Annons

Nu förklarar paret: ”Därför äter vi grannarnas sopor”

Nyheter Paret i Värmland lagar mat av grannarnas sopor över öppen eld utomhus. När de tackade nej till hjälp från grannar och myndigheter, blev de uppsagda. Hem & Hyra skrev om fallet i en artikel som fick stor spridning. Nu har vi träffat dem.
En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.
Foto: Anna Rytterbrant
Abukar Mohamed och Hawa Abaloni har vräkts från sin lägenhet på grund av obetalda hyror och störningar. Störningarna handlar om att paret sökt efter matrester bland grannarnas sopor som de tillrett över öppen eld på gården.

– Vill du ha kaffe?, frågar Abukar ­Mohamed på engelska och brister ut i ett skratt.
– Det är gjort på grannarnas sopor och varmt kranvatten.

Abukar Mohamed, 44, och hans ­hustru Hawa, 59, visar vad de hittat i komposten under morgonen: bröd och ris.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

De visar hur de sorterar komposten och torkar innehållet i slängda kaffe­filter för att göra kaffe.

Parets socialbidrag är indraget och sedan förra hösten letar de ätbara matrester bland grannarnas sopor.

Faksimil från webbsida
Hem & Hyra skrev om paret i en uppmärksammad artikel, nu har vi träffat dem.

Hem & Hyra har i en uppmärksammad artikel berättat om paret som sagts upp. Deras hyror är obetalda och elen är avstängd . För att värma matresterna gör paret upp eld på gårdens grillplats av pinnar och brännbart skräp.

­Lukten av brandrök och brända sopor är olidlig för grannarna. Vissa har inte kunnat vistas i sina bostäder på grund av ­röken. Dessutom har flera grannar levt i rädslan att en brand ska bryta ut, eftersom de sett att paret i bland burit med sig en klotgrill in.

Äter rester från komposten kalla

Den kommunala hyresvärden Stiftelsen Karlstadshus fick nog och har sagt upp paret.

Nu säger Abukar att de slutat göra upp eld, de vill inte störa grannarna. Kaffe gör de av varmt kranvatten. Men allt annat de hittar i soporna, äter de nu utan att värma matresterna först.

Läs ocksåStördes av skällande hundar på skola – får ersättning och ny bostadBild på en lagbok och en ordförandeklubba. Inklippt i bildens högra kant syns en illustrerad hund som skäller.

Eftersom flera hyror är obetalda, vill Stiftelsen Karlstadshus ändå vräka paret. Hyresnämnden ska avgöra i ärendet.

Hur kunde det bli så här? I Sverige. 2022.

I handlingar som Hem & Hyra ­tagit del av framgår att ­kommunen, hyresvärd och grannar försökt hjälpa dem. Men utan framgång. Paret hyser stor misstro till myndigheter och säger att deras religiösa tro förhindrar dem att ta hjälp från grannar.
– Grannarna som bor runt oss är inga rika människor, därför vore det fel av oss att ta emot deras hjälp, förklarar han.

Annons
Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.
Ett kvitto från Ica.
Sista gången de handlade mat i en butik var i oktober 2021.

Abukar säger att de visserligen vill ha hjälp, men att de inte kan gå med på villkoren som kommunen ställer.

Faller mellan stolarna

Socialtjänsten i Karlstad säger att deras insatser är frivilliga, men att de även arbetar uppsökande där det finns behov för att bland annat motivera till att söka eller ta emot insatser. Men att de inte kan tvinga folk. På så sätt faller paret mellan stolarna.

Till exempel krävs ett läkarbesök för att få rätt till god man, vilket föreslås som hjälp. Men Abukar och Hawa anser inte att de är sjuka och vägrar därför att besöka vårdcentralen.

Och eftersom de inte samarbetar, kan försörjningsstödet inte betalas ut.

Brevet är sänt i maj, men har legat i brevlådan till november. Brevet är från socialförvaltningen där man vädjar till paret att ta kontakt. ”Ni kommer att bli hemlösa i framtiden”, varnar man.

Diplomatisk immunitet

Enligt hyresvärden hävdar paret att de är ambassadörer och har diplomatisk immunitet och inte behöver betala hyran.

Något som Abukar säger inte stämmer. Inte riktigt.

Paret är ursprungligen från ­Somalia. Som kristna blev de förföljda och ­tvingades fly. Under några år levde de i Nairobi och arbetade för en kyrka.

En gammal Nokiamobil och glasögon på en bibel.
Paret är kristna och har flytt från Somalia där de utsatts för hot och våld.

Paret fick flyktingstatus av UNHCR och hänvisades till Sveriges ambassad i Nairobi. Detta verkar Abukar tolka som att de är inbjudna till Sverige. Och i ­detta missförstånd vilar föreställningen om att de har rätt till socialbidrag, utan att gå med på socialtjänstens villkor.
– Ambassadören sa att vi skulle få ­frihet och välkomnade oss, säger ­Abukar högtidligt.

