Nu byggs Mantorps första trygghetsboende
Bygget på Hemvägen startade egentligen under sommaren, men på måndagen hölls ett symboliskt första spadtag som i själva verket innebar att en fjärilsbuske planterades i ett hörn av tomten av bland andra Mjölbys kommunalråd Cecilia Burenby (S). Hon konstaterar att behovet av nya bostäder är stort, inte minst i Mantorp.
— Många har bott i Mantorp i många år och vill fortsätta göra det när man blir äldre. Eftersom det inte finns något trygghetsboende här så tror jag att det finns ett uppdämt behov, säger hon.
Cecilia Burenby konstaterar också att kommunen de senaste åren har vuxit med 300-400 nya invånare om året och att alla nya bostäder därför är välkomna.
Bostadsbolaget har sedan flera år planer på att bygga mellan Magasinsvägen och genomfarten i Mantorp, men där har protester från ett närliggande företag gjort att något detaljplanearbete ännu inte kommit i gång. Vid Hemvägen finns en färdig detaljplan och därför springer det projektet nu om det andra, även om Bostadsbolagets vd Torbjörn Olsson hoppas att ett bygge ska komma i gång även vid Magasinsvägen framöver.
Skillnaden mellan trygghetsboende och vanliga hyreslägenheter är att målgruppen är äldre personer. Någon i hushållet måste ha fyllt 65 år för att få teckna kontrakt. Det finns också gemensamhetsutrymmen och kommunanställda trygghetsvärdar som ordnar aktiviteter.
Bostadsbolaget har sedan tidigare trygghetsboenden i Mjölby och Skänninge och har under senare år märkt en ökad efterfrågan.
— Kön har växt jättemycket och generellt får man vänta i fyra år på en lägenhet i trygghetsboende. Vi har en särskild kö och det står ungefär 750 personer i den nu, säger marknadschef Sarah Andersson.
— Men vi vet ju inte hur många som står i kön som tål nybyggnadshyror, säger Bostadsbolagets styrelseordförande Jörgen Oskarsson (S).
Huset kommer att innehålla ettor, tvåor och treor, totalt 28 lägenheter, med varierande planlösning.
— Större ettor och tvåor kommer att kosta runt 8 000 kronor i månaden och stora treor kommer ligga på 10 000, säger Torbjörn Olsson.
Klarar en genomsnittlig pensionär i Mjölby kommun den hyresnivån?
— När vi har byggt tidigare så har det visat sig att man gör det. Många säljer villor och får loss pengar och en del kan få bidrag som bostadstillägg. Jag tror inte att det handlar om att man inte klarar hyresnivån utan mer om att det är ett så stort steg, att man får betala så mycket mer i månaden än vad de flesta är vana vid när de bott i eget hus, säger Torbjörn Olsson.
Trygghetsboendet blir Bostadsbolagets första hus som förses med solceller. Enligt Torbjörn Olsson beräknas den el som produceras räcka till både fastighetsel och hushållsel, utslaget över hela året.
— Hushållselen ingår i hyran, säger Torbjörn Olsson.
Den 1 december 2020 ska huset stå klart för inflyttning. Hela projektet beräknas kosta totalt 60 miljoner kronor.