Annons

Nu byggs upp till 5 000 prispressade hyresrätter

Stockholm Upp till femtusen massproducerade hyresrätter med relativt låga hyror byggstartade innan 2020. "Stockholmshusen" är den rödgrönrosa majoritetens variant av Sabos kombohus.

Husen ska kallas ”Stockholmshus” och genom att bygga stora volymer och samtidigt se över kostnader och villkor för mark och exploatering är tanken att kostnaden ska sänkas med uppemot 25 procent jämfört med hyran i dagens nyproducerade lägenheter.

Hyrorna i ”Stockholmshusen” ska ligga i spannet 1300-1800 kronor/kvadratmeter och år. I dag på Familjebostäders styrelsemöte startade den första lilla etappen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Nu börjar upphandlingsförfarandet. Tanken är att alla bolagen tillsammans gör det här. Nu börjar vi att ta fram modellen för husen, samtidigt som vi har börjat leta mark. Nu har den processen startat, säger bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).

Annons

Tanken är att göra stora upphandlingar i etapper. Gemensamt med exploateringsnämnden och stadsbyggnadskontoret letar bostadsbolagen mark för de här husen, och på så vis förkortar man hela processen enligt Ann-Margarethe Livh. 

– Det är en rejäl satsning på allmännyttan. Vi behöver bygga mycket och vi vill att det ska gå så fort som möjligt, samtidigt som vi vill hålla nere hyrorna. Vi hoppas att det här kan inspirera även privata byggare. Att pressa hyreskostnader samtidigt som man bygger bra hus, säger Ann-Margarethe Livh.

Annons
Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"

Stadshusets förhoppningar är att hyrorna för en trea ska kunna ligga mellan 7 500 och 10 500 kronor i månaden. Tanken är att Stockholmshusen ska byggas i områden där de allmännyttiga bostadsbolagen redan är etablerade där tillgången till allmänna kommunikationer är god. I höst blir det klart vart de första Stockholmshusen kommer att uppföras. 

Läs också Olovlig andrahandsuthyrning: Konstnär åker ut från Södermalmslägenhet rekordsnabbt Värdens anklagelse: Bott utomlands och hyrt ut utan tillstånd i tolv år Hyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation Svårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv - klarar inte att skrapa: "Blir yr när jag försöker böja mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.