Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Västmanland Uteplatserna som hyresgästerna byggt upp får inte vara kvar. Bäckbyborna i Västerås har gjort en namninsamling för att rädda sin utemiljö. Men rivningarna har redan börjat. Under fredagen meddelade Mimer dock att hyresgästerna kan få nya uteplatser, via tillval. ARTIKELN ÄR UPPDATERAD
Foto: Matilda Nilsson
Bäckbyborna Cecilia Blixt, Kari Rauhala och Glenn Nyberg har samlat in namnunderskrifter för att rädda uteplatserna. I bakgrunden syns renoverade uteplatser med gröna stålstängsel och än så länge låga buskar.

I en information som gått ut till hyresgästerna med rubriken ”Återkoppling på namninsamling” skriver Mimer att de vet att intresset för uteplatser är stort. Därför kommer det bli möjligt att ha altan som tillval efter att balkongrenoveringen är klar. Hyresgästerna kommer också att få bygga upp staket igen.

Lösningen kom till efter att Mimer kallat till ett möte med Hyresgästföreningen, enligt distriktschef Annelie Hedman. I och med tillvalsmöjligheten kan hyresgästerna ”få altaner som både har godkänt bygglov från kommunen och som är byggda av oss som fastighetsägare”, skriver hon i ett mejl till Hem & Hyra.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Ett tillval är något som inte ingår i lägenheten vid inflytt men som hyresgästen väljer att sätta in i lägenheten mot en kostnad. Som till exempel diskmaskin, tvättmaskin eller ett parkettgolv.

”Självklart är det väl bra med altan som tillval, men de river ju det man redan byggt upp. Det känns konstigt, snopet och helt plötsligt får jag betala för detta”, skriver hyresgästen Glenn Nyberg i ett mejl till Hem & Hyra.

Skulle tömma sina uteplatser

Med kort varsel fick de boende på Stångjärnsgatan 2–264 i besked om att de måste tömma sina uteplatser under våren.

– Det som var chockerande var att vi inte hade fått reda på någonting före. Det bara kom en lapp i brevlådan för några veckor sedan, sa Ellinor Östermalm i mitten på mars.

Västerås kommunala hyresvärd Mimer ska renovera balkongerna på andra våningen – och i samband med det ska uteplatserna återfå ett mer ”enhetligt” utseende. Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att Uppsalahem minskat ner hyresgästers uteplatser i syfte att göra dem mer enhetliga.

Glenn Nyberg har själv byggt upp och renoverat sin uteplats så att han kan känna sig trygg. Cecilia Blixt och Kari Rauhala berömmer hans gedigna arbete.

Känns otryggt

I närheten av Ellinor Östermalms uteplats finns ett hus vars uteplatser tidigare blivit renoverade av Mimer. Här är nästan full insyn in i vardagsrummet, och mellan varje uteplats finns bara ett lågt grönt stålstängsel.

– Jag känner mig jätteotrygg om det ska bli så där. Jag kan inte släppa ut hundarna på uteplatsen och jag kan inte sitta ute på kvällen för vem som helst kan ju komma in på verandan, säger Cecilia Blixt.

Vill ha information

Hon ska inte få sin uteplats renoverad i år, men efterfrågar i alla fall information om planerna.

– På vår sida har vi inte ens fått någon lapp, säger hon.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Grannen Glenn Nyberg tycker att Mimer borde ha ett möte med de boende, för att bemöta frågor och skapa en bättre dialog.

– Det här gör folk oroliga. Vi vill bara ha trygghet, säger han.

Glenn bor i en hörnlägenhet och har byggt ett rejält plank mot gångvägen, och har inhägnat verandan med ett staket. Han berättar att han tidigare har blivit utsatt för stölder på uteplatsen och även klotter på husväggen.

Läs ocksåAllt vanligare att hyresgäster överger lägenheter: ”Fanns bara skräp, en tv och en mikro kvar”
Till och med ampeln är fastlåst. Glenn Nyberg har drabbats av stölder tidigare, så nu sitter även ampeln med cykellås.

Glenn betonar att han, och många grannar, känner en otrygghet om de inte får ha kvar sina uteplatser.

– Vi har lagt ned tid och pengar och Mimer har godkänt det här, säger Cecilia Blixt.

Ska återställas till ursprungligt skick

Men trots det ska uteplatserna i och med balkongrenoveringen återställas till ursprungligt skick, det vill säga med stenplattor och gräsmattor.

– Jag har bott här i 26 år, men nu funderar vi på att flytta. Jag känner alla grannar, men det blir ju tråkigt om det blir så här, säger Kari Rauhala.

Glenn Nyberg och Cecilia Blixt har startat en namninsamling för att rädda uteplatserna på Bäckby. 104 personer har skrivit under.

Fått samtal från boende

Också Annelie Hedman, distriktschef på Mimer, har fått en del samtal från boende som inte uppskattar förändringarna.

– Men vi har också fått en hel del positiva reaktioner från hyresgäster som tycker att det är jättebra att vi gör det här jobbet – och får bort de olovliga byggnationerna.

Hon menar att det inte finns bygglov för de byggnationer som boende gjort på och kring uteplatsen. Vidare säger hon att de inspektioner som Mimer gjort främst rört skötseln, som till exempel att gräsmattan klipps, ogräs rensas och att uteplatsen inte används som förråd.

Till skillnad från de boende som Hem & Hyra träffat så tycker Annelie Hedman därtill att informationen om renoveringen varit tillräcklig.

– Vi hade en kort information i vår tidning redan förra året, och nu efter årsskiftet gick vi ut med information till berörda hyresgäster.

Vad var skälet till att ni inte informerade övriga?
– Vi har ännu ingen tidsplan om när vi kommer gå vidare till nästa del.

Hur ser du på att många hyresgäster som bott länge i Bäckby tycker att uteplatserna blir otrygga nu?
– Jag kan ju inte säga om man känner sig trygg eller inte. Det är en upplevelse man själv har. Men vi jobbar hela tiden med tryggheten på området tillsammans med Västerås stad, polisen och andra samarbetspartners, säger Annelie Hedman och fortsätter:

– Men om man tycker att man vill ha ett staket, då kan man fråga oss om det sen. Håller det sig inom de godkända gränserna?

Många frågor kvarstår

Enligt instruktionerna till hyresgästerna ska de själva ta hand om byggmaterial eller växter som är närmare 1,5 meter från balkongen, som de vill behålla. Men för hyresgästerna kvarstår ändå många frågor.

– Hur ska jag göra med min fina pion? Det är tjäle, det går inte att gräva upp den nu, säger Ellinor Östermalm.

Arbetet med etappen med hennes hus börjar först vecka 16. Men  rivningarna för första etappen som rör 130 adresser har redan inletts.

Läs också Solel sänker elräkningen – för hyresvärden Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.