Han står i det lilla köket som är möblerat med trädgårdsmöbler av grånad plast och visar stolt handlingarna från UNHCR och Sveriges ambassad i Nairobi.

”Vi är som blinda”

Abukar säger att de trodde att de kommit till ett kristet land, men menar att de fick ta emot hat från muslimska klass­kamrater första dagen på SFI.
– Sen har vi inte vågat gå dit igen.
Det var 2015.

– Vi är som blinda. Vet inget om hur det fungerar. Vi vill följa regler och lagar – men känner inte till dem. Vi vill ­arbeta – men vet inte hur, hävdar Abukar.

Annons
En bok ligger ovanpå papper
Paret gick till SFI en gång 2015, sedan har de inte vågat då dit igen.

Abukar visar ärren från misshandel. Han berättar om skräcken: hur han i Somalia stod på alla fyra i sanden men en gevärspipa riktad mot huvudet. Abukar ritade ett litet kors i sanden. Litet så att mannen med geväret inte skulle se. Men tillräckligt stort för att Abukar skulle känna tröst och göra sig redo att dö.

Plötsligt sprang en okänd kvinna ut från ett hus och ropade att hon kände Abukar – att han är muslim. Mannen med geväret tog fingret från avtryckaren.
– Hon räddade mitt liv genom att ljuga om min tro, säger Abukar.

En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.
Paret säger att de slutat elda och äter resterna kalla.

Uppsägningen är en nyhet

Karlstads kommun vill inte svara på frågor gällande paret, trots fullmakt. Men när frågan formuleras generellt, svarar socialförvaltningens enhetschef Anna Axelsson via mejl:

– Vår erfarenhet är att människor i vissa fall kan vara mer benägna att ta emot stöd när det verkligen blir en krissituation så vi fortsätter då att motivera till att ta emot någon form av stöd.

Men Abukar och Hawa är inte medvetna om hur farligt nära de är att bli hemlösa. I deras överfulla brevlåda är de äldsta breven från april 2022. De flesta är på svenska. Ett språk de inte behärskar ­efter en enda dag på SFI.

Breven om att de är uppsagda ­kommer därför som en nyhet för dem. När de förstår innebörden, reser sig Hawa hastigt i tron att de måste lämna lägenheten genast.

Att de förväntas svara på värdens anklagelser genom att mejla eller ringa och sedan närvara på hyresnämnden får Abukar att slå ut med händerna i en uppgiven gest:

– Hur ska vi kunna det? Jag har inga pengar på sim-kortet och mobilen är urladdad. Det blev inte som ambassadören lovade oss. Jag tror att det bästa är om vi åker tillbaka till kyrkan i Nairobi.

I mitten av denna vecka ska ärendet upp för att avgöras i hyresnämnden.

Fakta: Försörjningsstöd - så funkar det

När man är i behov av försörjningsstöd så måste man göra en ansökan varje månad.

Efter ansökan utreds det om den sökande är berättigad försörjningsstöd.

I en sådan utredning behöver den sökande medverka och då bland annat lämna in underlag på eventuella inkomster och på kostnader man har på till exempel hyra och el.

Socialtjänsten utreder också om den sökande gjort vad hen kan för att bidra till att bli självförsörjande på sikt. Det kan handla om att följa den planering man gjort upp med socialsekreteraren som till exempel att vara inskriven på Arbetsförmedlingen och följa planeringen där, gå på SFI eller följa planering i kommunens egna arbetsmarknadsinsatser.

Att inte medverka i utredningen, eller att inte följa uppgjord planering kan innebära att den sökande får avslag på sin ansökan om försörjningsstöd.

Avslag ges även om den sökande har egna inkomster eller besparingar/tillgångar som gör att man inte är berättigas försörjningsstöd.

Källa: Karlstads kommun

Fakta: Kommuners möjlighet att hjälpa den som inte vill ha hjälp

Kommunen/ Socialtjänsten kan inte tvinga en individ att samarbeta, medverka till eller ansöka om stöd, då insatserna är frivilliga.

Men det finns andra vägar att gå:

1. En anmälan till överförmyndarnämnden:
Det görs när socialtjänsten bedömer att en individ inte kan ta hand om sig själv och då kan överförmyndarnämnden jobba för att personer får en god man eller förvaltare.

2. En anmälan till vården:
Bedömer socialtjänsten att individen är till skada för sig själv eller andra kan socialtjänsten dessutom anmäla det till vården för att få läkares bedömning av om tvångsvård kan vara aktuellt.

Källa: Karlstads kommun

Läs också Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.