Annons

Nu är tvisten avgjord – Gavlegårdarna missnöjda med årets hyreshöjning

Gävleborg Det blev en turbulent förhandlingsomgång mellan Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen i år. Nu har Hyresmarknadskommittén fattat beslut om hyreshöjningen.
Foto: Gry Ellebjerg/Lena Mattsson
Hyresmarknadskommittén fick avgöra årets hyreshöjning hos Gavlegårdarna, efter att bolaget och Hyresgästföreningen inte kunnat komma överens vid förhandlingsbordet.

Hyresförhandlingarna inleddes i oktober förra året med att Gavlegårdarna gick ut och krävde 3,75 procents hyreshöjning, samtidigt som företrädare för bolaget hävdade att de skulle behöva höja sina intäkter med hela 7,5 procent för att ha råd med det underhåll som behövde göras.

Hyresgästföreningen reagerade kraftigt och kallade yrkandet orimligt, särskilt mitt under en pågående pandemi som har drabbat många hyresgäster ekonomiskt. Föreningen vädjade också till kommunpolitikerna i Gävle att sänka avkastningskravet på Gavlegårdarna, så att inte det skulle gå ut över bolagets hyresgäster genom högre hyror.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

När förhandlingarna mellan Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen strandade lyckades inte heller medlingsinstansen Hyresmarknadskommittén (HMK) komma fram till ett medlingsbud att lämna till parterna. Men eftersom Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen inte såg några möjligheter att komma överens genom vanliga förhandlingar blev nästa steg att HMK fattade ett skarpt beslut om hyreshöjningen.

Det har nu meddelats: 1,66 procents hyreshöjning från 1 januari 2021. Ett beslut som Gavlegårdarna visar tydligt missnöje med.

Annons

– Hyresmarknadskommitténs beslut är bekymmersamt. Det innebär att bolagets hyresgäster blir drabbade på flera sätt. Vi tvingas skjuta upp underhåll i våra bostadsområden och i våra hyresgästers lägenheter. Dessutom måste vi hitta fler och nya sätt att öka våra intäkter samt se över alla våra kostnader, sa bolagets vd Cathrine Holgersson i ett pressmeddelande som Gavlegårdarna gick ut med på tisdagskvällen.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna måste fortfarande förhandla om flera omständigheter runt själva höjningen, som exempelvis om den retroaktiva delen ska tas ut som klumpsumma eller spridas ut över kommande hyresavier.

– Vi tycker att Gavlegårdarna har haft orimliga krav och HMK har gått mer på vår linje, så det känns bra, säger Klas Larsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, som inte vill kommentera förhandlingarna ytterligare innan allt är klart och överenskommelsen är påskriven.

Annons

Omkring 30 000 personer bor i Gavlegårdarnas 13 700 lägenheter och berörs av hyreshöjningen.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling
Fakta: Hyresmarknadskommittén
  • Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté.
  • Den prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.
  • Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.
Läs också Ulla-Majas källarförråd svämmades över efter skyfallet – grannarna fick själva röja upp Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.