske det inte är samma marknad för uthyrning som i andra delar av landet. Många bolag står med tomma lägenheter och är tvingade att hålla igen hyrorna. Jag tror även att bolagen är mer benägna att acceptera vår syn på hyrorna. Och sedan är det väl så att vi är duktiga på att förhandla naturligtvis.
Kraven från de norrländska bostadsbolagen har ofta varit högre än i andra delar av landet.
– Jag tror att de gärna vill visa oss vad de egentligen skulle behövt höja hyrorna med. Det här har att göra med deras dåliga ekonomi. De skulle behöva höja hyrorna, men höjer de för mycket är de rädda att tappa ytterligare hyresgäster. De hamnar i en ond cirkel.
Men det finns ju allmännyttiga bolag i Norrland som varken har dålig ekonomi eller tomma lägenheter. Hur resonerar ni där?
– Det går ju inte att lägga pengarna på hög som en del gör. Vi har ju sett att Stockholmsföretag ibland får igenom högre hyreshöjningar än företag i glesbygd, och bara lägger dem på hög. Här i Norrland har vi Östersundsbostäder som kanske agerat liknande men som nu bestämt sig för att nyinvestera i husbyggen och underhåll i stället.
AB Bostaden har gjort goda resultat de senaste åren. Enligt Lindström har bolaget arbetat upp en god ekonomi för att kunna bli bättre på underhåll.
– Det känns som att vi nu hittat en bra balans. Var vårt krav kommer att ligga i år är svårt att säga men jag tror inte att det är realistiskt att gå ut med några stora krav. Kanske blir det kring en och en halv procent. Att höja hyrorna är ju inget självändamål, säger Lindström.
Sten Fors ser framtiden an med tillförsikt. Han tycker att förhandlingsläget i Norrland är bättre än förra året. Men det finns en del orosmoln.
– Jag kan tänka mig att en del bolag vill kompensera för det underhåll de kanske fått avstå från tidigare år och därför kommer att kräva högre hyror. Men vi kommer att göra som alltid, kämpa hårt ändå. Jag tycker att det finns de bolag som borde fundera på att avstå från hyreshöjningar nästa år.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.