Annons

Nu börjar kampen om nästa års hyror i Halland

Halland De flesta bostadsbolag i Halland har hört av sig till Hyresgästföreningen och vill börja förhandla om nästa års hyror. Inga har hittills kommit med några yrkanden.
Foto: Petra Martinsson/Genrebild

Av de hyresavtal mellan Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag som ska spikas i år är enbart ett klart. Det kommunala bostadsbolaget i Karlstad höjer hyran med 1 procent. Det är betydligt lägre än budet på 3,5 procent som SABO, allmännyttans branschorganisation, och Fastighetsägarna gemensamt föreslagit centralt för landet.

Och att de halländska höjningarna skulle blir runt 3,5 procent anser Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen i norra Skåne och södra Halland, uteslutet.
– Det är hittepå-siffror som inte har någon förankring i verkligheten, säger han.

Läs ocksåFastighetsägarna och Sabo sätter press på Hyresgästföreningen

Han vill dock inte nämna var han tycker att hyrorna ska hamna.

Annons

– Vi kommer att titta på de lokala förutsättningarna och vad som har hänt det senaste året. Och det har inte hänt så fasligt mycket. Bolagen gör fortsatt bra resultat och räntorna är låga. Det är osäkert när och om det blir några räntehöjningar. På sina håll har taxorna höjts men det är inget generellt mönster, säger Peter Olsén.

Hur mår bostadsbolagen generellt i regionen?
– Bra. De visar på mycket bra resultat och i årsredovisning efter årsredovisning berättar stolta vd:ar om att det gjort rekordår.

Annons
Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

I år höjdes hyrorna i Halland som mest med 2,1 procent i genomsnitt, och i något fall inte alls. Varbergs Bostads uppgörelse sträcker sig fram till första april. Här hittar du hela listan.

Fakta: Så förhandlas din hyra
  • Hyresgästföreningens förtroendevalda och anställda förhandlare träffar kommunala bolag och större privata som begärt att få justera hyrorna.
  • Hos mindre värdar är det oftast enbart en tjänstemän som sköter jobbet för föreningens sida.
  • Räntor, landets ekonomi i stort och avgifter för värme, sopor och vatten är sådant som kan påverka hur mycket hyran justeras från ett år till ett annat.
  • Du kan välja bort det kollektiva systemet och förhandla själv.
Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.