Nu höjs hyrorna för 73 000 hushåll i Göteborg
Den färska hyresuppgörelsen mellan Hyresgästföreningen och Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden är en av landets största sett till antalet berörda hyresgäster.
Den omfattar de fyra bolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Tillsammans har de ungefär 73 000 lägenheter där en stor del av göteborgarna bor.
Efter en segdragen process står det nu klart att dessa hyresgäster får vänja plånboken vid 1,8 procents högre hyra i genomsnitt.
Det motsvarar 108 kronor mer i månaden för den som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor.
Höjningen varierar dock beroende på var man bor. Vissa hyresgäster får en större höjning på upp till 2,9 procent, medan andra får behålla sin tidigare hyresnivå.
Variationen beror på skillnader i standard, service och underhåll mellan olika hus och lägenheter. Tanken är att likvärdiga lägenheter ska ha jämförbara hyror.
Framtidenbolagen ville egentligen höja hyrorna redan från januari i år. Men den färska uppgörelsen gäller i stället formellt från och med maj.
I praktiken blir det ännu senare, 1 juli. Hyresvärdarna avstår nämligen från att höja hyrorna fram till dess, med hänvisning till den pågående coronakrisen. Hyresgästerna slipper alltså betala någon hyreshöjning i efterskott för maj och juni.
– Det är en motiverad åtgärd med tanke på pandemin, för att underlätta för våra hyresgäster, säger Framtidens hyresmarknadschef Eva Paulson.
Men uppgörelsen har kostat på. Framtidenkoncernen valde att avbryta förhandlingarna med Hyresgästföreningen för tredje året på rad, något som Hem & Hyra kunde berätta om i våras.
Då hade de kommunala hyresvärdarna under vintern prutat ner utgångsbudet från 3,3 procent till 2,95 procent.
Hyresgästföreningen accepterade å sin sida bara en hyreshöjning på 0,3-0,7 procent för de fyra bostadsbolagen. En avgrundsdjup klyfta, således.
Därför har Göteborgshyrorna på nytt avgjorts i Stockholm, av parternas gemensamma tvistelösningsorgan Hyresmarknadskommittén (HMK). Avtalet kunde tecknas först sedan en oberoende ordförande utsetts.
– Det är ett beslut av en part som vi inte har kunnat påverka. Så vi är så klart inte nöjda, säger Hyresgästföreningens tillförordnade förhandlingschef Sofi Bringsoniou.
– Vi hade helst sett att det varit olika nivåer för de olika bolagen, eftersom vi kan se att de har olika kvalitet och service för hyresgästerna. Jag bor själv hos Familjebostäder, där inre underhåll till exempel styrs av särskilda avtal och inte är behovsprövat som hos de andra bolagen. Sådana skillnader ska leda till skillnad i hyresnivå.
Höjningen blir lägre än förra året, då snittet hamnade på 2,4 procent Men bostadsbolagen har fortsatt god ekonomi, konstaterar Hyresgästföreningen, samtidigt som många hyresgäster just nu har det extra tufft ekonomiskt.
– Vi kommer behöva analysera det här och se hur ekonomin påverkas till följd av corona. Det kanske blir så att vi måste gå ut i höst och påkalla hyressänkningar för nästa år om bolagen fått mer än vad som är rimligt, säger Sofi Bringsoniou.
Enligt Framtidenkoncernens hyresmarknadschef är det ännu för tidigt att säga vad uppgörelsen får för konsekvenser för verksamheten.
– Det får respektive bolag ta ställning till, utifrån det här utfallet, säger Eva Paulson.
Hon ser försiktigt positivt på möjligheten att hyrorna ska avgöras på plats i Göteborg framöver.
– Vi har absolut en ambition och en förhoppning om att vi ska nå en lokal överenskommelse kommande år. Vi har i några år fört diskussioner med Hyresgästföreningen om viktiga förutsättningar för fruktsamma lokala förhandlingar. Jag tror fortfarande på att det är viktigt om vi ska lyckas.
LÄS MER:
Den stora tvistefrågan är själva spelplanen: vad ska egentligen ligga till grund för hur hyrorna sätts, och vad hör inte dit? Det här är något som Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna har försökt komma överens om på nationell nivå, utan att lyckas.
Inte heller har parterna i Göteborg samma syn på hur förhandlingarna ska gå till, rent praktiskt. Hyresgästföreningen vill förhandla för varje bolag separat, medan Framtiden vill hålla förhandlingarna koncerngemensamma och ge alla bolag samma höjning.
I år har Framtiden förhandlat för varje bolag separat, men utifrån en gemensam plattform.