Nu faller tvångsförvaltade jättehuset – Kronofogden tänker sälja

Kronofogden har utmätt den misskötta och tvångsförvaltade fastigheten som bostadsrättsföreningen Femman äger i Kinesiska muren, något som Sveriges radio var först med att rapportera. Anledningen är obetalda skulder på 3,2 miljoner kronor. Kronofogden har försökt tömma föreningens bankkonton men nu finns det bara en väg att gå: att sälja själva fastigheten på exekutiv auktion.
– Nästa steg nu är att vi ska värdera den, säger Johannes Paulsson, talesperson och nationell samordnare mot brott på Kronofogden.
Men det är en lång process och det kommer att dröja månader innan det blir en försäljning på auktion.
– Ja, det kommer att ta tid. Det är stor fastighet och det kommer att ta tid att gå igenom den och göra en värdering, säger Johannes Paulsson.

Fastigheten spärrad för försäljning
Att fastigheten nu är utmätt innebär bland annat att föreningen inte kan genomföra någon försäljning själva, även om de skulle få in bud.
– Det är vi som ska sköta det. Hade det rört sig om en bil hade vi kört in den i vårt garage. Fastigheten är spärrad kan man säga, säger Johannes Paulsson.
Hur många som faktiskt äger sin lägenhet i föreningen är oklart. Enligt en rapport från Anticimex finns det tjugotal hyreslägenheter i huset. Olof Andersson, vd på Trianon, som sköter tvångsförvaltningen, uppger att ingen av de som äger sin lägenhet faktiskt bor i huset.
– Men det är naturligtvis väldigt ingripande för dem som köpt sin lägenhet. Fruktansvärt skulle jag säga. De kommer att ha bostaden kvar men om huset säljs så förvandlas till det hyresrätter. Så man förlorar alla pengar som man har satsat, säger Johannes Paulsson.

Vanskött i många år
Bostadsrättsföreningen Femman har under lång tid haft stora problem att betala sina räkningar. Det handlar bland annat om viteskrav och fjärrvärmefakturor. I höstas gick det så långt att värmen och varmvattnet stängdes av. Först när temperaturen sjönk och vintern närmade sig valde Eon att sätta på fjärrvärmen igen av humanitära skäl. Då hade Malmö stad fått nog av kaoset och krävde tvångsförvaltning. Ansökan till hyresnämnden blev godkänd i början av mars. Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon som har tagit över förvaltningen kommer att fortsätta med uppdraget till dess att fastigheten är såld. Men hittills har Trianon haft stora svårigheter att ta sitt ansvar.

– Det går inte att bedriva en vettig tvångsförvaltningen, men vi har försökt och försöker fortfarande. Vi får inte ens en hyresgästlista och det finns inga pengar. Vi har fått in en ytterst liten del av de hyresintäkter vi borde ha fått och det beror ju på att ingen av dem som bor i huset äger sin lägenhet utan det handlar om andrahandsuthyrningar, säger Olof Andersson, vd på Trianon.
Kan ni tänka er att köpa fastigheten?
– Vi är ett lokalt fastighetsbolag och då är det självklart att vi utvärderar det som blir till salu. Därmed inte sagt att vi köper den, säger Olof Andersson.
Även grannföreningen föll – till slut
Hösten 2021 var även Femmans grannföreningen på väg att säljas via exekutiv auktion. I sista stund köpte kommunala bostadsbolaget föreningen, något som framstod som rena räddningsaktionen i medierapporteringen. Men Hem & Hyra kunde kort därpå berätta om baksidorna. Vi träffade fyrabarnsfamiljen Ghubari som enbart hade ett inneboendekontrakt och de tvingades att flytta liksom grannarna Bernt Nylund, Lena och Lars-Göran Hansson.
Liksom Femman hade inte den föreningen heller fungerat som det brukar: att ägarna till lägenheterna själva bodde i huset. Hem & Hyras granskning visade ett virrvarr av blockuthyrningar, andrahandsuthyrningar och traditionella bostadsrätter. Och MKB:s tuffa regler om vem som hade rätt till ett kontrakt slog hårt. De som hade bott i andra hand utan tillstånd, varit ”inneboende” eller skrivit kontrakt med ”fel” företag åkte ut. I endast ett tjugotal av lägenheterna, av totalt 79, bodde det någon som hade rätt till ett förstahandskontrakt hos den nya värden.
- Mars 2025 – Hyresnämnden godkänner Malmö stads ansökan om tvångsförvaltning. Trianon tar över.
- Januari 2025 del 1 – Skatteverket misstänker att bostadsrättsföreningen töms på pengar och gör en razzia
- Januari 2025 del 2 – Förhandlingarna om en eventuell tvångsförvaltning inleds i hyresnämnden i Malmö.
- November 2024 – Malmö stad kräver tvångsförvaltning av den vanskötta bostadsrättsföreningen Femman. Skälet: Omfattande vanskötsel
- Oktober 2024 – Värmen och varmvattnet stängs av för boende i Femman. Skälet är obetalda räkningar.
- Juni 2024 – Fyra hushåll i Femmans bostadsrättsförening ansöker med hjälp av Hyresgästföreningen om åtgärdsföreläggande med krav på fungerande betalvägar för hyror.
- Maj 2024 – Knight Security, tidigare Sinani Security, som skött hyror och skötsel i båda föreningarna går i konkurs.
- Maj 2023 – Hyresgästföreningen begär tvångsförvaltning av Bostadsrättsföreningen Femman. Hyresnämnden säger nej. Handelsbanken stämmer föreningen på drygt 28 miljoner kronor i Malmö tingsrätt, detta dras sedan tillbaka.
- November 2022 – Flera styrelsemedlemmar döms i tingsrätten för bokföringsbrott kopplade till de två bostadsrättsföreningarna.
- December 2021 – MKB tar över Taxeringsrevisorn 2 och tidigare hyresgäster tvingas sedan flytta.
- Hösten 2021: Handelsbanken kräver tillbaka sina lån via kronofogden. Fogden har visning men MKB lägger ett bud på föreningen Taxeringsrevisorn 2. Ett par dagar innan den exekutiva auktionen säger föreningens stämma ja till budet.
- Januari 2021: Miljöförvaltningen lämnar in en grupporosanmälan till socialförvaltningen för de över hundra barn som är skrivna i föreningarna av oro för hur miljön påverkar dem.
- Februari 2020: Flera personer med kopplingar till de två misskötta bostadsrättsföreningarna åtalas för ekobrott.
- Våren 2019: Sydsvenskan avslöjar i en serie artiklar enorma missförhållanden i två av husets tre bostadsrättsföreningar.
- 2014 och framåt: Problemen eskalerar: hissar står stilla, fukt- och mögelskador, avstängt vatten, strömavbrott, ingen värme, ingen ventilation, råttor.
- 2014: Miljöförvaltningen får in de första klagomålen.
- 2008: Ombildning till bostadsrättsföreningar
- 1971: Huset byggs av MKB. Det görs om till kontor på 1980-talet innan det återigen byggs om till bostadsrätter.