Annons

Notorisk bedragare lurar äldre att betala till ”Hyresgästföreningen”

Nyheter Den nu 75-årige mannen har under många år svindlat äldre människor på pengar och avtjänat ett flertal långa fängelsestraff. I december dömdes han igen, för bland annat 35 grova bedrägerier, från Piteå i norr till Stockholm i söder. Alla drabbade säger samma sak: "Han är mycket trevlig".
Foto: Åsa Eriksson

75-åringen har ägnat större delen av sitt liv åt stöld och bedrägeri.

Den brottsliga banan som påbörjades under 1960-talet har lett till långa fängelsestraff. Sedan 80-talet har det mest handlat om grova bedrägerier. Brott som lett till mer än 38 års fängelse.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

I maj 2022 blev 75-åringen villkorligt frigiven efter att ha suttit av större delen av sitt senaste fängelsestraff på fem år och sex månader. Domen baserades på 177 brott, olika grader av bedrägerier, gentemot äldre ensamstående i flerbostadshus.

Efter frigivningen i maj dröjde det inte heller denna gång länge förrän mannen var igång igen.

Enligt åtal och dom lurade mannen till sig över 110 000 kronor av elva personer under en stöldturné, mestadels i Norrland. Brotten begicks under perioden augusti till oktober i Piteå, Ullånger, Vindeln, Robertsfors, Skellefteå, Junsele, Hudiksvall, Kramfors, Ekerö och Stockholm.

Annons
Läs ocksåHårdare tag mot kriminella hyresgäster – knarkgömma hos 65-årig kvinna kan leda till vräkning

De drabbade är alltid äldre människor som lever ensamma. Han har sökt upp dem utanför matbutiker, men också i deras hem. Han dyker upp i trappuppgången eller ringer på deras dörr. Ibland utger han sig för att vara anställd av fastighetsbolaget, eller representant för Hyresgästföreningen. Han visar aldrig upp någon legitimation.

Tillvägagångssättet för att komma över pengar är ungefär detsamma. Han talar om risken för hyreshöjningar, att mattorna i lägenheten behöver bytas ut eller att han vill erbjuda hyresgästen att teckna en viss försäkring.

Samtalet leder till slut in på att tjänsten eller medlemskapet kostar en slant. Och alltid mer pengar än de har hemma eller i plånboken. Mannen visar istället fram ett kuvert med kontokort och menar att grannarna lämnat ifrån sig sitt kort och kod till honom så att de själva slipper ta sig till bankomaten. Mannen uppfattas som sympatisk och förstående om den äldre har svårt att gå.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

Om de inte vill lämna ifrån sig kortet erbjuder han sig att följa med och hjälpa till att ta ut pengarna. Vid bankomaten går det fort. Mannen ställer sig nära intill när koden knappas in och ”råkar” sedan ge personen en liten knuff i sidan för att under ögonblicket av ouppmärksamhet nappa åt sig kontokortet. När personen väl upptäcker förlusten och spärrar kortet har mannen redan plockat ut tusentals kronor.

Annons

Tingsrätten i Luleå bedömde straffvärdet för de senast begångna 35 brotten, olika grader av stöld och bedrägeri, till sex års fängelse. Med hänsyn till mannens ålder reducerades straffet med ett halvår, till fem och ett halvt års fängelse. Eftersom det finns risk för fortsatt brottslig verksamhet hålls 75-åringen kvar i häktet tills dess straffet kan verkställas. Mannen ska även betala skadestånd till de drabbade motsvarande de stulna beloppen. Den statliga notan för rättsprocessen landar på närmare 400 000 kronor.

Mannen har erkänt en del av bedrägerierna, men menar att pengarna inte tagits olovligen. Han har svårt att minnas detaljer och händelseförlopp. Mannen vittnar också om att skälet till att brotten begåtts är att han inte haft några pengar efter frigivningen. Vid tidigare domstolsförhandlingar har 75-åringen sagt att han dessutom uppsåtligen begått brott för att han inte haft någon bostad och därför föredragit fängelset framför friheten.

Tingsrättens dom 19 december har inte överklagats.

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.