Annons

Norrlandskommuner behöver bygga 1000-tals lägenheter

Skellefteå Nya gröna industrisatsningar i Norrland har lett till en oväntad vändning på bostadsmarknaden. I kommuner som Boden och Skellefteå behövs plötsligt tusentals nya lägenheter. Lina Lidman, 18 år, Emilia Torstensson, 19 år, och Alexander Lindmark, 19 år, kommer ut i vuxenvärlden till en tuff bostadsmarknad.
Foto: Ulrika Vallgårda
Lina Lidman, Emilia Torstensson och Alexander Lindmark är alla unga och på väg ut på bostadsmarknaden.

Sedan beslutet om etableringen av batterifabriken Northvolt i Skellefteå togs 2017 har hela stadens förutsättningar totalt förändrats. För ett par decennier sedan rev allmännyttiga Skebo hyreshus med över 1000 tomma lägenheter som inte gick att hyra ut. Idag är det bostadsbrist och lång kö till att få hyra. Nu har kommunen antagit ett bostadsförsörjningsprogram med en plan för 5000 nya bostäder fram till 2025.

Monica Andersson bor i en liten enrumslägenhet hos Skebo i området Norrböle, men har också ett sommarhus i Kålaboda. När hon läste i lokaltidningen Norran att det var bostadsbrist kontaktade hon Skebo och frågade om hon fick hyra ut sin lägenhet i andra hand över sommaren. I fjol nekades hon när hon skulle hyra ut till en släkting, men den här gången gick det bra.

Läs ocksåLilla Nykvarn toppar listan – bygger flest nya hyresrätterNatalie Karlsson Nykvarn
Monica Andersson ska hyra ut sin etta i andra hand till en anställd på nya batterifabriken Northvolt.

– Jag tänkte att man vill ju vara med och hjälpa till och jag använder ändå inte min lägenhet på sommaren. Det tog bara två dagar så hade Northvolt en person som ville hyra, en kille från Kanada som ska få bo i lägenheten i ett halvår.

Vad tycker du om att Skellefteå ska växa så mycket?
– Det är kul tycker jag, och att det kommer människor från olika håll och kanter. Vi får lite större mångfald.

Skellefteå befinner sig i en unik situation och överallt ser man byggkranar, berättar kommunalrådet Evelina Fahlesson (S).

Skellefteå befinner sig just nu i en unik situation, berättar Evelina Fahlesson (S) kommunalråd. Cirka 73000 invånare bor i kommunen idag och målet till 2030 är att invånarantalet ska öka till 90000, något som Eva Fahlesson tror är fullt realistiskt.

– Vi är inne i en expansiv period och det går otroligt snabbt. Det sker en samhällsomvandling just nu och bostäder är en av de största utmaningarna.

Orsaken till den kraftiga tillväxten är Northvolt. Northvolt är på väg att bli världens största batterifabrik och tillverkar litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi.

Från att ha varit en kommun som få bostadsbyggnadsbolag har trott på och investerat i gällde det att få hit så många aktörer som möjligt på kort tid.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Strategin blev att sälja ut en del av allmännyttiga Skebos bestånd, närmare bestämt cirka 900 lägenheter, till Samhällsbyggnadsbolaget. I uppgörelsen ingick att Samhällsbyggnadsbolaget skulle bidra med 1500 nya lägenheter under fem år, något som Hem & Hyra berättade om i december ifjol:

Allmännyttan säljer ut över 800 lägenheter: ”Största fastighetsaffären i Norrland”

Efter det har det lossnat.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Varje vecka har vi kontakt med olika bostadsaktörer som har fått upp ögonen för Skellefteå och överallt när man ser sig om står det byggkranar, säger Evelina Fahlesson.

De senaste åren har det byggts mellan 200 och 300 bostäder per år. Nu är man uppe i 1000 bostäder per år.

Skellefteå växer så det knakar. 5000 nya bostäder ska byggas på kort tid.

Samtidigt jobbar man febrilt med nya detaljplaner i kommunen, avdelningen för mark och exploatering har förstärkts med mer personal och de i sin tur jobbar tätt ihop med näringslivskontoret och bygglovsavdelningen. Även skolan och förskolan behöver byggas ut.

När det gäller bostäder är det främst hyreslägenheter som behövs i första skedet, konstaterar hon.

Annons

Blir det inte väldigt många dyra lägenheter när en så stor andel av dem är nybyggda?

– Jo, och det är en utmaning vi delar med övriga Sverige. Men vi hoppas, bland annat, att fler äldre som idag bor i villa ska vilja flytta till lägenhet när det byggs nya så att det blir en flyttkedja. Vi har dessutom fått statligt investeringsstöd i vissa projekt för att kunna sänka hyrorna.

För att klara det akuta behovet tittar de även på kortsiktiga och tillfälliga lösningar. De funderar till exempel på att omvandla studentbostäder som finns i det befintliga beståndet till vanliga lägenheter och istället bygga tillfälliga studentlägenheter på campus, berättar hon.

