I Norrland hittar du bostad direkt
I många delar av landet, främst i storstäderna, kan det vara svårt att få en egen lägenhet utan att först ha stått i kö i flera år. Men situationen är inte lika hopplös överallt.
Hem & Hyra har undersökt bostadsläget i allmännyttorna för Västernorrland och Jämtland. Enligt bostadsförmedlarna står många lägenheter tomma, särskilt i inlandet.
– Det är inga problem att få lägenhet här. Just nu finns det flera att välja på i Hede till exempel. Det är inget fel på läget eller standarden heller, det finns ett stort utbud helt enkelt, säger Barbro Långström på Härjegårdar Fastighets AB.
Om man kan tänka sig att bo lite utanför centralorten blir svaret detsamma även i andra kommuner, Ånge till exempel.
– Det finns alltid någon lägenhet ledig i så fall, just nu har vi en trea i Alby på 78 kvadratmeter för 5 194 kronor i månaden, meddelar Ulla Pålsson på ÅFA, Ånge Fastighets & Industri AB.
Vid tidpunkten för Hem & Hyras kartläggning hade Strömsunds Hyresbostäder 19 lediga lägenheter, främst i Gäddede. Övikshem hade två lediga i Bredbyn. Och den troligen ”billigaste” lediga lägenheten hittades i Laxsjö i Krokoms kommun. Där väntade en tvåa för 2 700 kronor i månaden (kallhyra) på nästa hyresgäst.
Så här såg läget ut när Hem & Hyra Norrland kontaktade allmännyttorna i Jämtland och Västernorrland. Frågan som ställdes var: ”Kan jag få en bostad direkt utan att ha stått i någon kö innan? Om inte, hur lång tid kan det ta innan jag får en bostad?” Vi ställde inga krav på typ eller läge av bostaden, förutom att det skulle vara ett förstahandskontrakt. Och under förutsättningen att vi uppfyllde värdens krav på inkomst, referenser och dylikt. Enkäten genomfördes 22-28 augusti i år.
Hem & Hyras kartläggning bland södra Norrlands allmännyttor visar att närmare hälften, 7 av 15, av dem kunde erbjuda bostad direkt. I Berg, Bräcke och Kramfors kunde väntetiden bli några veckor eller några få månader.
På andra ställen krävs det tur och en rejäl dos envishet för att komma över ett förstahandskontrakt.
– I Timrå är kön generellt minst två år, men det kan komma in återbud eller en snabb inflyttning. Är man på hugget då kan man ha tur att få en direkt, säger Anette Granzell på Timråbo.
I Mitthems bostadskö kan du få vänta i sex år. Eller bara ett år – om du vill bo i Liden, fem mil från stan.
– Nyproduktioner har också nästan alltid kortare kötid, säger Camilla Hjältman, chef för Mitthems kundcenter.
Privata hyresvärdar kan även vara en väg in på bostadsmarknaden. En del har inget kösystem utan det är ”först till kvarn” som gäller. Ofta är det lägenheter med höga hyror, som därför kan vara svåra att hyra ut, som är lediga.
– Det handlar om rätt timing. Det gäller att ligga på och kolla varje dag. Just nu finns det en ledig trea mitt i stan för 9 000 kronor i månaden, säger Catrin Engberg, Diös i Sundsvall.
• Använd sociala medier. Där kan både vänner och värdar nås.
• Var väldigt aktiv. Ring och visa att du är seriös.
• Prata med vänner och kollegor du möter. Leta brett.
Förutom att kolla ekonomin gör privata hyresvärdar ofta en individuell bedömning. Därför kan ett bra utformat personligt brev öka möjligheterna till en bostad. Men tänk på stavning och formuleringar. Var tydlig och positiv. Lyft fram dina goda egenskaper. Bifoga referenser.