Annons

Nu renoveras de förfallna husen – men hyresgästen Filip har kluvna känslor

Göteborg I årtionden har alla som kört förbi på E6 sett de nedgångna husen vid Liseberg. Nu är de räddade från rivning och rustas upp. Hyresgästen Filip Laurits ser en ljus framtid, men också problem. ”Vissa saker har blivit värre.”
Foto: Gustaf Görfelt
Nya tider. Efter att ha varit rivningshotade i mer än 40 år renoveras nu landshövdinge­husen i södra Gårda. Filip Laurits har bott här sedan 2009 och sett mycket förändras.

Hallå där Filip Laurits, ordförande i Gårda Boendeförening. Vad händer i kvarteren Eken och Cedern nu när ni har Botrygg som värd?

– Hantverkarna jobbar på många fronter samtidigt: med portar, gårdar och fasader. Dessutom plockar de ut alla fönster och renoverar dem i sin verkstad. Mycket arbete är halvfärdigt och många som bor här börjar bli otåliga. Men personligen förstår jag varför det tar tid, de jobbar ju hantverksmässigt. Med tanke på hur länge vi väntat har jag inga problem med att vänta några månader till.

Läs ocksåBotrygg vill polisanmäla svartuthyrning i Gårda

Hur känns det att se de flagnande fasaderna rustas upp?

– Det känns jättebra. Samtidigt kommer jag att sakna det gamla litegrann. Det var ruffigheten jag blev förälskad i, det charmiga förfallet. De nyrenoverade fasaderna är väldigt vackra, men har inte riktigt samma själ.

Hyrorna ska höjas. Har det börjat märkas än?

Läs ocksåNu börjar upprustningen i Gårda

– Ja, det kom en märkbar höjning i vintras, mellan några hundralappar och kanske 1 500 kronor beroende på lägenhet. Det var visserligen väntat, men det sved nog rejält för somliga. Hyrorna här är väldigt låga, så det bor också många med låga inkomster i husen.

Botrygg har även sagt upp många som hyrt ut olovligt i andra hand. Därmed har även andrahandshyresgästerna fått flytta. Hur påverkar det?

Annons

– Problemet är att många som bodde så var väldigt aktiva i Boendeföreningen och i gemenskapen. Vi saknar personerna, men objektivt är det inte fel att olovliga andrahandskontrakt försvinner. Vi vill ha trygghet och kontinuitet här, det har vi sagt från början. Problemet är bara att det inte blivit så. Vissa saker har blivit värre i stället för att bli bättre.

Läs ocksåSå ska Södra Gårda räddas – med fortsatt låga hyror

På vilket sätt då?

– De sociala problemen har ökat. Det ingick i Botryggs köpeavtal att hyra ut lägenheter till social resurs. Så det är färre som bor här nu som aktivt har valt att bo här, motsatsen till vad vi värnar om. Dessutom finns fortfarande olovliga kontrakt kvar. Det har blivit kusligt här på senaste tiden, det är droghandel och nyligen var det en våldtäkt som skedde här. Det skräpas också ner väldigt mycket och har varit sopkaos. Det är som historier man hört om hur det var här på 90-talet. När jag flyttade hit för tio år sedan var det nästan borta, men nu är det tillbaka.

Vad tycker du om att det blivit så?

– Jag tror att även Botrygg upptäckt att det inte blivit så bra. Men kontrakten är tidsbegränsade och börjar gå ut. Det är en hög koncentration nyanlända nu. Vissa trivs väldigt bra, men andra gör inte det. Det är nog typiskt svenskt att se något charmigt i förfallna hus. Det bygger ju på att man har en högre standard i resten av samhället och att det är det som är det normala.

Har det hänt något annat anmärkningsvärt de senaste åren?

– Ja, det uppstod en stor råttinvasion på granngården i samband med dräneringen. Så fort man stack ut näsan på gården sprang det råttor. De gnagde sönder komposttunnorna och det tog ganska lång tid att lösa problemet, vilket skapade en hel del missnöje.

Annons

Du började med att säga att utvecklingen kändes jättebra. Nu låter det som att du är mindre nöjd med många saker. Vad tycker du egentligen?

– Jag är absolut ändå nöjd med den långsiktiga utvecklingen. Jag har full förståelse för att det varit svinjobbigt för Botrygg att ta över här, de fick väldigt bristfällig information och har upptäckt så många fel som de inte visste om från början. De köpte verkligen grisen i säcken.

Hur går det med Boendeföreningen?

– Tyvärr är engagemanget svagt. Jag har varit en av de drivande, men jag har i princip lagt ner nu, och flera andra också. Jag tror att många kände att när husen räddades hade vi nått vårt viktigaste mål.

LÄS MER: Botrygg vill polisanmäla svartuthyrning i Gårda

Fakta: Filip Laurits

Ålder: 30 år.

Bor: I två rum och kök på Fabriksgatan i Gårda.

Familj: Föräldrar, syster och en katt.

Gör: Trädgårdsmästare på Göteborgs Botaniska trädgård. Ordförande i Gårda Boendeförening, numera även ordförande för föreningen Fasad, som arbetar för att skydda kulturbebyggelse i hela Göteborg.

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.