Hur känns det att var i den här fasen?

– Det är fantastiskt roligt att få jobba med de här frågorna – att kommunen utvecklas på olika sätt. Jag ser också hur vårt näringsliv och våra invånare stärks av att vår stad är med i den gröna omställningen av industrin i Europa. Vi träffar aktörer och media från hela världen som kikar på Skellefteå och vad som händer här. Man känner en stolthet över att vara en del av det.

Sofia Ericsson är student och befarar att hon måste flytta i höst när hennes studentlägenhet omvandlas till vanlig lägenhet.

Sofia Ericsson, 27 år, studerar i Skellefteå, och är en av de som kanske måste flytta nu.

–  När vi först flyttade hit var det bra för det var garanti för studenter att få bostad och jag fick lägenhet borta på Anderstorp. Men nyligen har vi fått besked om att vi troligtvis måste ut därifrån i höst för att studentlägenheter ska omvandlas till vanliga lägenheter och vi ska få bo i tillfälliga lägenheter på åtta kvadratmeter, berättar hon.

Hon är inte pigg på att byta sina 20 kvadratmeter med kök, hall och toa till en så pytteliten lägenhet.

–  Det är många studenter som är rätt upprörda nu, men det känns som vi har fått lite olika besked. Vissa säger att vi inte kan tvångsförflyttas ut, men när jag skrev och frågade så fick jag svaret att jag inte får bo kvar. Så vi får se hur det blir i höst.

Lina Lidman, 18 år, Emilia Torstensson, 19 år, och Alexander Lindmark, 19 år, kommer ut i vuxenvärlden till en tuff bostadsmarknad. De två sistnämnda går ut gymnasiet nu, medan Lina Lidman jobbar.

–  Bostadssituationen är väl inte jättebra. Just nu väntar jag på att få flytta in i en lägenhet i Boliden där jag har bott tidigare. Det är ligger 30 minuter härifrån. Men det är ju så svårt att få något inne i Skellefteå, säger hon.

Emilia Torstensson bor i en lägenhet tillsammans med sin pojkvän.

– Tanken var inte att redan flytta hemifrån, men det blev så när jag träffade honom. Jag vet inte om det är svårt att få bostad, för jag flyttade ju in till honom, säger hon.

Alexander Lindmark bor fortfarande hemma hos sina föräldrar.

Annons

– Jag tror det är svårt att få lägenhet i Skellefteå, men jag vill inte bo här. Jag ska flytta till Stockholm, säger han.

Även i Boden ska det bli en ny stor etablering. Det är det H2 Green Steel som ska starta världens första fossilfria stålverk. Platsen är Norra Svartbyn och beräknad produktionsstart 2024. Bolaget arbetar just nu med sin ansökan till Mark- och miljödomstolen. Bostadsfrågan är avgörande för att det ska fungera.

– Vi räknar med att anställa 1500 personer i steg ett och sedan runt 500 till, säger kommunikationschefen Jenny Molvin.

Dessutom förväntas minst lika många ytterligare kringjobb skapas.

Jenny Molvin är kommunikationschef hos H2 Green Steel som ska bygga ett fossilfritt stålverk i Norra Svartbyn i Boden på det område som syns på bilden i montaget. Mängder av nya bostäder kommer att behövas.

Hon berättar att stålbolaget har ett nära samarbete med Bodens kommun runt bostäder och även med Luleå kommun.

– Bostadsfrågan är viktig om man ska lyckas attrahera människor att vilja bosätta sig med sina familjer i de här städerna. Lyckas man inte med det finns det alltid ett fredagsflyg man kan ta hem och så bor man i en husvagn på veckorna där man jobbar, men det är något som jag tror att alla berörda parter givetvis vill undvika.

Hon hoppas personligen att det ska finnas bostäder till alla anställda i närområdet.

– Det här är ju en satsning på regionen och det är viktigt att folk kan bo och leva och arbeta på samma plats.

Johan Johansson, vd för Bodenbo, har en hel del att fundera på just nu. Det kommunala bostadsbolaget har 2100 lägenheter i beståndet. Det kommer inte att räcka.

– Det vi först tittar på är vilka byggprojekt vi kan tidigarelägga, där detaljplanerna är klara. Ett andra steg är att ändra detaljplaner på tomter vi redan har. Men exakt var vi ska bygga, när och hur mycket, ber jag att få återkomma med.

Bodenbo satsar för fullt på nya bostäder, men även privata aktörer kommer att behövas, menar Johan Johansson, vd för Bodenbo.

Han tror inte att Bodenbo ensamt kan förse alla nyinflyttade med bostäder, utan det kommer att krävas fler aktörer.

– Vi måste vara snabbt igång och kanske också tänka lite utanför boxen och vara lite nyskapande. Men planering tar tid. Man kan ju tänka att det är enkelt att resa ett hus. Men du måste se till att det finns vatten och avlopp och att du kan få värme till det. Även om det går avloppsrör i närheten så kanske de inte har rätt dimension.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.