Notan för uthyrning i andra hand: 240 000 kronor – hyresgästen ockuperade bostaden
En skadeståndsnota på över 60 000 kronor och rättegångskostnader på nära 120 000. Det gav Blekinge tingsrätt kvinnan som hyrt ut sin bostad för att sedan se den ockuperas av hyresgästen
Kvinnan, i 50-årsåldern, hyrde sin lägenhet av Victoria Park (numera Victoriahem) i Karlskrona. Hon hyrde ut den i andra hand, men valde under denna period att säga upp sin lägenhet. Problemet var att hennes egen hyresgäst inte ville flytta ut.
Hyresgästen hade tagit in socialt utsatta personer i lägenheten och de ockuperade bostaden, bytte lås och installerade en övervakningskamera. Victoria Park kom därför inte åt att besiktiga bostaden och fick vänta ut ockupanterna i sex månader.
När fastighetsägaren väl kom in i lägenheten upptäcktes omfattande skador. Hyresvärden konstaterade ett renoveringsbehov och att lägenheten inte kunde hyras ut i befintligt skick.
Kvinnan som hyrt av Victoria Park säger att hon försökt få ockupanterna att flytta. Hon överklagade beslutet från Blekinge tingsrätt.
Högsta domstolen valde att pröva fallet
Men hovrätten sa nej till att ompröva tingsrättsdomen. Högsta domstolen valde dock att pröva ärendet, vilket blev ett glädjebesked för kvinnan.
– Hon är en vanlig, ensamstående mamma som jobbar på restaurang och då är det tufft att ha en skuld på 200 000 kronor. Hon har hela tiden ansett att hon har rätt och att hon gjort vad hon kunde i den här situation, sa kvinnans juridiska ombud, Anders Björngreen till Hem & Hyra när beskedet kom.
Men Högsta domstolen landar nu i ett beslut som inte kan beskrivas som glädjande för kvinnans del. Hon är fortsatt skyldig att betala skadestånd till sin hyresvärd. Och totalbeloppet inklusive rättegångskostnader i Högsta domstolen växer nu till över 240 000 kronor.
I beslutet skriver HD att de beslutat pröva frågan om “försthandshyresgästens ansvar när andrahandshyresgästen kvarstannat i lägenheten efter att hyrestiden löpt ut”.
Enligt beslutet är det ett avtalsbrott om en hyresgäst stannar kvar i lägenheten efter att kontraktet löpt ut. Detta gäller även om hyresgästen hyrt ut lägenheten i andrahand, eftersom förstahandshyresgästen är fortsatt avtalspart.
HD låter inte heller kvinnan åberopa ny bevisning, där hon velat styrka att hon faktiskt sagt upp sin hyresgäst och försökt få den att flytta.
”Inte så konstigt”
Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, tycker inte att beslutet är förvånande, även om omständigheterna är speciella.
– Utifrån hur lagstiftningen är konstruerad är det inte så konstigt, eftersom du har ett ansvar som förstahandshyresgäst. Sedan kan jag förvånas över beteendet att de bytt lås, men rent rättsligt är det inte något förvånande beslut.
Enligt honom slår HD fast att förstahandshyresgästen är ansvarig i och med att den har ett avtalsförhållande med hyresvärden.
– Det är något man måste tänka på när man hyr ut i andrahand, att jag är ansvarig och måste sköta mina åtaganden gentemot fastighetsägaren i det här fallet.
När Hem & Hyra återigen ringer till kvinnas juridiska ombud Anders Björngreen har han inga kommentarer till det nya beslutet.